Lengyelország határellenőrzést vezet be az Eb idejére

Varsó |

<p>Átmenetileg szigorítja a biztonsági intézkedéseket Lengyelország a közelgő labdarúgó Európa-bajnokság miatt. A lengyel hatóságok jövő hétfőtől egészen az Eb befejezéséig, július 1-jéig újra bevezetik a határellenőrzést.</p>

Igaz, ez nem lesz olyan szigorú, mint az osztrák–svájci Eb idején. Lengyelországba – ugyanúgy, mint eddig – a hivatalos átkelőhelyeken és a zöldhatáron is be lehet lépni. Az úti okmányokat nem fogják folyamatosan ellenőrizni, csak bizonyos időnként, szúrópróbaszerűen. Erre az előzetes jelzések szerint akkor kerül majd sor, amikor kockázatosnak minősülő szurkolócsoportok tartanak az országba.

Az Európa-bajnokságra készülő szurkolók számára már június 1-jétől speciális telefonszámok lesznek elérhetők, a szolgálatosok a nap 24 órájában segítséget nyújtanak a bajba jutottaknak, tanácsot, tájékoztatást adnak. Az ingyenesen hívható 0 800 200 300-as számon angolul, németül, oroszul, spanyolul és olaszul lehet majd kommunikálni. Egy másik, emelt díjas telefonszám (+48 22 500 44 44) is elérhető lesz.

Egyébként minden szükséges információ, útbaigazítás, térkép vagy a határátkelőkkel kapcsolatos információ egy helyen is megtalálható, a www. strazgranicza.pl oldalon. A jegyvásárlásról, a szállodafoglalásról, a tömegközlekedési eszközök menetrendjéről a www.polishguide2012.pl oldalon tájékozódhatnak.

Ha lengyelországi mérkőzésekre utaznak, elég, ha személyazonossági igazolványuk van. Ukrajnába viszont csak érvényes útlevéllel léphetnek be.

A szlovák rendőrség arra is figyelmezteti a szurkolókat, hogy Ukrajnában és Lengyelországban egyaránt rögtönítélő bíróságok döntenek a mérkőzések során elkövetett szabálysértések, rendbontások ügyében. A tettes automatikusan bíróság elé kerül, büntetéséről néhány órán belül döntenek. Azt sem árt tudni, hogy Ukrajnában a közterületeken, például a parkokban és az utcákon is tilos alkoholt fogyasztani, beleértve a sört is. A szabálysértőket pénzbírság vagy 15 napig terjedő szabadságvesztés fenyegeti. Az ukrajnai rendőrök nem jogosultak a helyszíni bírság beszedésére a közlekedési kihágások elkövetésekor. A vétkes sofőrnek mindig számlát állítanak ki a bírságról.

A rendőrség azt ajánlja, hogy ha gyerekeikkel utaznak, a biztonság kedvéért mindegyiküknek adjanak egy névjegyet, amelyen az elérhetőségük is fel van tüntetve. Így ha elkeverednének, könnyebb utolérni a szülőket.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?