Kukkonia Tour autóval és nyeregben

Kukkonia
Dunaszerdahely |

A Csallóközben kerekeztek, de nem csak a csallóköziek. Két látószög a Kukkonia Tour 2019 kerékpárversenyről és családi bringázásról.

Az egyik az ötletadó versenyigazgatóé, Inczédi Gáboré, aki nélkül elképezhetetlen a sportesemény, a második egy mátyusföldi hölgyé, Varjú Erzsébeté, akit hatalmába kerített a kétkerekű járgány. Mit tapasztaltak az idei mezőnyben?

Címvédés a hajrában

A versenyigazgató a mezőny előtt haladt a felvezető autóban, így közelről látta, hogyan alakult a verseny.

„A lehető legjobb idő volt, mire elindult a közel négyszáz bringás, százan lehetettek, akiket otthontartott a reggeli eső. A Mol Arénától együtt kerekeztek a repülőrajtig. Nagyon erős mezőnyben született Peter Maursky címvédése. Tavaly, az első kiíráson is a dunaszerdahelyi bringás győzött – számolt be a pályán történtekről Inczédi Gábor. – Többször többen próbáltak elmenni a főbolytól a nyolcvan kilométer alatt. Két perccel gyorsabb volt a mezőny, mint tavaly, átlagsebessége elérte a 43 km/órát. Több mint hatvan önkéntesünk végezte a dolgát az útkereszteződéseknél, sokat segítettek, akárcsak azok a faluk, amelyeken végigkerekeztek. Maurskyra a Tour de Kukkonián ötfős csapat vigyázott a versenyzők között. Már a bősi köztes sprintet is megnyerte, majd második volt az ekecsi részhajrán. Kétszáz méterrel a cél előtt robbantott, és egy másodperces előnnyel ért a dunaszerdahelyi célba. A dunaszerdahelyi győztes öt éve kerekes, fél profi versenyző… Százkilencvenen hajtottak a 36 kilométeres teljesítménytúrán, sokan azonban ezt is versenynek vették, hiszen 40 km/órás volt az átlagsebesség. Ezúttal nem nő, hanem férfi, Juraj Špindor volt leggyorsabb… Félve érkeztek, közel százan hajtottak a családi bringázáson, és olyan jól ment nekik, hogy fél óra alatt visszaértek Királyfiakarcsáról. Voltak gyerekek, akik a felvezető autót is megpróbálták megelőzni. Sportrendezvényünkön a közös felvonulás megmutatta, mennyi energia rejlik az indulókban, erősítette a versenyzési szellemet, ami rátapadt mindenkire, és fokozta teljesítményüket.”

Négy év alatt 3500 km

Varjú Erzsébet a mátyusföldi Alsószeliben él. A 36 kilométeres Easy teljesítménytúrán indult. Tavaly első volt a hatvan éven felüli hölgyek között, idén négy vetélytársa társaságában a második lett.

„Öt éve kezdtem a faluban többet biciklizni. Tachométer került a bringámra, s elárulhatom, négy alatt több mint 3500 kilométert tekertem le. Legtöbbször a két Szeli közötti kerékpárúton, de mindenhol kerekeztem, ahol lehet – avat be világába. – A Kukkonia Tourt az interneten fedeztem fel. Tavaly otthon is titkoltam, mire készülök. Csak egy nappal a rajt előtt árultam el, mikor menten sisakot venni. Lazán vettem az utolsó kilométereket, nehéz hét volt mögöttem, mert előtte Somoskőn túráztam. Túl erős szél fújt, figyeltem riválisaimat, de egyikük valahogy elém került a sok bringás között, és megelőzött. Nagy élmény volt kerekezni, végighajtottunk a Karcsákon, elmentünk a bősi körforgalomig és vissza. Szeretek bringázni. Jövőre is kipróbálom a csallóközi tourt, remélem, első leszek korosztályomban.”

Érdekes

KUKKONIA TOUR 2009, Dunaszerdahely

Kukkonia easy, 36 km, abszolút sorrend: 1. Juraj Špindor (Expendables Cycling Team) 53:55, 2. Karácsony Tamás 54:13, 3. Sárosfai Ádám (mindketten Timitas Sport Club) 54:20.

Kategóriagyőztesek, junior fiúk 18 éves korig: Miklós Ádám (Horná Potôň) 57:17, 19–39 éves férfiak: Juraj Špindor (Expendables Cycling Team) 53:55, 40–59 éves férfiak: Graszl János (Wiler Cento) 54:20, 60 éven felüli férfiak: Štefan Hruška (Dukla) 54:21; junior lányok, 18 éves korig: Katarína Basárová (Cycling Acedamy Bratislava) 1:00:14; 19–39 éves nők: Patrícia Olajcová (Chvalný road bike club) 57:19, 40–59 éves nők: Bajnok Tünde (Cyklo-Team Lavína) 1:00:51, 60 éven felüli nők: Pék Júlia (Dunajská Streda) 1:42:27.

Tour de Kukkonia, 80 km, abszolút sorrend: 1. Peter Maursky (Osmos Cycling) 1:53:03, 2. Štefan Nôta (Cyklistický klub Rimavská Sobota) 1:53:04, 3. Ján Strešňák (Cykloklub Senec) 1:53:04.

Kategóriagyőztesek, Masters A (19–29 éves férfiak): Štefan Nôta (Cyklistický klub Rimavská Sobota) 1:53:04, Masters B (30–39 éves férfiak): Peter Maursky 1:53:03, Masters C (40–49 éves férfiak): Karol Vrchovský (Osmos Cycling Team) 1:53:08, Masters D (50–59 éves férfiak): Peter Ďuriač (PROeefekt team) 1:53:12, Masters E (60 éven felüli férfiak): Pavol Havrilla (Directreal) 1:53:11; nők: Csicsó Dóra Trinitas Sport Club) 2:08:01.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?