Milánóban Rióért lapátolnak

A győzelem most másodlagos, a cél az olimpiai kvóta. Jövő héten csütörtöktől vasárnapig Milánóban versenyeznek a világ legjobb kajakosai és kenusai.

A győzelem most másodlagos, a cél az olimpiai kvóta. Jövő héten csütörtöktől vasárnapig Milánóban versenyeznek a világ legjobb kajakosai és kenusai. Vlček Erik és Tarr György címvédőként utazik párosban, de egyelőre úgy érzik, a négyes megy jobban.

A milánói kajak-kenu vb-n az olimpiai részvétel a tét, K1 1000 méteren az első hét helyezett, K2 1000 méteren az első hat hajó szerez kvótát. K4-ben az első tíz harcolja ki a riói részvétel jogát, de csak akkor, ha a tíz hajó között négy kontinens képviselői vannak. Ha ennél kevesebb a kontinensek száma, akkor a tizedik, kilencedik, s esetleg akár a nyolcadik helyet is a nem kvalifikált földrészek legjobbjai kapják, vagyis a biztos riói induláshoz K4-ben is célszerű a legjobb hétbe kerülni. A négyesek számára nem is lesz több lehetőség a kvótaszerzésre, egyesben és párosban jövőre rendeznek még kontinentális pótkvalifikációt, ám ott már csak néhány kvótát osztanak szét.

A négyes jobban megy

Vlček Erik és Tarr György két olimpiai távon is rajthoz áll Milánóban (a K2 500 métert, amelyen tavaly Moszkvában szintén világbajnokok lettek, viszont kihagyják). Páros ezer méteren címvédőként várhatják a versenyt, négyesben pedig Denis Myšákkal és Linka Tiborral kiegészülve próbálják meg kievezni a riói kvótát.

A négy kajakos együtt készült Szolnokon, ahol Vlček és Tarr már állandó vendégnek számít. „Jól sikerült az edzőtábor, sokat edzettünk csapathajóban. A tíz edzés felét vagy párosban, vagy négyesben tettük meg, a másik felét egyesben. Nagy volt a hőség, de én szeretem a meleget, meg azért igyekeztünk inkább kora reggel és késő délután edzeni” – mesélte Vlček Erik.

A szolnoki időeredmények alapján egyelőre a négyes megy jobban. Milánóban először a páros elő- és középfutamát bonyolítják le, majd jön a négyes előfutama, aztán a páros döntő. A négyes középfutama és a döntő csak ezután következik, ami Vlček szerint lehetőséget ad arra, hogy ha a páros nem az elképzelések szerint sikerülne, akkor kicsit spóroljanak az erejükkel a négyesre.

„Ha párosban esetleg csak B-dön-tőbe jutnánk, azt csak leeveznénk, mert számunkra most a négyes a prioritás” – hangsúlyozta Vlček.

Legfeljebb négy hely

Ez azért is lehet így, mert egy versenyző csak egy kvótát szerezhet, akkor is, ha több hajóban versenyez. Vlčekék így legfeljebb négy kvótát evezhetnek ki, ha a négyessel jól szerepelnek. Ha párosban is olimpiát érő helyen végeznek, az nem jelent plusz helyeket a küldöttségben.

Éppen ezért a szövetségek az olimpiai kvalifikációs világbajnokságon igyekeznek kerülni a számhalmozást, s lehetőleg minden távon más összetételű hajót indítanak. Ez az ötlet Szlovákiában is felmerült, de végül más döntés született.

Bár a Myšák, Vlček, Tarr, Linka összetételű egység csak idén tavasszal állt össze, kétszer is megverte a korábbi junior világ- és Európa-bajnok Krajčovič, Michálek, Jakubík, Demin összeállítású hajót.

„Az az elv, hogy a legjobb négyes képviselje az országot a vb-n, és jelenleg mi vagyunk a legjobb négyes – szögezte le lapunknak Vlček. – Nem biztos, hogy a másik hajónak sikerülne megszerezni a kvótát, így nagy rizikó lett volna őket indítani.”

