Korea hazaküldte Portugáliát

Tedzson/ Incshon/Oszaka/Sidzouka. Nagy az öröm a két rendező országban, Japánban és Dél-Koreában: mindkét válogatott bejutott a nyolcaddöntőbe. Kiesett viszont Portugália, amely kilenc emberrel játszva vereséget szenvedett a fanatikusan és fantasztikusan futballozó koreaiaktól. Japán simán verte Tunéziát, akárcsak Belgium Oroszországot. Az USA kikapott, de ő is bemasírozott a 16 közé.

Joao Pinto (8-as számmal a földön) szabálytalansága, amiért a bíró 11-est ítélt; a portugált kiállította, a koreaiak belőtték a büntetőt, az ibériaiak pedig kiestek TASR/EPA-felvételD-CSOPORT

KOREAI KÖZTÁRSASÁG–PORTUGÁLIA 1:0 (0:0). Góllövő: Park Dzsi Szung (70.). Játékvezető: Sanchez (argentin), 52 ezer néző. Sárga lap: Kim Te Jung, Szeol Ki Hjeon, Kim Nam Il, Beto, Jorge Costa. Kiállítva: Joao Pinto (27.), Beto (65.). KOREAI KÖZTÁRSASÁG: Li Von Dzse– Csoj Dzsin Csul, Hong Mjung Bo, Kim Te Jung– Szong Csong Gug, Kim Nam Il, Li Jung Pjo, Ju Szang Csul–Park Dzsi Szung, An Dzsung Hvan (90. Li Csun Szo), Szeol Ki Hjeon. PORTUGÁLIA: Vitor Baia–Beto, Jorge Costa, Fernando Couto, Rui Jorge (73. Abel Xavier)–A. Petit (77. Nuno Gomes), Paulo Bento, S. Conceicao, Joao Pinto, Figo-Pauleta (68. Andrade). Nagy lendülettel kezdett mindkét csapat, de a dél-koreaiak tűntek agresszívabbnak. Remekül támadták le a portugálokat, akik így az első félórában képtelenek voltak kibontakozni. Joao Pinto kiállítását követően viszont a hazaiak nem éltek a létszámfölény kínálta lehetőséggel, sőt némileg vissza is vettek az iramból. A második játékrész elején egyik válogatott sem akart kezdeményezni, Beto piros lapja után viszont hamar megszületett a hazai vezetés. A hajrában mindent elkövetett az egyenlítésért a portugál együttes, de támadásban nem volt szerencséje. Védekezésben viszont igen, hiszen a dél-koreaiak is több nagy helyzetet hagytak kihasználatlanul. A találkozó játékvezetőjének egyik asszisztense a magyar Székely Ferenc volt.

LENGYELORSZÁG–EGYESÜLT ÁLLAMOK 3:1 (2:0. Góllövők: Olisadebe (3.), Kryszalowicz (5.), Ma. Zewlakow (66.), ill. Donovan (83.). Sárga lap: Majdan, Kozminski, Kucharski, Olisadebe, Friedel, Hejduk. LENGYELORSZÁG: Majdan–Klos (89. Waldoch), Zielinski, Glowacki–Krzynówek, Murawski, Kucharski (65. Ma. Zewlakow), Kozminski–Olisadebe (87. Sibik), Zurawski, Kryszalowicz. EGYESÜLT ÁLLAMOK: Friedel– Hejduk, Pope, Agoos (36. Beasley), Sanneh, Obrien–Stewart (68. Jones), Donovan, Reyna–Mathis, McBride (58. Moore). A már biztosan búcsúzó lengyelek nagy lendülettel kezdtek, s a korábbi két meccsen roppant gyengén játszó Olisadebe és Kryszalowicz révén percek alatt megnyugtató előny-höz jutottak, ezzel a párhuzamosan zajló dél-koreai – portugál meccs résztvevőit juttatták kedvező helyzetbe. Ezután a továbbjutásért küzdő tengerentúliak kerültek semmit sem érő mezőnyfölénybe, sőt a 29. percben majdnem növelték előnyüket a fehér-pirosak, de Zurawski a kapufát találta el. A második játékrész elején is az amerikaiak támadtak többet, a 66. percben a pillanatokkal korábban csereként pályára lépő Marcin Zewlakow azonban fölényessé tette a lengyelek vezetését. Tíz perccel később Zurawski büntetőjét Friedel hárította, a kapus ezen a vb-n a dél-koreaiak ellen is kivédett már egy 11-est. A 83. percben szépítettek az amerikaiak, de az egyenlítésre esélyük sem volt.

