„Küzdök a végsőkig, nem tántorít el semmi”

Gálik
Komárom |

A komáromi Gálik Krisztiánt, az Év felfedezettjének választott nyílt vízi úszót sem a hideg, sem a hullámok, sem a laikusok számára óriásinak ható távok nem rettentik el.

Másképp persze nehezen is válhatna (jó) nyílt vízi úszóvá az ember. „6 évesen beírattak a szüleim úszásra. Rövidesen elkezdtem versenyekre járni, s már akkor, kisebb koromban is jobban mentek a hosszabb távok” – árulta el lapunknak a most 17 éves úszó,

Ez a junior kategóriában konkrétan 7,5, illetve 10 kilométert jelent, időben pedig mintegy másfél órát, amit megszakítás nélkül töltenek el a vízben a sportolók. „Lényegében csak versenyeken úszom le ezt a távot egyben, edzéseken több szakaszra bontva, háromszor 2500 métert szoktam úszni. Nagyon megterhelő lenne ezt a távot ennél többször abszolválni” – mondta Gálik, akinek Kocsis Márta az edzője.

Adódik a kérdés, a mennyiség mellett mire kell és lehet elsősorban figyelni a gyakorlásokon. Mint azt a tatai Eötvös József Gimnázium 11. évfolyamos tanulója leszögezte, az állóképesség fejlesztése a legfontosabb, aztán lehet a gyorsaságra helyezni a hangsúlyt. És persze a taktika is szerepet kap, nevezetesen a ritmusváltások meghatározásánál. „Küzdök a végsőkig, nem tántorít el semmi – válaszolja Gálik kapásból a kérdésre, nem rettent-e meg akár a hidegtől, akár a hullámoktól vagy a nagy versenyeken is gyakran látott vízbeli lökdösődéstől. – Úszáskor elsősorban magamra kell figyelni, persze, én is jobban szeretem, ha nem nagyon vannak hullámok. A hideg sem zavar, ráadásul nálunk 18 Celsius-fok alatti vízhőmérséklet esetén kötelező a neoprén úszóruha viselése. 18 fok fölött már szabadon választható, hogy valaki felveszi-e, én jobban szeretek anélkül úszni.

Gálik

Ami a versenyeket illeti, Gálik Krisztián tavaly robbant be a legjobbak közé, amikor sikerült kijutnia az ifi-Eb-re és az ifi-vb-re is. A portugál Setubalban és a Seychelle-szigeteken is a 7,5 km-es távon indult. Utóbbi helyszínen a 21. helyen zárt, ami a szlovák nyílt vízi úszás történetének eddigi legjobb eredménye junior-vb-n. „A kijutás volt a fő cél, hogy sikerüljön a kvalifikáció, a vb-n pedig már csak élvezni akartam az úszást. A versenyek után volt egy-két nap, amikor kivételesen körül is tudtunk nézni a helyszínen a szlovák válogatottal – jegyezte meg Gálik, aki azért, kiegészítésként, medencés számokat is úszik. Nem mellékesen, 5 kilométeren országos bajnoki címmel büszkélkedhet a szlovákiai viadalokon a komáromi KomKo, a magyarországiakon pedig tatabányai színekben induló úszó.

Persze, továbbra is nyílt vízen vannak igazán komoly céljai. Első lépésként ismét szeretne ott lenni az ifi-Eb-n, amihez egy prágai, április eleji versenyen próbálja megúszni a kvalifikációs szintet. „A nagy világversenyeken 35-40 úszó alkotja a mezőnyt, a top 20-ba kerülésnek nagyon örülnék. Hosszabb távon a 10 kilométernél feljebb nem szeretnék menni, a 25 km már nagyon soknak tűniktette hozzá zárszóként Gálik Krisztián, aki, ha választania kéne, az olasz Gregorino Paltrinerit mondaná példaképének.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?