Milák Kristóf és Kozák Luca az év sportolói (FOTÓK)

Milák Kristóf és Kozák Luca az év sportolói

Hétfő este a budapesti Operaházban díjazták Magyarország legjobb sportolóit.

A 2022-es magyar sportév kiértékelése új helyszínre költözött, a Nemzeti Színházból a még egy fokkal impozánsabb, felújított Operaházba. A díjátadók között Novák Katalin köztársasági elnök is ott volt, az egyes kategóriák jelöltjei pedig a színpadra épített minilelátón kaptak helyet – más kérdés, közülük hányan örültek annak, hogy két órán keresztül a „pikéten vannak, a műsorvezetőt és a közreműködő zenészeket és színészeket pedig csak hátulról látják.

Persze az ebből fakadó kényelmetlenséget leszámítva mindannyian örültek, hogy még egyszer reflektorfénybe kerülnek a tavaly elért kimagasló eredményeik. És nem csak az övéik. A közönség soraiban ugyanis ott voltak az 1952-es olimpia bajnokai, a 89 éves Gyenge Valéria úszó és a 95 éves Benedek Gábor öttusázó. A (túl) sok prominens bemutatása után az ő üdvözlésükkor erősödött fel először úgy igazán a nézőtéri taps. Hát még, amikor az ötszörös olimpiai bajnok tornász Keleti Ágnest köszöntötték, aki épp a gála napján ünnepelte 102. születésnapját.

A standing ovation ezután már csak az estet lezáró életműdíj átadásakor ismétlődött meg. A 80 éves kajakos mesteredző, Fábiánné Rozsnyói Katalin igazi show-t csinált, közvetlenül, önironikusan nyilatkozott, és őszintén meglepődött, amikor meglátta a háta mögött felsorakozott – egyébként már a színpadra lépése előtt ott álló – egykori tanítványait.

Érdekes

Díjazottak

Az Év férfi sportolója:

Milák Kristóf

Az Év női sportolója:

Kozák Luca

Az Év csapata (egyéni sportágak):

női kardválogatott (Battai Sugár Katinka, Katona Renáta, Pusztai Liza, Szűcs Luca)

Az Év csapata (hagyományos csapatsportok):

férfi labdarúgó-válogatott

Az Év edzője:

Marco Rossi (magyar futballválogatott)

Az Év E-sportolója:

Torzsás Ádám (Counter Strike)

Az Év fogyatékos férfi sportolója:

Kiss Péter Pál (kajakos)

Az Év fogyatékos női sportolója:

Pap Bianka (úszó)

Az Év fogyatékos sportcsapata:

női kerekesszékes vívóválogatott

Az Év sportpillanata:

Kristoffer Zachariassen az FTC EL-csoportgyőzelmet jelentő, Monacónak lőtt gólja

MSÚSZ Életműdíj:

Fábiánné Rozsnyói Katalin (kajakedző)

Galéria

A közbeeső időben pedig sorjáztak 2022 legszebb sportpillanatai, nem csak a konkrétan ezt a nevet viselő kategória jelöltjeiként. A felvezető kisfilmeknek köszönhetően felidézhettük a női kardválogatott tagjainak utánozhatatlan sikítását a kairói vb-győzelmet érő asszó után, Milák hazai pályán elért űrkorszaki világcsúcsát 200 pillangón az úszó-vb-n, vagy épp a labdarúgó-válogatott páratlanul jó szereplését a Nemzetek Ligája A divíziójában. De nemcsak a kategóriák győztesei szereztek felejthetetlen élményeket a sportrajongóknak, hiszen a rövid pályás gyorskorcsolyázó Liu Shaoang olimpiai bajnoki címének vagy a soproni kosaras lányok euroligás győzelmének is sokmillióan örültek. Az öttusázó Gulyás Michelle négy érmet nyert a tavalyi világversenyeken, a tornász Kovács Zsófiánál ugrásban nem volt jobb Európában, de a női vízilabda-válogatott margitszigeti vb-ezüstje is maradandó emlék. A sort pedig hosszasan lehetne folytatni… Akár a fogyatékos sportolók sikereivel is.

Merthogy, mint minden évben, ezúttal is üde színfoltjai voltak a gálának. Ismétlődő jelenség, hogy mindig nekik jut eszükbe elsőként megemlíteni a legyőzött riválisaikat a rövid köszönőbeszédben. Vagy épp a díjátadót méltatni, mint tette azt a paraúszó Pap Bianka, akinek a tavaly visszavonult, rozsnyói származású paralimpiai bajnok, Farkas Henrietta adta át a 21 karátos arannyal bevont trófeát.

Amellyel aztán a közvetítés után is örömmel pózolt mindenki, interjúk hossza sorát adva, autogrammokat osztva, ahogy az a (rock)sztárokhoz illik.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?