Kulcsmeccset játszik a magyar válogatott Podgoricában

Szoboszlai-Somi

Ugyan még csak az Európa-bajnoki selejtezősorozat második mérkőzésére készül a magyar labdarúgó-válogatott, a továbbjutás szempontjából rendkívül fontos pontokat szerezhet a szombaton 18 órakor kezdődő, Montenegró elleni találkozón.

Az már a G csoport küzdelmeinek megkezdése előtt is egyértelmű volt, és az eddigi eredmények is azt erősítették meg, hogy Litvánia és Bulgária nem fog beleszólni a Eb-részvételt érő első két hely megszerzéséért vívott harcba. Montenegró lehet azonban az, aki megnehezítheti Marco Rossi csapatának dolgát, a papírforma szerint ez a két együttes küzdhet meg Szerbia mögött a második helyért. Ha most sikerülne pontot vagy pontokat szereznie Magyarországnak, nagy lépést tehetne a 2024-es németországi kontinenstorna felé. Ráadásul ha Szoboszlai Dominikék nyernek, akkor pontszámban beérik a jelenleg első helyen álló szerbeket, egy többgólos győzelemmel pedig meg is előzhetnék őket a tabellán és akár még a csoport első helyét is célba vehetnék. Ebben az esetben ráadásul mindkét válogatott úgy állna, hogy idegenben legyőzte a csoport harmadik legerősebb csapatát, hiszen Szerbia még márciusban 2:0-ra nyert Podgoricában. Ezt megelőzően Nikola Krstovicék 1:0-ra győzni tudtak a bolgárok otthonában. A győztes gólt éppen a DAC csatára lőtte, akiről Rossi a kerethirdető sajtótájékoztatón azt mondta, hogy ő is topligás szintű játékos. Vannak Montenegró keretében, akik valóban erős bajnokságokban edződnek, a védelemből Stefan Savic az Atlético Madrid játékosa, míg a csatársorban Stevan Jovetic ugyan már túl van pályafutása csúcsán, és nem zárt jó szezont a Herthával, utolsó hat bajnoki meccsén három gólt szerzett. A középpálya meghatározó embere pedig Sead Haksabanovic, aki a Celtic csapatával nyert skót bajnokságot, kupát és ligakupát, valamint szerepelt a BL-csoportkörében is. Hiányozni fog azonban Adam Marusic, aki a Lazio alapemberei közé tartozik.

„Szerbia és Magyarország számít a csoport favoritjának, előbbi elsősorban az egyéni kvalitásoknak köszönhetően, míg utóbbi csapatként bizonyított az elmúlt időszakban, de ez normális, ha egy edző öt éven át irányíthat egy válogatottat” – mondta a meccs előtti sajtótájékoztatón a hazaiak szövetségi kapitánya, Miodrag Radulovic. A szakember kikérte három, az NB I-ben játszó futballistája, a debreceni Stefan Loncar, illetve a két kisvárdai, Danijel Petkovic és Driton Camaj véleményét, de szerinte e nélkül is mindent tud egymásról a két szakmai stáb.

A magyar válogatottnál is vannak sérültek, a középpályáról Schäfer András és a bolgárok elleni hazai 3:0-nál őt helyettesítő és gólt is szerző Vécsei Bálint is hiányzik. Így Nagy Ádám mellett a legjobb esélyei Styles Callumnak mutatkoznak a kezdőcsapatba kerülésre. Hosszabb ideje nincs már ott a válogatottban a Leipzig lábadozó kapusa, Gulácsi Péter sem, akit viszont Dibusz Dénes eddig hiba nélkül helyettesített. A belső védők trióját aligha bontja meg Rossi, kérdés viszont, hogy a Lang Ádám–Orbán Willi–Szalai Attila hármas mellett ki játszik majd a jobb oldalon. A balszélen ugyanis Kerkez Milos helye immár megkérdőjelezhetetlen, a túloldalon viszont Fiola Attila már a keretből is kimaradt, így a Botka Endre–Nego Loic–Bolla Bendegúz hármasból választhat majd az olasz szakember és alighanem (csakúgy, mint legutóbb) utóbbira esik majd a választása. A támadásokért pedig Szoboszlai Dominik, Sallai Roland és az edző szerint 60 percben Ádám Martin lesz a felelős. Kérdés azonban, ki váltja egy óra után a dél-koreai légióst. Itt jöhet a képbe Kalmár Zsolt, ha ugyanis Sallait tolják fel csatárnak, ő lehet az egyik, aki átveheti a freiburgi légiós helyét.

„Többször játszottunk egymás ellen Szoboszlai Dominikkel, akinek kifejezetten kedvelem a játékát, mert remek lövései vannak, jó az ütemérzéke, igazi minőségi futballista. A magyar válogatott egyik legjobbja, de rajta kívül is akadnak jó játékosok az ellenfélnél” – dicsérte a magyarokat a Dárdai Pál kezei alatt magára találó Jovetic.

Az utazás előtt Lang Ádám arról beszélt, hogy nemcsak az ellenfél kellemetlen játékstílusára, de az esetleges verbális csatákra, provokációkra is készülnek. A hazai szurkolótábor szinte biztosan hozzátesz majd ehhez, de a körülbelül 11 ezer férőhelyes podgoricai stadionban lesz legalább 500 magyar szurkoló is, akik biztosan versenyre kelnek a montenegróiakkal a hangpárbajban.

A szombaton 18 órakor kezdődő találkozót az M4 Sport élőben közvetíti, a játékvezető a spanyol Jesús Gil Manzano lesz.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?