Kizárták Fazekast!!!

Athén. Hivatalosan is megfosztották hétfői aranyérmétől Fazekas Róbertet, a diszkoszvetésben első helyen végzett magyar sportolót. A keddi díjátadáson így a dobogó tetejére a litván Virgilijus Alekna állt, az ezüstérmes Kővágó Zoltán, a bronzérmes az észt Aleksander Tammert lett.

Fazekas Róbert elvetette a sulykot, amikor faképnél hagyta a doppingellenőrző bizottságot. A magyar kalapácsvetőt kizárták az olimpiáról, aranyérmét át se vehette. Reuters-felvételA görög MEGA tévécsatorna arról számolt be, hogy a szombathelyi klasszis hétfői diadala után megpróbálta manipulálni a doppingvizsgálat eredményét. Fazekas nem tudta „produkálni” az ellenőrzésnél minimálisan kötelező mennyiséget, csak annak egyharmadát. A szabályok szerint ez pozitív esetnek minősülhet.

A Reuters, a DPA és a ČTK hírügynökség a NOB-ból származó forrásra hivatkozva közölte: a diszkoszvetésben aranyérmet szerzett Fazekas Róbert a hétfő esti doppingvizsgálat során megpróbálta kicserélni a mintákat, ezt azonban észrevették a vizsgálat felügyelői. Emiatt Fazekast megfosztják aranyérmétől és kizárják a játékokról. A doppingellenőrzés után általában 24 órán belül adnak tájékoztatást a negatív, 36 órán belül a pozitív eredményről.

Gyulai István, a Nemzetközi Atlétikai Szövetség (IAAF) főtitkára megerősítette, hogy a Nemzetközi Olimpiai Bizottság kedden kora este kezdte tárgyalni a hétfőn diszkoszvetésben olimpiai bajnoki címet szerzett Fazekas Róbert esetét, mivel a versenyző a doppingvizsgálaton nem tudott megfelelő mennyiségű mintát leadni.

„A verseny utáni vizsgálaton Fazekas elkezdte leadni a mintát, de közben az ellenőrzést végző illetékesek olyan zavaró közelségbe mentek hozzá, ehhez egyébként joguk van, hogy leblokkolt és nem tudta folytatni. A huzavona eltartott hajnali három óráig, amikor Fazekas azt mondta, hogy fáradt, rosszul van, s elment lefeküdni. A kérdés az, hogy a doppingellenőrök hajlandók-e a rendelkezésre álló kis mennyiséget, ami egyharmada a minimálisan előírtnak, elfogadni vagy akár kielemezni. Ezt az ügyet a NOB vizsgálja, de természetesen jelen vannak az IAAF emberei is.”

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?