Ma rajtol a Vuelta, Sagan is a mezőnyben

<p>A Földközi-tenger partján fekvő Benidorm városkája körüli 16 kilométeres csapat-időfutammalmakezdődik az idei utolsó nagy országúti kerékpáros körverseny, a Vuelta a Espa a.</p>

A nagymenők mellett a 21 éves aktuális szlovák bajnok és csodagyerek, Peter Sagan is ott lesz a mezőnyben, aki első Grand Tourján indul.
Teljesítményére nyilvánnem csak mi leszünk kíváncsiak. A Liquigas szakemberei az év elején még úgy gondolták, hogy Sagannak sok lenne egy kimerítő háromhetes tortúra, ahol egy esetleges kudarc hónapokra, vagy akár évekre is visszavethetné a fejlődésben. A Girót és a Tourt tehát kihagyta. Majd, látva az eredményeit előbb elküldték, hogy melegítsen be a lengyel körön, hogy aztán („ami nem öl meg, az megerősít“) jöjjön a Vuelta. Sagan természetesen megnyerte a viadalt, amely mellesleg Közép-Európa legrangosabb és egyetlen elsőkategóriás körversenye, és első szlovákként könyvelhetett el ekkora sikert. Tehát bemelegített.
Hogy mit várhatunk tőle Spanyolhonban? „Célom, hogy legalább egy szakaszt nyerjek, s hogy az egész távot teljesíteni tudjam. A csapat természetesen Nibaliért teker majd, aki itt címvédőként indul. Lengyelországban nagyon sokat segített nekem, most itt az alkalom, hogy ezt visszaadjam“ - mondta még a verseny előtt. Sagan képességeit ismerve egy szakaszgyőzelem (vagy akár több is - de ne legyünk telhetetlenek) teljesen reális elképzelés. S ez mindjárt az első héten - pl. az 5. vagy a 6. etapon a maga kemény, második kategóriás kaptatóival, s a végén egy-egy rövid hegymenettel - akár össze is jöhet: a klasszikus sprinterek, mint Cavendish, Farrar, vagy a lengyel körön villogó német óriás, Marcel Kittel a befutó előtt itt már rég „le lesznek szerelve“, míg Sagan a boly elején kedvére felszánthatja az aszfaltot.
Ha már a szakaszokat említettük: a mezőny már a negyedik etap végén eljut Sierra Nevadába, ahol egy vidám, 25 kilométeres mászás után hegyibefutón dől el, hogy kik azok, akikkel az összetett szempontjából számolni kell. A versenyzők ezután lassan észak felé veszik az irányt, de előbb még Salamanca körül teljesítik azt a 40 kilométeres egyéni időfutamot, amely akár kulcsfontosságú is lehet. Majd Galícia és Asztúria következik, ez már fent északon, többek között a kultikus Alto de L'Angliru-val (a girós Zoncolan mellett Európa legkeményebb biciklis hegymenete) a maga helyenként 20-22 százalékos passzázsaival, amely hegyi turizmusra kiválóan alkalmas, de a bringát - korábban megtörtént már - lehet, hogy tolni kell majd. S végül Baszkföld: utoljára 1978-ban jelöltek itt ki etapot, de akkor San Sebastianban lefújták a lehetséges terrorveszély miatt. Most Bilbao és Vitoria között egy kemény hegyi szakasz vár a mezőnyre. Nyilván itt az EuskaltelEuskadi kerekesei (Igor Antonnal az élen) lesznek nagyon aktívak.
S kik jöttek nyerni a Vueltára?A Tour hősei (Evans, Contador, a Schleck bratyók) az Alpokban és a Pireneusokban már jól kitekerték magukat, így csapataik (BMC, Saxo, Leopard) itt többé-kevésbé alibiösszeállításokkal állnak csak fel. Persze nem is ők érdekelnek most minket. Hanem például az a Vincenzo Nibali, aki az utolsó három GT-versenyen, amelyen elindult, a dobogón végzett: tavaly és az idén egyaránt harmadik lett a Girón, a Vueltát pedig megnyerte. A Liquigas kerekese 26 éves korára a világ egyik legjobb etap-versenyzője lett, s gyakorlatilag nincs gyenge pontja. Taktikailag érett, a hegyeket kitűnően bírja, kronója átlagon felüli, a lejtmenetekben pedig Samuel Sanchez mellett talán a legjobb a világon. És ott áll egy jó csapat mögötte - Sagannal is, természetesen. Ő az első számú favorit.
A legnagyobb kihívók: mindenekelőtt a két impulzív spanyol hegyimenő, Joaquin „Purito“ Rodriguez a Katyusából, és Igor Anton az Euskaltelből. Purito a tavalyi döntő időfutamra (akkor a táv 46 kilométer volt) még bő félperces előnnyel érkezett Nibali előtt, és rajta volt a vörös trikó (az összetettben a legjobb viseli, korábban aranyszínű volt), hogy a végére egy gyalázatos négyperces hátrány legyen belőle. Atanulság: jó kronó nélkül ma már nem lehet nagy bicikliversenyt nyerni (Andy Schleck tudna erről mesélni, és mesélt is nyilván a Tour után).
Antonnal is kicsit hasonló a helyzet, bár ő a tavalyi Vueltát bukás és kulcscsonttörés miatt adta fel. Anton akkor csodálatosan kerekezett, két hegyi szakaszt is megnyert, és nyilvánvaló volt, hogy hatalmas formában van. Mi lett volna, ha - az idén kiderülhet.
A „csendes gyilkos“ becenévre hallgató orosz Gyenyisz Menysov már kétszer, 2005ben és 2007-ben is győzni tudott a spanyol körön, 2009-ben a Girót nyerte meg, tavaly pedig harmadik lett a Touron. Azóta viszont semmi. Az idei Girón sérülés és allergia gyötörte, a Tourra csapatát, a Geoxot meg sem hívták, tehát épp itt az ideje, hogy ismét nyerjen valamit. Most 33 éves, talán ez az utolsó lehetőségek egyike, és ez így persze mindig teher egy kicsit, de ha az orosz az első héten elkapja a fonalat, bármi megtörténhet.
Akikre még oda kell figyelni: a Lampre kerekese, az olasz Michele Scarponi, akit 2007- ben doppingvétség miatt (a hírhedt Operación Puerto) két évre eltiltottak, s aki az idei Girón egyedüliként próbált valamit kezdeni Alberto Contadorral. Persze, sikertelenül. Aztán a fiatal és tehetséges ír Daniel Martin a Garminból, aki Peter Sagan legnagyobb ellenfele volt a lengyel körön. A Vueltán a „hegymászó“ adottságait kitűnően kamatoztathatja. S végül a „rehabilitálók“, akik a Tourra hegyezték a formát, de bukások és sérülések miatt fel kellett adniuk a viadalt. A brit Bradley Wiggins, például, aki csúcsformában érkezett Franciaországba, de már az első héten pórul járt. A RadioShackből a szlovén Janez Brajkovic és a német veterán Adreas Klöden próbálhat újra szerencsét a számukra horrorisztikus francia kör után. És kíváncsiak leszünk az ugyancsak sérülésekből felépült belga Jurgen Van Den Broeck mutatványára is. Hogy van esélyük egy jó helyezésre, arra Peter Velits esete a bizonyíték, aki a tavalyi szezont a Tourra való felkészülésnek szentelte, de bukás és törés miatt kénytelen volt az „év versenyét“ kihagynia. Jól kipihente magát, majd elindult a Vueltán, és fantasztikus versenyzéssel, szakaszt is nyerve harmadik lett az összetettben. Mert a Touron túl is van élet ám!

György Norbert

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?