Milánó jó helyszín

Tarr Györgyék jól ismerik a milánói helyszínt, 2008-ban ugyanitt K4-ben Európa-bajnokok lettek, még a Riszdorfer fivérekkel egy hajóban. „Jó a pálya, az egyetlen hibája, hogy nincs külön felvezető csatorna, így hullámok lehetnek a verseny alatt. De remélem, a szervezők odafigyelnek erre, és a versenyek alatt mindenki mást leállítanak” – mondta lapunknak Tarr. Bár párosban ők a címvédők Vlčekkel, érmekben nem gondolkoznak: „Most a kvóta a fontos. Ezen a vb-n a hatodik helyezett ugyanúgy a levegőbe fog öklözni, mint a világbajnok.”

Linka Tibor szerint a négyesnek nehéz dolga lesz Milánóban. „Jól éreztem magam Szolnokon, jó volt a víz, és együtt edzettünk a magyarokkal és az ausztrálokkal. Csapatban mindig jobb készülni, mint egyedül – vélekedett a fiatal somorjai kajakos. – A vb-n természetesen egy célunk van, az olimpiai kvóta. De ezt nem adják ingyen, nagyon erős lesz a mezőny.”

Gelle ezúttal egyesben

Gelle Péter a londoni olimpián a párosnak és a négyesnek is a tagja volt, Rióba azonban K1 ezer méteren próbál kijutni. Vlčekéktől eltérően a trencséni Dukla kajakosa részt vett az országos bajnokságon is, ahol hat számban indult, Milánóban azonban csak a K1 1000 méterre koncentrál.

„Nagyon várom már a vb-t, mert ez a hőség nagyon megnehezítette a felkészülést. Nem is a hajóban ülve volt probléma az extrém időjárás, hanem a regenerációt, a pihenést keserítette meg. Másrészt Milánóban is hőség várható, vagyis legalább ez sem fog váratlanul érni – magyarázta Gelle. – A szlovák bajnokság volt az utolsó kemény edzés a vb előtt, azért is rajtoltam hat számban, hogy tényleg próbára tegyem magam. Milánóban viszont csak egyes ezer méteren indulok. Fizikailag több számot is tudnék vállalni, de csak az olimpiai távra akarok összpontosítani. A kvótát megszerezni sokszor nehezebb, mint az olimpián versenyezni, pszichikailag is bírni kell.”

Gelle reméli, döntős lesz ezren, bár tudja, ezen a távon a legnagyobb a konkurencia. A finálé után pedig Spanyolországba siet, mert cseh származású felesége, aki hétéves korától Spanyolországban él, és spanyol színekben kajakozott, feltehetőleg vasárnap fog szülni. „Egyelőre csak a versennyel foglalkozom, hiszen a feleségem jó kezekben van, gondoskodnak róla. A verseny végeztével azonban a család lesz az első” – nyilatkozta Gelle.

Nem olimpiai távok

A szezon elején még úgy tűnt, Demin Viktor és Jakubík Gábor négyesben harcolhat a riói indulásért. A Krajčovič, Michálek, Jakubík, Demin összeállítású egységet sokáig úgy is emlegették: „az olimpiai négyes”.

A duisburgi Világkupán és a hazai válogatón azonban alulmaradtak, így a vb-n csak nem olimpiai távokon állhatnak rajthoz. Jakubík Gábor Marek Krajčovičcsal K2 500 méteren, Demin Viktor K1 500 méteren indul.

„Nem tudom, mit várhatok a versenytől, mert még nem ismerem mezőnyt – mondta lapunknak Jakubík, aki állítása szerint nem veszítette el a motivációját a négyes sikertelensége után. – Hiszem, hogy nincsenek véletlenek, valamiért ez most így alakult. Lehet, hogy jövőre már nevetni fogok ezen, hogy milyen jó, hogy így sikerült.”

Demin Viktor komoly tapasztalatszerzési lehetőségként fogja fel a milánói vb-t. „Örülök, hogy ott lehetek Milánóban, ráadásul az egyes mezőnyében, ahol mindig a legnagyobb a konkurencia. Mivel az ötszáz döntője az ezer után lesz, szerintem aki ott lesz ezer méteren, az ötszázon is elindul, vagyis a legjobbakkal versenyezhetek – hangsúlyozta Demin, aki két hete az U23-as vb-n még ezerméteres távokon indult, az átállás azonban nem okozott nehézséget neki. – Mivel hosszabb távról váltok rövidebbre, az állóképesség megvan, csak a dinamikán, a gyorsaságon kellett dolgozni.”

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?