Mély álomban az ország a jégkorong-vb előtt

Pozsony/Kassa |

<p>Bár a jégkorong-világbajnokságig már csak 69 nap van hátra, a bajnokságnak otthont adó két legnagyobb szlovákiai városban, Pozsonyban és Kassán csak a bennfentesek sejthetik, milyen sportesemény készül. A népszerűsítés a városokban gyakorlatilag egyenlő a nullával. Ráadásul a város utcái, fontosabb tömegközlekedési gócpontjai sincsenek felkészülve a több tízezer turista fogadására.</p>

Egyre gyakrabban hallani, hogy a világbajnokság is egy lesz a sok elfuserált lehetőség közül. Egyelőre ugyanis semmi sem utal arra, hogy az ország a világbajnoksággal jó hírnévre akarna szert tenni a turistáknál. Hogy Pozsony, Kassa vagy Szlovákia hallatán ne a lopások, az agresszív sofőrök, a szemét, a kosz és a hajléktalanok jussanak a szurkolók eszébe.

Tömegközlekedési csúfpontok
A fővárosi vasúti főállomás és a buszállomás is siralmas állapotban van, s mint néhány nappal ezelőtt kiderült, a város nem fog ezen érdemben változtatni. Az összefirkált, koszos falakat plakátokkal takarják le, a városi és az állami rendőrök pedig a megszokottnál jóval gyakrabban fogják a turistákat zaklató hajléktalanokat a város más részeire szállítani.
A pozsonyi reptér sem kelthet sokkal jobb benyomást a fővárosba érkező emberekben. Tény, hogy az új terminál Európa kis repülőtereinek termináljai közül a legszebbek közé tartozik, ám a mellette álló régi terminál hűlt helye enyhén szólva rontja a látványt. A kormány pénzhiány miatt leállította a terminál második részének átépítését, azonban az épület már statikailag nem volt biztonságos, ezért le kellett bontani. A munkálatokat viszont nem fejezték be, így a vadonatúj terminál szomszédságában rozsdás tartópillérek, vasbeton darabok emelkednek ki a földből.

Pozsony nyugodtan alszik
Kérdéses, mikor ébred fel a főváros mély álmából. Már most számos plakátnak, reklámtáblának kellene figyelmeztetnie a külföldieket arra, hogy valamivel több mint két hónap múlva hoki-vb lesz az országban. Az már sejthet valamit, akinek lesz olyan szerencséje, hogy a világbajnokságot hirdető villamosokkal vagy buszokkal találkozik az utcákon.
„A teljes propagáció a város rendezésében zajlik. Mi biztosítottuk a buszokra és a villamosokra ragasztott reklámokat Pozsonyban és Kassán, majd hamarosan több szlovákiai városban” – nyilatkozta Michaela Grendelová, a világbajnokság kommunikációs igazgatója, azzal, hogy a vb reklámozása ezekben a napokban pereg fel. Speciális autóbusz- és villamosmegállók lesznek, számos reklámfelületet vásároltak meg a bécsi repülőtéren is.
A vérszegény népszerűsítést a város részéről a főpolgármester szóvivője azzal magyarázza, hogy a városnak nincs elég pénze. „Ez azt eredményezi, hogy a kampányt nem indíthatjuk el 2-3 hónappal a világbajnokság előtt” – mondta Ľubomír Andrassy.

Kassán egy plakát jelenti a reklámot
A város lakóit és a turistákat csak néhány plakát, a vb hivatalos kabalafigurája és pár befestett villamos tájékoztatja arról, hogy hamarosan kezdetét veszi a világbajnokság. A város vasútállomásán és repülőterén is siralmas a helyzet. Otto Brixi, a főpolgármester világbajnokságért felelős megbízottja állítja: Kassa lakosait hamarosan kellemes meglepetés éri. „A hatalmas kampány március 1-jén kezdődik” – mondta.
A világbajnokság kabalafigurája, Goooly a Fő utcáról átköltözött a Steel Arénába, de itt sem marad sokáig, hiszen a szervezők hamarosan a Hilton szállodába szállítják. Kassa egyetlen plakátja a 2011-es hoki vb-ről pedig a Fő utcán van, a turistáknak szóló információs irodában.

Úton a hivatalos szuvenírek
Hamarosan megérkeznek Szlovákiába a 2011-es vb emléktárgyai. Gyártásukra a svájci Ochsner Hockey AG-Merchandise cégnek van engedélye. A szuvenírek legjobb ismertetőjele a bajnokság hivatalos logója. Kulcstartókat, hokibotokat, poharakat, zászlókat, korongokat, sálakat, pólókat, pulóvereket, sildes sapkákat vagy plüss Gooolykat is találnak köztük.
Az emléktárgyakat ebben a hónapban szállítják ki az üzletekbe, árusításukat márciusban kezdik meg – viszont csak egy részük kerül piacra. A szuvenírek túlnyomó többségét ugyanis csupán tíz nappal a bajnokság kezdete előtt kezdik árulni, április 19-én. Érdekesség, hogy a szlovák vb-re gyártott hivatalos emléktárgyakat külföldön készítik, s Szlovákiának semmi beleszólása nem volt abba, milyen formájuk lesz.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?