Osztrák Nagydíj - Megosztó döntést hozott az FIA 
a futamgyőzelem sorsáról

Forma-1

A Forma–1-es Osztrák Nagydíj nem ért véget a futam leintésével: a végeredmény csak 3 órával a verseny végét követően derült ki, végül megosztó döntés született, és Max Verstappen megtarthatta győzelmét a kérdéses előzése után.

Charles Leclerc, a Ferrari versenyzője a pole pozíció megszerzését követően a futamot is magabiztosan uralta, és úgy tűnt, megszerezheti élete első F1-es győzelmét.

Senki sem hibázott

Két körrel a leintés előtt azonban Max Verstappen – akinek a rajtot követően újra fel kellett zárkóznia az élmezőnyhöz – támadni kezdte, majd meg is előzte őt. Az előzés szabályossága kérdéses volt, miután a holland leszorította Leclercet a pályáról: a versenybírák hosszú órákig vizsgálták az esetet, a pilótákat is behívták az FIA irodájába, hogy meghallgassák őket a történtekről. Végül úgy határoztak, hogy az incidens miatt egyik fél sem hibáztatható teljes mértékben vagy túlnyomórészt, ezért versenybalesetnek minősítették a történteket.

Győzelem nélkül

Leclerc idén már másodszorra volt közel ahhoz, hogy futamgyőzelmet szerezzen, mindkétszer hatalmas csalódottságot kellett átélnie. A 21 éves pilótának nem volt kedve az ünnepléshez sem: nem vett részt a pezsgőzésben, és a futamot követő nyilatkozataiban is nagyon szűkszavú volt. 
„Nem lenne kifogásom, ha fair lett volna az előzés. De nem hiszem, hogy a második manőver rendben volt. Lehetett volna az eredmény ugyanez, de akkor sem így előzünk” – mondta Leclerc a versenyt követően, amikor még nem volt hivatalos eredménye a vizsgálatnak. Miután a stewardok nem büntették meg Verstappent, a monacói pilóta Instagramon gratulált ellenfele győzelméhez. 

Verstappen mindeközben boldogan ünnepelt, ahogyan a helyszínre látogató holland szurkolók is, és határozottan állította, hogy fair küzdelem volt közöttük. „Kemény versenyzés volt, máskülönben jobb lenne, ha otthon maradnánk. Ha az ilyen dolgokat nem engedik a versenyzésben, akkor mi értelme a Forma–1-ben lenni?” – mondta a Red Bull pilótája az autóból kiszállva. 

Jó döntés született? 

Nagy volt a felháborodás még a Kanadai Nagydíjat követően, amikor a versenybírák a futam végén úgy határoztak, hogy Sebastian Vettelt 5 másodperces időbüntetéssel sújtják, miután ő „nem biztonságos módon tért vissza a pályára”. A német hiába szelte át elsőként a célvonalat, ezzel elveszítette a győzelmet, és csak a dobogó második fokára állhatott fel. Ezt követően rengeteg kritika érte a Forma–1-et és a versenybírákat, akik sok versenyző, szakértő és szurkoló szerint is igazságtalanul ítélkeznek. Az ítélettel az FIA kinyitotta Pandora szelencéjét, és miután Verstappent nem büntették, az a vád érte őket, hogy következetlenek – ugyanakkor ezzel a döntéssel nem befolyásolták kívülről a győzelmet, hanem hagyták, hogy az a pályán dőljön el. 

Az FIA az esetet követően megvédte döntését: Michael Masi versenyigazgató szerint Vettel és Verstappenék esete két teljesen különböző incidens volt, így nem szabad párhuzamot vonni közöttük. „Ezek nagyon különböző helyzetek voltak. Ez egy előzési manőver volt, és a stewardok helyesen úgy határoztak, hogy versenybaleset volt. Ők úgy látták, hogy csak kemény versenyzés történt” – nyilatkozta a szakember.

A Ferrari elégedetlen

Leclerc nem, a Ferrari csapatfőnöke, Mattia Binotto azonban kritizálta a döntést, és határozottan állította, hogy nem értenek egyet a versenybírákkal.

"Továbbra is úgy gondoljuk, hogy ez egy hibás döntés, ez a véleményünk – mondta. – Charles semmi rosszat nem tett, őt tolták le a pályáról, ütközés lett a vége. Ez ellentétes a szabályokkal, akár tetszik, akár nem. Teljes mértékben tiszteletben tartjuk a stewardok döntését, el kell fogadnunk, mert ők a bírák. Tehetnénk valamit ellene, de az nem tenne jót a sportnak” – utalt Binotto a fellebbezésre. „Mi is gyakran hangsúlyozzuk, hogy a pilóták harcoljanak a pályán. Nem vagyunk elégedettek a döntéssel, viszont gratulálunk Maxnek, mert fantasztikus versenyt teljesítettek.”

Szenvedő Mercedes 

Valtteri Bottas ugyan harmadikként ért célba, azonban nem tudott beleszólni az élen folyó csatába, és nem volt esélye a futam során sem arra, hogy felvegye a harcot a Ferrarival vagy a Red Bull-lal, így ez volt a maximum, amit a Mercedes el tudott érni Ausztriában. A világbajnoki éllovas Lewis Hamilton csak az 5. helyen zárt Sebastian Vettel mögött, és nem érti, miért küszködött a Mercedes a nagy melegben – szerinte ez mutatja, hogy az ő autójuknak is van gyenge pontja. Az utóbbi időben számos kritika érte a Forma–1-et amiatt, hogy a versenyek unalmasak, azonban a hétvégi nagydíj erre rácáfolt: az élmezőnyben és a középmezőnyben is folyamatos, izgalmas csatákat szolgáltattak a pilóták a nézők számára.

A világbajnoki tabellán is történt változás a hétvégi Osztrák Nagydíjat követően: Hamilton 31 pontos előnnyel továbbra is vezet csapattársa, Bottas előtt, azonban Verstappen a győzelme után átvette Vetteltől a 3. helyet, így a Ferrari pilótái már csak az egyéni pontverseny 4. és 5. helyét foglalják el. 

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?