Magyarország–Finnország: Rudolf nélkül is győzni kellene

<p>Tét már nincs, de mégis van: a magyar labdarúgó-válogatott csak akkor búcsúzhat jó szájízzel az Eb-selejtezősorozattól, ha ma este (20.00) legyőzi Finnországot.</p>

Keményen harcoltak a finnek pénteken a svédek elleni Eb-selejtezőn, mégis kikaptak 2:1-re. A mérkőzés ezúttal a magyar szurkolók számára is izgalmas volt: finn pontszerzés esetén ugyanis a magyar csapatnak még maradt volna esélye arra, hogy elérje a pótselejtezőt érő második helyet a csoportjában. A finn kudarc azt jelenti, hogy a mai, magyar–finn Eb-selejtező már tét nélküli – a magyar válogatott mindenképpen a csoportja harmadik helyén végez.

Hogy ez mennyire nagy eredmény, azt az mutatja, hogy ilyesmire utoljára az 1990-es világbajnoki selejtezőkön került sor, amikor a magyar csapat Spanyolország és Írország mögött – Észak-Írországot és Máltát megelőzve – a harmadik helyen végzett. Azt a szereplést azonban nehéz volna sikerként értékelni, lévén az ötven százalékos mérleggel záró válogatott kétszer is döntetlenre (1:1, 2:2) végzett Máltával szemben.

Az Egervári-csapat harmadik helye kétségkívül siker: a svédek (2:1) és a finnek (2:1) legyőzése mellett oda-vissza megverte Moldovát (2:1, 2:0) és San Marinót (8:0, 5:0). Mindezt a FIFA legújabb világranglistája is visszaigazolja, amelyen a magyar válogatott az előkelő 27. helyen áll, megelőzve olyan országokat, mint Csehország, Ukrajna, Belgium, Ghána – vagy éppen a 2014-es vb-selejtezőben rá váró Törökország és Románia. A svédek legyőzése miatt szeptemberhez képest 18 helyet lépett előre a magyar válogatott, aminél nagyobbat csak azok az európai országok (Észtország, Örményország) ugrottak, amelyek az egész Eb-selejtezős sorozat legnagyobb meglepetését produkálták.

Persze, a finnek elleni mérkőzés sem tét nélküli – éppen a világranglista-helyezés megtartása miatt. Ezért okozhat gondot, hogy a hosszabb ideje sérült Dzsudzsák Balázs, Szalai Ádám és Gera Zoltán mellett a selejtezősorozat házi gólkirálya, Rudolf Gergely sem léphet pályára a Puskás-stadionban sérülés miatt. A Panathinaikosz csatára eddig hat gólt szerzett – éppen annyit, mint a spanyol David Villa és a holland Robin van Persie.

Optimizmusra adhat okot a két csapat egymás elleni mérlege, amely magyar szemszögből imponáló: kilenc győzelem, két döntetlen és egy vereség. Az ötvenes években játszott három, finnek elleni meccsen összesen 23 gólig jutottak Puskásék (8:0, 6:1, 9:1), azóta azonban a magyarok meccsenkénti gólátlaga másfélre süllyedt, s még egy vereség is becsúszott (1978, 1:2). Ha azonban a történelmi analógiáknál maradunk, szívesen gondolhatunk vissza arra a 2009 őszén rendezett válogatott meccsre, amelynek már nem volt tétje, és amelyen ugyancsak egy északi gárda volt az ellenfelünk: az Erwin Koeman vezette válogatott 1:0-ra győzött Dániában.

Márpedig ahhoz, hogy valóban bizakodva, jó szájízzel fejezzük be ezt az Eb-selejtező sorozatot, ma este meg kell vernünk a finn csapatot is!

Az Eb-selejtezők műsorát és állását a 13. oldalon, a Focitipp mellékletben találják.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?