Sport

Kohút már nem indul, Šatant látná szívesen elnökként

Nem jelölteti magát újra az elnöki posztra a Szlovák Jégkorongszövetség következő közgyűlésén Martin Kohút, aki három évig irányította a szervezetet. Utódjaként legszívesebben Miroslav Šatant látná.
Bőd Titanilla

2019. június 5. 12:15

Martin Kohút (balra) és Richard Lintner a szerdai sajtótájékoztatón (TASR-felvétel)

Martin Kohút turbulens időszakban került a szlovák szövetség élére, amikor a szövetség és a játékosok között kibékíthetetlennek látszott az ellentét, a legjobb hokisok bojkottálták a válogatottat. Kohút komplex fejlesztési víziókkal vágott neki a megbízatásának, akadémiák létesítése, az edzőképzés javítása, stadionok építése vagy felújítása is szerepelt a programjában, de az egyik legnagyobb eredményének azt tartja, hogy sikerült meggyőznie Miroslav Šatant, hogy a válogatott főmenedzsere legyen.

„Több héttel a vb előtt eldöntöttem, hogy a következő közgyűlésen már nem fogom jelöltetni magam. Olyan embernek szeretném átadni a tisztséget, akit az elmúlt két évben jól megismertem, aki becsületes, intelligens, tapasztalt, és két lábbal áll a földön. Miroslav Šatant ilyen embernek tartom, ezért örülnék, ha jelöltetné magát az elnöki posztra. Ha Šatan úgy dönt, megpályázza az elnöki pozíciót, akkor vele együtt jelöltetem magam a végrehajtó bizottságba” – mondta szerdai sajtótájékoztatóján Kohút. Az egykori kiváló játékos néhány nap gondolkodási időt kért, mielőtt meghozza a döntést.

A következő szezontól több változás is lesz a szlovák Tipsport Ligában, amelyet már nem a klubok érdekképviseleti szervezet, a Pro-Hokej, hanem a szövetség égisze alá tartozó úgy szerv, a ligatanács fog irányítani. „A ligatanácsnak három tagja lesz, a szövetség elnöke, egy személy a Pro-Hokej képviseletében, illetve egy, a szövetség elnöke által kinevezett tag” – magyarázta Kohút.

A 2019/2020-as idénytől életbe lépő két legfőbb változás, hogy egy-egy klub keretében immár csak hét nem szlovák útlevéllel rendelkező játékos lehet, valamint hogy a szövetség anyagi motivációt nyújt a kluboknak minden olyan 20 éven aluli játékosért, aki havi szinten meccsenként legalább 10 percet tölt a jégen.

„A légiósok számát fokozatosan csökkenteni akarjuk, a fiatal játékosoknál pedig az a cél, hogy legalább húszan rendszeresen pályára lépjenek az élvonalban” – tette hozzá Kohút.

A Pro-Hokejt irányító Richard Lintner korábban nem támogatta a légiósok csökkentésére irányuló törekvéseket. „Nincs tapasztalatunk az ilyen megszorításokkal, az első szezon után ki fogjuk értékelni, hogyan tovább” – fogalmazott most Lintner, aki kiemelte, a klubok saját maguk egyeztek bele ebbe a korlátozásba, mivel a jelenlegi szabályok szerint a szövetség nem hozhatott önkényesen ilyen direktívát. „Már most látjuk, hogy a klubok jobban vadásznak a szlovákiai játékosokra, mint eddig, mások lehetnek a kulcsemberek. Az egyik út az lehet, hogy meggyőzik azokat a hokisokat, akik külföldön játszottak, jöjjenek haza, a másik pedig, hogy szétnézzenek az I. ligában. Lehet, hogy a végén még fog is tetszeni a szurkolóknak. A bajnokság színvonala nem fog olyan mértékben nőni, ahogy eddig, de biztos vagyok benne, hogy nőni fog” – nyilatkozta Lintner.

A Pro-Hokej igazgatója azt is elmondta, a Tipsport Liga következő idényére két forgatókönyvvel készülnek, az egyik 13 résztvevővel (a Slovannal együtt), a másik 12-vel számol, de a Slovan részvétele a szlovák bajnokságban annak a függvénye, hogy megkapja-e az induláshoz szükséges licencet.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik. Egyben felhívjuk figyelmüket, hogy a kommentekhez tartozó IP címeket a rendszer elraktározza.

Önnek ajánljuk

Továbbra sincs megegyezés az MKP és a Híd között

Frissítve

Hetekig is eltarthat a Tátrában rekedt barlangászok mentése

VIDEÓ: Puskás-díj - Zsóri Dániel gólja is a jelöltek között

Tizenhat fiatalkorú volt a Párkányban elfogott illegális bevándorlók között

Anya csak egy van, de bízhatunk benne?

Rolls-Royce Dawn: a várt pirkadat

Legfrissebb galériák
Olvasta már?