Megállítanák Hamiltont

<p>&bdquo;A Forma&ndash;1 soha nem volt annyira rossz, mint most.&rdquo; Bernie Ecclestone, az autós gyorsasági vb igazgatója tudja a módját, hogyan kell ráirányítani a figyelmet a hét végén rajtoló új idényre.</p>

 

A Mercedesek tavalyi hegemóniája mondjuk valóban ad némi okot az ajakbiggyesztésre. Akkor már a szezon elejétől egyértelmű volt, hogy Lewis Hamilton és Nico Rosberg fogja eldönteni egymás közt a vb-cím sorsát. S a hivatalos teszteredmények újfent „ráutaló magatartást” mutattak, Toto Wolff, a németek sportigazgatója ezért sietett is leszögezni: „Tudatosítottam, hogy a konfliktus végeredményben jó a csapatnak és a Forma–1-nek is. Ezért meg kell engednünk, hogy konfliktusok alakuljanak ki.”

Trónkövetelőként Rosberg nem túlzottan örülhetett ennek a kijelentésnek, 2015-ben szinte mindig ő húzta a rövidebbet, amikor Hamiltonnal akadt össze a pályán. A 31 éves, háromszoros világbajnok brit pilóta mostanra valódi playboy lett, modellekkel selfizik, gitáron muzsikál, időnként kiszőkítteti a haját – de legfőképpen piszok gyors. „A versenyen kívüli dolgai nem jelentik azt, hogy lassabb lenne. Magas szinten vezet, és nem csinál hibákat” – ismerte el Rosberg is, aki idén szívesen előrelépne a koronaherceg szerepéből. Ha ez mégsem sikerül neki, Juan Manuel Fangio, Michael Schumacher és Sebastian Vettel után Hamilton lehet a negyedik versenyző, aki zsinórban három világbajnoki címet szerez.

Az ezüst színű Mercik harcába azonban idén jóval több vörös vegyülhet, elemzők egybehangzó véleménye szerint a Ferrari sokat fejlődött. A tavaly langyos nagydíjakat futó Kimi Räikkönen 36 évesen világbajnok énjét idézte a teszteken, hol ő, hol pedig Vettel ejtette ámulatba az embereket a köridőkkel. Márpedig ha az időmérőkön korábban tapasztalt hátrányukat „eltüntetik” a Ferrarik, komolyan beleszólhatnak a bajnokságba. „Megpróbáltuk csökkenteni a különbséget, mert az elég nagy volt az elmúlt években. A tavalyi szezonban nagyon jó munkát végeztünk, az új autónkkal pedig van esélyünk arra, hogy még közelebb kerüljünk a Mercedeshez” – nyilatkozta Vettel.

Dobogóközelben a Williams– Red Bull–Torro Rosso–Force India-négyessel lehet számolni, felváltva, erősorrend nélkül. A McLaren már nem ígérkezik annyira vacaknak, mint tavaly, de a visszatérő Renault-val együtt csak a középmezőny végére várható. A nagy anyagi gondokkal küzdő Sauber ellenben lesüllyedt a Manorhoz, az abszolút újonc amerikai Haas pedig egy nagy kérdőjel.

Mint ahogyan az is, valóban káoszt okoznak-e a szabályváltozások. Mivel a forradalmiként beharangozott technikai újításokra még egy évet várni kell, a „körítést” piszkálta meg a Nemzetközi Automobil-szövetség (FIA). Leglátványosabban az időmérő edzés lebonyolítása változik, az eddigi csoportos „hullás” helyett 90 másodpercenként pottyan ki az épp leglassabb versenyző, miközben a pilóták már nem is fejezhetik be a mért körüket. Azaz sokkal könnyebben elszámolhatják magukat a csapatok.

A Pirelli további gumikeverékkel, a lilával jelölt szuperlággyal ötre bővítette a száraz pályás kínálatát, és az egyes nagydíjakra kijelölt három-három típusból már a versenyzők mixelik össze a hétvégi 13-as adagjukat – azzal, hogy minden szabadedzés után le kell adniuk egy vagy két szettet, és hogy a leglágyabb abroncsokon kívül fennmaradó két keverékből az egyiket kötelező lesz használni a nagydíjon.

Az értetlenséget pedig az új rádiós tiltások járathatják a csúcsra, a TD/007-16-os fedőnevű „kiskáté” értelmében pl. a csapatok már nem közölhetik a pilótával, hogy a rivális milyen gumikeveréken van, milyenek a köridejei vagy a stratégiája, de a saját kerékcseréjéről is csak az adott körben értesülhet a versenyző, azt pedig csak a boxban láthatja meg, milyen keveréket kap, vagy hogy állítanak-e az első szárnyán. A FIA a turpiskodóknak megüzente, szigorúan fogják figyelni a kódolt üzeneteket – más kérdés, bizonyítani tudják-e majd, hogy a „gyere ki a boxxxba” hosszú mássalhangzója tényleg azért lett-e ennyire elnyújtva, mert ez a kemény keverék „fedőneve.” Azt is kíváncsian várjuk, akad-e majd pantomimező szerelő, aki a riválisok helyzetét mutogatja el...

 

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?