EDDIG: Koreai Köztársaság–Lengyelország 2:0, USA–Portugália 3:2, Koreai Köztársaság–USA 1:1, Portugália–Lengyelország 4:0.

A végeredmény:

1. Koreai Közt. 3 2 1 0 4:1 7

2. USA 3 1 1 1 5:6 4

3. Portugália 3 1 0 2 6:4 3

4. Lengyelország 3 1 0 2 3:7 3

A nyolcaddöntőben – június 17., hétfő, 8.30: Mexikó-Egyesült Államok; június 18., kedd, 13.30: Koreai Köztársaság-Olaszország.

H-CSOPORT

JAPÁN–TUNÉZIA 2:0 (0:0). Góllövők: Morisima (48.), Nakata Hidetosi (75.). Játékvezető: Veissiere (francia), 45 ezer néző. Sárga lap: Buazizi, Badra. JAPÁN: Narazaki–Macuda, Mijamoto, Nakata Kodzsi–Mjodzsin, Toda, Nakata Hidetosi (84. Ogaszavara), Inamoto (46. Icsikava), Ono–Janagiszava (46. Morisima), Szuzuki. TUNÉZIA: Bumnidzsel–Trabelszi, Dzsaidi, Badra, Buzaján (78. Zituni,)–Clayton (61. Mhedebi)–Ben Asur, Buazizi, Godbán, Melki (46. Beja)–Dzsaziri. A sokkal többet kezdeményező és lelkesebb japán válogatott a második félidő elején a csereként pályára lépő Morisima találatával megérdemelten jutott előnyhöz. A hazaiak a vezetés birtokában sem álltak be védekezni, továbbra is támadásban maradtak és a hajrában bebiztosították győzelmüket. A japán válogatott története legnagyobb sikerét érte le azzal, hogy veretlenül, csoportgyőztesként jutott a nyolcaddöntőbe, ahol kedden Törökországgal találkozik. Tunézia nyeretlenül búcsúzott.

BELGIUM–OROSZORSZÁG 3:2 (1:0). Góllövők: Walem (7.), Sonck (79.), Wilmots (82.) illetve Beszcsasztnih (52.), Szicsev (88.). Játékvezető: Nielsen (dán, 45 ezer néző. Sárga lap: Vanderhaeghe, Szolomatyin, Szmertyin, Alenyicsev. BELGIUM: De Vlieger–Van Kerckhoven, Van Buyten, de Boeck, Peters–Verheyen (77. Simons), Vanderhaeghe, Walem, Goor–Mpenza (70. Sonck), Wilmots. OROSZORSZÁG: Nyigmatullin–Kovtun, Nyikiforov (42. Szennyikov), Onopko–Szolomatyin, Szmertyin (34. Szicsev), Karpin (82. Gyerzsakov), Tyitov, Hohlov–Beszcsasztnih, Alenyicsev. Az első játékrészben a belgák uralták a pályát, s Walem szépségdíjas szabadrúgásával megszerezték a vezetést. Az oroszoknak szinte alig volt helyzetük. Szünet után viszont erősítettek, többet támadtak és sikerült kiegyenlíteniük, de Robert Waseige együttese a hajrában hengerelt, az oroszok szépítése már sovány vigasz volt.

Belgium csoportmásodikként jutott a nyolcaddöntőbe, ahol Brazíliával a C-csoport győztesével találkozik. Oroszország kiesett.

EDDIG: Japán–Belgium 2:2, Oroszország–Tunézia 2:0, Japán–Oroszország 1:0, Tunézia–Belgium 1:1.

A végeredmény:

1. Japán 3 2 1 0 5:2 7

2. Belgium 3 1 2 0 6:5 5 3. Oroszország 3 1 0 2 4:4 3

4. Tunézia 3 0 1 2 1:5 1

A MŰSOR

NYOLCADDÖNTŐ

SZOMBAT, 8.30 (Szogvipcso – Koreai Köztársaság): Németország–Paraguay (játékvezető: Carlos Alberto Batres – guatemalai); 13.30 (Niigata – Japán): Anglia–Dánia (Markus Merk – német).

VASÁRNAP, 8.30 (Oita – Japán): Svédország–Szenegál (Ubaldo Aquino – paraguayi); 13.30 (Szuvon – Koreai Köztársaság): Spanyolország–ĺrország (Anders Frisk – svéd).

Mind a négy meccset élőben közvetíti az m1 és az STV 2.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?