Meghalt E. L. Doctorow

New York. Életének 85. évében, helyi idő szerint kedden New Yorkban meghalt Edgar Lawrence Doctorow amerikai író. Halálát tüdőrák okozta.Doctorowot a legjelentősebb kortárs amerikai írók között tartották számon.

New York. Életének 85. évében, helyi idő szerint kedden New Yorkban meghalt Edgar Lawrence Doctorow amerikai író. Halálát tüdőrák okozta.

Doctorowot a legjelentősebb kortárs amerikai írók között tartották számon. Világhírnevét az 1975-ben megjelent Ragtime című regényének köszönhette, amelyben az 1910-es évek botrányoktól, utcai harcoktól és ragtime-tól hangos Amerikáját ábrázolta sajátos írói technikával. A több szálon futó cselekményben valós és kitalált szereplők sorsát követhetjük nyomon, feltűnik a könyv lapjain Houdini és Henry Ford, emellett koldusszegény bevándorlók és milliomosok, anarchisták és sztrájkoló munkások életébe pillanthatunk be. A Ragtime lüktető, eleven, nagyon érzékletes próza élvezetes stílusban megírva, nem véletlen, hogy szerepelt a 20. század 100 legjobb angol nyelvű regényének listáján. A könyv alapján Milos Forman rendezett nagy sikerű filmet 1981-ben. A Ragtime 1979-ben magyarul is megjelent, Göncz Árpád fordításában.

Az író későbbi műveinek színhelyéül többnyire szeretett és jól ismert szülővárosát, New Yorkot választotta, ám azt egy interjúban visszautasította, hogy regényeit egy New York-ciklus darabjainak tekintsék. „Azt gondoltam, hogy magáról az életről írok. Képzeletemben azonban, úgy látszik, az élet és New York egy és ugyanaz” – nyilatkozta.

Sajátos technikájú, a mesét a tényregénnyel ötvöző történelmi regényeiben szinte kivétel nélkül a jelenkori Amerika gyökereit kereste. Nagy sikert aratott az 1930-as évek Amerikáját megelevenítő Vöcsök-tó (1980), az író bronxi gyermekéveit feldolgozó Világkiállítás (1985), valamint a Billy Bathgate, a gengszterinas (1988) melyből Dustin Hoffman, Bruce Willis és Nicole Kidman főszereplésével film is készült. (MTI)

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?