Megtört a szlovák gólcsend, 3:0 Skócia ellen

<p>Skócia ellen javított a renoméján a szlovák futballválogatott: a vb-selejtezősorozat harmadik fordulójában Hamšíkék 3:0-ra verték a skótokat. A meccs hőse Róbert Mak volt, aki két gólt szerzett.&nbsp;</p>

Nem lesz telt ház – ennyit közölt a meccs délelőttjén a Szlovák Futballszövetség. Abból pedig, hogy alig tizenkét órával a kezdőrúgás előtt még Pozsony kevésbé forgalmas mellékutcáiban is lehetett skót drukkerekkel találkozni, sejteni lehetett, hogy a vendégszurkolók nemcsak az 1600 fős vendégszektort fogják megtölteni.

A skót himnusz gyönyörűen szólt a nagyszombati Anton Malatinský Stadionban, a helyi műsorközlő hiába biztatta a hazai drukkereket, hogy „ne hagyják elnyomni magukat”, ez merő ábránd volt csupán. A meccs előtti pillanatokban lelátót a skót duda uralta.

Mivel a szlovákok az előző négy mérkőzésükön nem szereztek gólt, Ján Kozák szövetségi kapitánynak támadó felfogásban kellett pályára küldenie a csapatát. Ennek megfelelően a kezdőben kapott helyet Ďuriš és Nemec is. A védelem tengelyébe (orrtörése miatt maszkkal) visszatért Martin Škrtel, a bal oldalon pedig az eltiltott Hubočan helyett Holúbek játszott. A hátvédsor jobb felén Erik Sabo szerepelt. A középpályán Kucka mellett az U21-es válogatottból behívott Škriniar játszott.

Az első hazai lövésre a 14. percig kellett várni, Ďurica távoli próbálkozását védte Marshall. Négy perccel később már vezettek a szlovákok, egy kontra után a felfutó Holúbek ívelte át a labdát a jobb oldalra, Hamšík fejesét még nagy bravúrral kiütötte Marshall, de a kipattanót Mak könyörtelenül a hálóba vágta – 1:0.

A szlovák válogatott 423 perc után szerzett gólt, ez volt a nemzeti csapat történetének leghosszabb gólképtelenségi sorozata.

Gyorsan egyenlíthettek volna a skótok, labdavesztés után Snodgrass kissé kisodródva lőhetett kapura, Kozáčik jól zárta a szöget.

Mak többször is a védelem mögé került (sokkal hasznosabb volt ebben a felállásban, mint a szlovének ellen, ahol ékként alig kapott labdát), a 40. percben pedig nagyszerű lövést eresztett meg, Marshall a levegőben úszva ütötte ki a labdát szögletre. A szöglet után a labda Ďurica elé pattant, ő is eltalálta a kaput, de Marshall ezúttal is védett.

A játék képe a szünet után sem változott, a szlovákok pedig az 56. percben növelték előnyüket – Mak kapta vissza a labdát az alapvonalig futó Hamšíktól, hét méterre a kaputól becsapta a védőt, és közelről a hálóba lőtt – 2:0. Ekkora már a skót drukkerek teljesen elvesztették a kedvüket. És még nem volt vége: a 68. percben egy szöglet után Nemec fejelte be a harmadik szlovák gólt – 3:0.

Tíz perccel később a skótok is megvillantak, jó passz után a csereként beállt Griffiths lőtt mellé. Egy percen belül Griffiths a jobb oldalról is lőtt, ezúttal Kozáčik védett. A 83. percben egy jó szöktetés után a kifutó Griffiths elől Kozáčik tisztázott.

A meccs végén a hazai közönség vastapssal jutalmazta Ján Kozák csapatát.

Szlovákia első pontjait szerezte a vb-selejtezősorozatban, de így is csak az 5. helyen áll az F csoportban, csak a pont nélküli Máltát előzi meg. A következő fordulóban, novemberben a szlovákok Litvániát fogadják.

Szlovákia–Skócia 3:0 (1:0)

Góllövők: Mak (18., 56.), Nemec (68.)

Sárga lap: Sabo.

Játékvezető: Strömbergsson (svéd), 11 098 néző.

SZLOVÁKIA: Kozáčik–Holúbek, Ďurica, Škrtel, Sabo–Škriniar, Kucka–Mak (81. Švento), Hamšík (87. Kiss), Ďuriš–Nemec (69. Bakoš).

SKÓCIA: Marshall–Paterson, Martin, Hanley, Tierney–D. Fletcher (64. Griffiths), Bannan–Ritchie (64. Anya), McArthur, Snodgrass–S. Fletcher (76. McGinn).

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?