Lipnyickaja, a 15 éves bajnoknő

<p>Amikor Julija Lipnyickaja kűrje előtt kilépett a jégre, nem lehetett megkülönböztetni a virágszedő kislányoktól. Aztán elkezdett korcsolyázni, és mindenkinek tátva maradt a szája.</p>

A tizenöt éves orosz versenyző fantasztikus teljesítménnyel minden idők legfiatalabb női műkorcsolya Európa-bajnoka lett. Lipnyickaja összesítésben több mint hétpontos előnnyel végzett honfitársa, Adelina Szotnyikova előtt, a bronzérem az ötszörös Európa-bajnok Carolina Kostneré lett. TechnikaA tizenöt és fél éves orosz korcsolyázó szabadprogramjában hét triplát ugrott – ezzel már a férfimezőnyben is erősen versenyképes lenne. Hogy kűrjében volt „egy kis hiba”, csak az tudta, aki előtt ott volt az elemek tervezett sorrendje, Lipnyickaja ugyanis az első dupla axeljét akarta (hármas) kombinációban ugrani, de aztán mégis a másodikra tett rá egy tripla toeloopot. A hármas kombináció se maradt ki, a második tripla lutz után még két dupla toeloopot ugrott. Mindezt azért, mert a kűrje elején még izgult, de aztán belejött… A változtatás végül a hasznára vált, mindkét kombináció már a program második felében volt, ahol az ugráselemekért bónusz is jár. „Még soha nem futottam így le ezt a programot, még edzésen sem” – árulta el a 2012-es junior-világbajnok. Kűrjére 139,75 pontot kapott – ez a szezon legjobb, és minden idők második legjobb eredménye, csak a koreai Juna Kim szerzett ennél többet a 2010-es olimpián. Művészi hatásA fiatal korcsolyázóknak gyakran felróják, hogy nem képesek kellőképpen „átérezni” a programjaikat. A Lipnyickaja-féle Schindler listáját látva azonban sokan törölgették a szemüket. Ez esetben nem lényeges, hogy vajon Julija ilyen jó előadó-e, vagy egyszerűen a történet konnotációi (haláltábor, piros kabátos kislány, elválás, félelem – a piros kabátos kislány a jégen mintha kétségbeesetten futna valaki után) váltották ki a heves érzelmeket. Lipnyickaja programja működött, és aki élőben látta, nem felejti el. (Avagy ki hitte volna, hogy egy tizenöt éves lány ríkat meg egy egész csarnokot.) A káprázatos kűr Lipnyickajára is hatással volt: „Szédülök, és attól félek, el fogok ájulni. Kétszáz százalékot adtam ki magamból.” ÖsszbenyomásJulija Lipnyickaja nevét a budapesti műkorcsolya-Európa-bajnokság előtt csak a legelhivatottabb rajongók ismerték. Korábban még sosem volt Eb-n – egyszerűen túl fiatal volt hozzá. Első kontinensviadalát rögtön megnyerte – erre eddig csak egyvalaki volt képes: a sportág legendája, későbbi olimpiai bajnok norvég Sonja Henie. Lipnyickaja előtt is nagy jövő áll. Ő azonban egyelőre nem gondol a távoli jövőre. Szabadidejében szívesen rajzol és lovagol, de a versenyzés miatt csak évente egyszer látja a lovait. Addig is sűrűn megosztja a lovas képeit a Facebookon, és kissé zavarba jön, amikor idős hölgyek állítják meg autogramért és közös fotóért. „Hétévesen még nem néztem a tévében műkorcsolyát” – feleli a kérdésre, inspirálta-e az utolsó orosz női Európa-bajnok, Irina Szluckaja, aki 2006-ban győzött, és hevesen tiltakozik, amikor valaki felveti, pezsgővel is ünnepelhetne: „Az alkohol nem sportolóknak való. De talán eszek egy szelet tortát.”
Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?