Kikaptak a szlovákok Prágában, és kiestek a B divízióból

Csehország – Szlovákia 1:0 (1:0)
Prága |

A szlovák labdarúgó-válogatott 1:0-s vereséget szenvedett Prágában utolsó Nemzetek Ligája-csoportmérkőzésén, ezzel utolsó helyen végzett a csoportjában, és kiesett a B divízióból.

A cseh és a szlovák válogatott ki-ki meccset játszott a Nemzetek Ligájában, de ha valaki a Pozsonytól Prágáig befogott különböző rádióadók alapján akart tájékozódni, azt a következtetést vonhatta le, hogy a mérkőzés a szlovákoknak fontosabb. A szlovák csatornák már a déli híreikben a meccsel foglalkoztak, a csehek még délután is inkább a Třinec hokicsapatának soron következő erőpróbájáról értekeztek, a Nemzetek Ligája-meccs pedig csak mintegy mellékesen került elő, annak kapcsán, hogy Petr Čech hosszú évek után újra szurkolóként lesz jelen egy mérkőzésen.

A meccs előtti matematika egyszerű volt, a cseheknek már egy döntetlen is elég a B divízióban maradáshoz, a szlovákoknak csak a győzelem jelent bentmaradást. Ennek fényében Pavel Hapal, a szlovák csapat szövetségi kapitány támadó felfogásban, három csatárral állt fel, a bal szélen Miroslav Stoch kapott helyet. Előzetesen sokan számítottak rá, hogy a Slavia Praha játékosa lehetőséget fog kapni a csehek ellen, az ukránok ellen azonban Róbert Mak remek teljesítményt nyújtott, gólt is szerzett, mégis kimaradt a kezdőből, hogy Stochnak helye legyen… A középpálya jobb oldalán a sérült Kuckát Matúš Bero helyettesítette.

A meccs előtt egy szép gesztusnak is tanúi lehettek a prágai Eden Aréna nézői, ekkor vehették át ugyanis új szerzeményüket azok, akik jótékonysági árverésen megszerezték az októberi szlovák-cseh találkozó két csapatkapitányának, Bořek Dočkalnak és Martin Škrtelnek a mezét. Škrtel mezéért csapattársa, Marek Hamšík adta a legtöbbet, mivel szerette volna minél magasabbra srófolni az összeget, amely a gyógyíthatatlan ALS-ben szenvedő Marián Čišovskýt fogja segíteni. Hamšík helyett édesapja vette át a mezt.

Az első kapura tartó lövést a 12. percben éppen Hamšík eresztette meg, de Vaclíknak nem volt nehéz dolga. Két perccel később Pekarík passza után Hamšík távolról, kissé ívelt lövéssel próbálkozott – ez bement volna a léc alá, ha Vaclík nem üti szögletre. A 19. percben Hancko felfutása és beívelése után Zreľák lőtt mellé.

Galéria

Az első húsz percben a szlovákok voltak aktívabbak, de a csehek fokozatosan kiegyenlítették a játékot, a 32. percben megszerezték a vezetést: Schick kapott remek ütemű kiugratást Janktótól, és az AS Roma csatára szép mozdulattal átemelte Dúbravkát – 1:0. A gól csak fokozta a csehek lendületét, Pavelka próbálkozása nem sokkal ment mellé, ahogy Souček fejese is alig kerülte el a kaput, Dočkal veszélyes lövésébe pedig beleért egy láb.

A szünetben többen is megállapították: Pavel Hapal eddigi legnagyobb hibája az volt, hogy Mak helyett Stochot játszatta ezen a meccsen…

A szlovákok szövetségi kapitánya próbálta ezt orvosolni a második félidő első negyedórájának végéhez közeledve, lehozta a sokat bizonytalankodó Gregušt, aki helyett Duda állt be, Rusnákot pedig Mak váltotta.

A csehek játszottak lendületesebben, de a 69. percben a szlovákoknak is volt egy jó akciójuk, Mak húzta meg a labdát a szélen, és jól adott középre Berónak, ő viszont nem tudta lekezelni a labdát. A 72. percben Škriniar ajándéklabdája után Janktro lőhetett, de Škrtel szögletre mentett.

Az utolsó tíz percre Hapal Zreľák helyett Nemecet is beküldte. A szlovákok a végére kicsit felpörögtek, jobban meg tudták tartani a labdát, de mintha senki nem mert volna lőni. A 87. percben Duda egyenlíthetett volna, de nem találta el a kaput.

Az 1:0-s hazai győzelem azt jelentette, hogy a csoportelső ukránok mögött a csehek végeznek a második helyen a B divízió 1. csoportjában, a szlovákok pedig a Nemzetek Ligája következő kiírásában egy osztállyal lejjebb folytatják.

Érdekes

Csehország – Szlovákia 1:0 (1:0)

Góllövők: Schick (32.)

Sárga lap: Pavelka, Dočkal, ill. Škrtel, Škriniar.

Játékvezető: Hernandez (spanyol), 16 623 néző.

CSEHORSZÁG: Vaclík – Kadeřábek, Čelůstka, Kalas, Novák – Souček – Vydra (64. Gebre Selassie), Dočkal, Pavelka, Jankto (75. Krejčí) – Schick (81. Doležal).

SZLOVÁKIA: Dúbravka – Pekarík, Škrtel, Škriniar, Hancko – Bero, Greguš (58. Duda), Hamšík – Rusnák (58. Mak), Zreľák (79. Nemec), Stoch.

 

A csoport végeredménye:

1. Ukrajna            4       3       0       1       5:5    9

2. Csehország     4       2       0       2       4:4    6

3. Szlovákia         4       1       0       3       5:5    3

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?