Klose letaszította a trónról Ronaldót

<p>Nem akkora ikon, mint Neymar, nem akkora zseni, mint Messi, és nem olyan népszerű, mint Cristiano Ronaldo. Miroslav Klose mégis történelmet írt: eddig 16 gólt szerzett a világbajnokságokon – erre korábban senki nem volt képes.</p>

ÖSSZEÁLLÍTÁS

Brazília egy este alatt a jelene mellett múltjának egy dicsőséges fejezetét is elvesztette: Klose a braziloknak lőtt góljának köszönhetően a vb-k örökranglistáján éppen Ronaldót, a fenomént taszította le a trónról. Ronaldo, aki korábban azt mondta, hogy nem szurkol Klosénak, mert nem szeretné, ha éppen Brazíliában döntené meg valaki a rekordját, a saját szemével láthatta, hogyan lesz csúcsa a múlté, mivel szakkommentátorként személyesen jelen volt a Mineirao stadionban.

Klose nem klasszis, stílusa nem hasonlítható az aranylabdásokéhoz, hogy lehet egy ilyen játékos a vb-k gólkirálya?! – szoktak háborogni a másfajta stílust kedvelő (értsd: a német labdarúgást utáló) drukkerek.

Csakhogy az is egyfajta művészet, hogy jókor legyünk jó helyen, és a lengyel születésű csatár ezt a tökélyre fejlesztette. 16 világbajnoki találata közül egyiket sem lőtte a tizenhatoson kívülről, hétszer fejjel volt eredményes, a rúgott góljai közül pedig csak kettőt ért el az ötösön kívülről. A helyezkedés mestere, igazi lesipuskás, akik látták Gerd Müllert játszani, hozzá hasonlítják. Nem véletlen, hogy Klose éppen Müllert előzte meg a német válogatott örökranglistáján – most 71 találatnál tart (136 mérkőzésen), Müller 68-ig jutott (igaz, csak 63 meccsen).

Klose a kispadon kezdte a vébét, sok drukker furcsállotta, hogy Joachim Löw akkor sem állította be a portugálok ellen, amikor már lefutott volt a meccs (és az összeomlott portugálok ideális áldozatok lettek volna), vagy hogy az algériaiak elleni szenvedés során sem hozta be a Jolly Jokerként is bevethető Klosét, főleg azok után, hogy a kiváló csatár a ghánaiak elleni csoportmeccsen csereként beállva gyakorlatilag első labdaérintéséből gólt szerzett. A franciák ellen azonban már a kezdőben kapott szerepet a Lazio csatára, és a brazilok elleni elődöntőben sem hiányzott a kezdőtizenegyből. Utólag érthető, hogy Löw nem akarta, hogy veterán csatára már a torna elején elfáradjon, vagy esetleg megsérüljön.

„Miro elképesztő. Rekordot dönteni Brazíliában nagyszerű teljesítmény – lelkendezett játékosáról Löw. – Mindannyiunk számára rengeteget jelent ez. Ezt a csúcsot egyedül csak Thomas Müller lehet képes megdönteni.”

Müllernek ez a második vb-je, s összesen tíz gólnál jár. A Bayern támadója még csak 24 éves, tehát két világbajnokság még simán benne van, de ha Klose példáját követi, még 2026-ban is játszhat.

Most azonban Klose a király. A szerénységéről ismert csatár nem akar a dicsőségben sütkérezni, csak egy dologra koncentrál: „Még egy meccset meg kell nyernünk.” (bt)

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?