Makelelét nem lepte meg a 3:3

Budapest |

<p>A budapesti Év sportolója-gála sztárvendége Claude Makelele volt, aki a magyar labdarúgó-válogatottnak adta át az év csapatának járó díjat. A vb-ezüstérmes, a Reallal BL-győztes egykori kiváló francia középpályás a gála után lapunk kérdéseire is válaszolt.</p>

A magyar válogatott főleg az Eb-szereplésének köszönhette az ankételsőséget. Látta a magyarokat az Eb-n?

Igen, kint voltam az Európa-bajnokságon a francia szövetség és az UEFA meghívásából, és a magyar csapatra is felfigyeltem. Ha jól tudom, több mint 40 év után játszhattak ismét Eb-n! Ha ilyen hosszú idő után térsz vissza, nem nyerhetsz meg mindent. De a magyarok elindultak egy úton, és remélem, kijutnak az oroszországi világbajnokságra is.

Mit szólt a portugálok elleni 3:3-es döntetlenhez?

Ott voltam a stadionban, és nem igazán lepődtem meg. Néha a pszichológiai tényezők sokat nyomnak a latba, és a magyarok négy évtizede vártak arra, hogy Eb-n szerepelhessenek. Egy ilyen siker jó a szövetségnek és a fiatal játékosoknak is. A magyarok kezdenek kilépni a napfényre.

Mit szól hozzá, hogy a FIFA 48 csapatosra bővítette a világbajnokság mezőnyét?

Ez jó is, meg nem is annyira jó. Jó azért, mert néhány kiscsapat másképpen soha nem juthatna ki egy vb-re. De a gond az, hogy ezek a csapatok nem tudják felvenni a versenyt a nagyokkal. Kétszer játszottam világbajnokságon, és azt gondolom, a 12:0-s, 10:0-s eredmények egyszerűen nem valók egy vb-re.

A napokban elvállalta a Swansea asszisztensi posztját. Mik a céljai az angol bajnokság utolsó helyezettjénél?

Segíteni szeretnék barátomnak, Paul Clementnek, aki most a Swansea edzője, hogy bent tartsuk a csapatot a Premier League-ben. Ez a legfontosabb. Mindent meg fogok tenni a barátomért, a csapatért és a szurkolókért.

Miben más a Premier League-ben dolgozni, mint a többi topligában?

A Premier League a világ egyik legerősebb bajnoksága. Ott kilenc csapat lehet versenyben a bajnoki címért, míg a spanyoloknál csak három, az olaszoknál kettő… Angliában sokkal keményebb a verseny.

[[{"type":"media","view_mode":"media_original","fid":"262652","attributes":{"alt":"","author":"","class":"media-image","height":"925","style":"width: 600px; height: 900px;","title":"","typeof":"foaf:Image","width":"617"}}]]

A Chelsea játékosaként öt szezont töltött a Premier League-ben. Hogyan emlékszik vissza azokra az időkre? Amikor a Realból odaigazolt, a madridiak kijelentették, nem fog nekik hiányozni, de nagyot tévedtek…

Vannak dolgok a futballban, amiket nem lehet megmagyarázni. Jól éreztem magam Madridban, trófeákat nyertünk, aztán elmentem a Chelsea-be, amely már 50 éve nem nyerte meg a bajnokságot, és hamarosan ott is bajnoki címet nyertünk. Sok sikert értem el, ezt annak köszönhetem, hogy imádom a futballt, és mindig keményen dolgoztam.

Melyik trófeáját tartja a legértékesebbnek?

Számomra a legértékesebb trófea a válogatott mez. Nagyon büszke vagyok magamra, hogy 71 alkalommal ölthettem magamra.

A jelenlegi játékosok között lát olyat, akiben saját magát véli felfedezni? Sokan önhöz hasonlítják Kantét, a Chelsea francia középpályását.

Szerintem nincs szükség összehasonlításokra. Kanté legyen Kanté, ne Makelele. Minden játékos más, az a fontos, hogy mindenki élvezze a játékot, és boldog legyen a pályán.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?