Meglepő, de London lett a befutó

Szingapúr. Tegnap a Nemzetközi Olimpiai Bizottság 117., szingapúri ülésén eldőlt, hogy London rendezi 2012-ben a XXX. nyári játékokat. A brit főváros a szavazás negyedik, utolsó fordulójában Párizst utasította maga mögé.

Örömünnep a Trafalgat téren: London rendezhetik a 2012-es nyári olimpiátSITA/AP-felvéteLondon korábban kétszer, 1908-ban és 1948-ban volt házigazdája nyári olimpiának, így az első város, amely harmadszor láthatja vendégül a világ legjobb sportolóit. Hírügynökségi beszámolók szerint ezúttal az utolsó pillanatokban, a pályázati küldöttség rendkívül jól sikerült helyszíni prezentációja, illetve hatékony lobbi-tevékenysége révén válhatott befutóvá a hónapok óta elsőszámú favoritként számon tartott francia fővárossal szemben.

Párizs, amely 1900-ban és 1924-ben rendezett nyári játékokat, harmadszor pályázott sikertelenül. Korábban az 1992-es és a 2008-as olimpiáért zajló versengésben maradt alul. A voksolás első három fordulójában Moszkva, New York, végül Madrid búcsúzott. A hét év múlva esedékes játékokra eredetileg kilenc város pályázott, Lipcse, Isztambul, Havanna és Rio de Janeiro azonban már a tavaly májusi rostán kiesett.

Vélemények

SEBASTIAN COE, London pályázati bizottságának vezetője: „A sport legnagyobb értékét, az olimpiát visszük haza. Ez a mi pillanatunk. Fantasztikus lehetőség előtt állunk, hogy mindent megvalósítsunk, amiről csak álmodtunk a brit sport területén.”

DAVID BECKHAM, angol labdarúgó-válogatott: „Hihetetlen érzés kerített hatalmába. Életem egyik különleges pillanata volt a bejelentés.”

THIERRY REY, francia olimpiai cselgáncsbajnok: „Egyszerűen nem értem, hiszen az egész ország kiállt a pályázat mellett. Azok az emberek nem akarnak minket.”

VLČEK ERIK, a komáromi kajaknégyes olimpiai bronzérmes tagja: „Bejött a tippem. Az angolok remek pályázatot nyújtottak be, különösen az olimpiai park tervezete nyerte el tetszésem. Az időjárással viszont gond lehet.”

JOZEF KRNÁČ, szlovák olimpiai aranyérmes cselgáncsozó: „Szerencsétlen döntés. Személy szerint inkább Párizsra vagy New Yorkra voksoltam volna.”

ANGYAL ZOLTÁN, a magyar kajak-kenu válogatott szövetségi kapitánya: „Meglepett a hír, hiszen a nemzetközi hangulat az utóbbi időszakban inkább Párizst helyezte előtérbe. Ami a kajak-kenut illeti, az angolok az utóbbi időben csak Nottinghamben rendeztek regattákat. De vizük van elég, kiváló pályát tudnak kijelölni, ahhoz pedig semmi kétség nem férhet, hogy remek olimpiát rendeznek.”

VARGA GABRIELLA, magyar tőrvívó Európa-bajnok: „Eddig csak egyszer jártam Londonban, csodálatos város. 2012-ben 30 éves leszek, amit sokan a legjobb életkorként emlegetnek a pástok környékén. Az elmúlt időszakban az angolok nem nagyon vették ki részüket vívóesemények rendezéséből, de az ottani sporthagyományok, a helyiek sportszerűsége a siker záloga.”

KISS LÁSZLÓ, a magyar úszók szövetségi kapitánya: „Örülök a döntésnek, bár Párizs talán jobban megérdemelte volna. Az európai színhely előnyt jelenthet a magyar sportnak is, hiszen nincs szükség akklimatizációra, a közelség nagy létszámú csapat szereplését teszi lehetővé.”(mti, sita)

A nyári olimpiák helyszínei

1896 – Athén; 1900 – Párizs; 1904 – St. Louis; 1908 – London; 1912 – Stockholm; 1920 – Antwerpen; 1924 – Párizs; 1928 – Amszterdam; 1932 – Los Angeles; 1936 – Berlin; 1948 – London; 1952 – Helsinki; 1956 – Melbourne; 1960 – Róma; 1964 – Tokió; 1968 – Mexikóváros; 1972 – München; 1976 – Montreal; 1980 – Moszkva; 1984 – Los Angeles; 1988 – Szöul; 1992 – Barcelona; 1996 – Atlanta; 2000 – Sydney; 2004 – Athén; 2008 – Peking; 2012 – London.

A VI., a XII. és a XIII. olimpia elmaradt. Az 1916-os játékokat Berlinben, az 1940-es nyári ötkarikás viadalt Helsinkiben, az 1944-est Londonban rendezték volna, a háborúk miatt azonban ezekre nem került sor. (mti)

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?