Már nem szívesen edzenek vele az ellenfelek

BŐD TITANILLADél-Amerikában kezdi meg a felkészülést az olimpiai szezonra Veronika Velez-Zuzulová alpesi síző. „Az elmúlt néhány évben Új-Zélandon készültünk nyáron, idén Dél-Amerikába, konkrétan Argentínába és Chilébe utazunk.

BŐD TITANILLA

Dél-Amerikában kezdi meg a felkészülést az olimpiai szezonra Veronika Velez-Zuzulová alpesi síző. „Az elmúlt néhány évben Új-Zélandon készültünk nyáron, idén Dél-Amerikába, konkrétan Argentínába és Chilébe utazunk. Argentínában már korábban is jártunk, Chilét most próbáljuk ki először” – tájékoztatott a 28 éves műlesikló-specialista, aki már korábban kijelentette, ez lesz pályafutása utolsó előtti szezonja, 2015-ben befejezi.

Fontos szezon előtt

Zuzulová itthon erőnléti edzéseket végez, s már a jövő februári szocsi téli olimpia lebeg a szeme előtt. „Érzem, hogy nagyon fontos szezon előtt állok. Mindent ennek rendelek alá, csak edzek és edzek. Délelőtt három órát, délután három órát. Tudom, hogy miért teszem, örömmel csinálom” – hangsúlyozta a síző, aki a 2012/13-as idényben 3. lett a szakági Világkupában Mikaela Shiffrin és Tina Maze mögött.

A szlovák síző már több éve a műlesiklók élmezőnyébe tartozik, azonban csak az elmúlt szezonban sikerült Vk-viadalt nyernie – négy napon belül kétszer is győzött. „Ezek a győzelmek nagy lökést adtak nekem. Megmutatták, hogy képes vagyok rá, meg tudok nyerni egy versenyt. Sokat tanultam, a tapasztalataimat pedig jövőre is szeretném kamatoztatni. Nagy kihívást jelent ez számomra – mondta Zuzulová, akire már az ellenfelek is más szemmel néznek, mint egy évvel ezelőtt. – Korábban nagyon szívesen edzettek velem a többiek, most azonban már konkurenciát látnak bennem. Számomra az is nagy motiváció, hogy ők nálam sokkal jobb körülmények között készülhetnek. Nekem nincs annyi lehetőségem, mint nekik, mégis jobb akarok lenni, mint ők!”

A politika ördögi kör

Zuzulovát azonban nemcsak a sport, hanem a sportpolitika is érdekli – idén beválasztották a Nemzetközi Síszövetség (FIS) sportolói bizottságába, s már az első kongresszuson is túl van. „Június közepén Dubrovnikban rendezték a FIS kongresszusát. Nagyon érdekel a sportpolitika, érdekes látni, hogyan működnek a dolgok. Sportolóként néha úgy gondoljuk, nagyon egyszerű lenne valamin változtatni, de ha a másik oldalról is megismerjük a helyzetet, ráébredünk, hogy ez nem is megy olyan könnyen. Néha ördögi körnek tűnik, de egyúttal nagyon érdekes – nyilatkozta Zuzulová, aki örül, hogy a FIS sportolói bizottságában a többi szakág képviselőivel is megismerkedhet. – Nagyon jó barátságba kerültem Kikkan Randall-lel, aki a sprinttávokon a világ legjobb sífutója. Korábban nem ismertük egymást, hiszen mi, alpesi sízők csak az olimpiákon találkozunk az északi sízőkkel, egyébként nincsenek közös rendezvényeink.”

A sportolói bizottság tagjai közül kerül ki minden versenyen az a két sportoló, aki a szervezőkkel tartja a kapcsolatot, és tárgyal arról is, milyen időjárási körülmények között kell inkább törölni a versenyt. A kongresszusokon pedig más témák is terítékre kerülhetnek. „Jelenleg az egyik legvitatottabb kérdés a városi versenyek, az úgynevezett city eventek kérdése” – mutatott rá Zuzulová. Az elmúlt szezonban két ilyen városi paralell-műlesikló versenyt rendeztek, a münchenit éppen a szlovák versenyző nyerte. „Mivel új szakág, állandóan változnak a szabályai, és a sízőknek ez nem nagyon tetszik. Nehéz azonban olyan megoldást találni, amivel mindenki elégedett lenne, a következő szezonban még minden marad úgy, ahogy volt, s most valószínűleg csak egy ilyen városi versenyt rendeznek. A 2013/2014-es idényben Moszkva kikerült a versenynaptárból, helyette Innsbruck kerülhetne be, de az időpont túl közel van a téli olimpia kezdetéhez, ezért a versenyzők nehezen tudnának eljutni Szocsiba” – magyarázta Zuzulová, aki az új idény fontos szabálymódosításáról is beszámolt: „Ha egy Vk-versenyen lemegy az első kör, és a másodikat a rossz időjárás miatt törölni kell, akkor az első kör eredményeit fogják beszámolni, nem törlik az egész versenyt, mint korábban.”

Žampa jó edzőtárs

Az év sízőjének választott Zuzulová gyakran együtt edz a férfiak között feltörekvő Adam Žampával, aki tavaly Söldenben az idénynyitó Vk-n hívta fel magára a figyelmet, ahol az óriás-műlesiklásban 9. lett. „Már öt éve együtt dolgozunk, és nagyon gyümölcsöző ez a kapcsolat. Eleinte mindig megvertem őt, ami persze dühítette és motiválta. Mára megfordult a helyzet, már nem tudom legyőzni Adamot, most ő motivál engem arra, hogy legalább minél kisebb különbséggel kapjak ki. Ez a párharc mindkettőnknek jó. A következő idényben pedig csatlakozik hozzánk Petra Vlhová is, szerintem nagyszerű, hogy végre össze tudtunk fogni, ez az egyetlen út a javulás felé” – hangsúlyozta Zuzulová.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?