Már fél éve olimpiai lázban ég

Martina Moravcová négy évvel ezelőtt két ezüstérmet szerzett a sydneyi nyári olimpián, s ezzel a teljesítménnyel most is módfelett elégedett lenne. Ez nem jelenti azt, hogy már lemondott az ötkarikás elsőségről. Az Amerikában élő pöstyéni úszónő a napokban pár órára haza látogatott, ekkor beszélgettünk vele.

A 100 pillangót követően 200, 100 és 50 gyorson indul AthénbanSokat gondol a legutóbbi ötkarikás játékokra, ahol hajszálon múlott az aranyérem?

Sydney után sokszor lejátszodott előttem a két döntő, s órákon át töprengtem azon, mit csináltam rosszul. A másik pillanatban meg arra gondoltam, hogy elvégre kétszer is felállhattam a dobogó második fokára, s ez, bizony, nem kis dolog. Az ausztráliai fejezetet már lezártam, nem foglalkoztatnak a négy évvel ezelőtt történtek.

Athén viszont...?

A téli alapozás óta, jó fél éve már olimpiai lázban égek, minden idegszálammal az ötkarikás játékokra összpontosítok. Irigyeltek is Dallasban az amerikai úszók, akik lépten-nyomon azt mondogatták, lépéselőnyben vagyok, mert nekem nem kellett válogatón indulnom, így az olimpiára időzíthettem csúcsformámat.

Ha ma kezdődnének az ötkarikás játékok, nyugodt szívvel állna rajtkőre Martina Moravcová?

Igen! Amit elterveztünk edzőmmel, Steve Collinsszal, azt el is végeztük. Szerencsére elkerültek a betegségek és a sérülések. Az erőnléti tréningek sem okoztak problémát, a medencében pedig kimondottan élveztem az alapozás utolsó felvonását, annál is inkább, mert napról napra jobb eredményeket értem el.

Tehát ezek szerint újabb országos csúcsok várhatók?

Remélem, hogy így lesz. Már most, a hétvégi szlovéniai versenyen, amely számomra az olimpia főpróbája lesz, legalább egy rekordot szeretnék úszni. Legerősebb számomban, 100 pillangón kezdem a viadalt, s egy jó rajt mindennél többet érne.

Ezenkívül még hány számban áll rajtkőre a kranji seregszemlén?

A 100 pillangót követően 200, 100 és 50 gyorson próbálok szerencsét. Örülök, hogy Athénban is ugyanilyen lesz a sorrend.

A kranji viadal után továbbra is Szlovéniában marad. Miért?

Egy évvel ezelőtt is itt hangoltam a világbajnokságra, csak azzal a különbséggel, hogy akkor a hegyekben készültem, most viszont a tenger partján, Koperben lesz az olimpiai felkészülés zárószakasza. Azért döntöttünk így, mert nem kell sokat utazni, s az éghajlat a görögországihoz hasonló. Augusztus 9-ig itt készülök, majd Ljubljanából Athénba utazunk.

Nem tart a nagy hőségtől?

Imádom a kánikulát és a napsütést, lehet akár 40 fok, engem ez nem zavar, hiszen Dallasban is hasonló az időjárás.

Örül, hogy a görög fővárosban lesz az olimpia?

Igen! Szép emlékeim fűződnek Athénhoz, hiszen négy évvel ezelőtt, a rövidpályás világbajnokságon négy érmet szereztem, s egyszer felállhattam a dobogó legfelső fokára.

Apropó, érem! Hány dobogós helyezéssel lenne elégedett Athénban?

Úgy mint négy éve, kettővel. Remélem, az egyik arany lesz. Minden tőlem telhetőt megteszek, hogy ez sikerüljön.

A legközelebbi hozzátartozói is ott lesznek a görög fővárosban...

A szüleim rendre elkísérnek a nagy versenyekre, de a férjem, Martin csak nagyritkán szurkol a helyszínen, az athéni olimpiát azonban nem hagyja ki.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?