Ki lesz Igaly követője a dobogón?

Athén ma kitárulkozik a világ előtt. Az újkori játékok bölcsője újra nyári olimpiát rendez, 1896 után másodszor. Látványos megnyitó lesz: ma közép-európai idő szerint 19.45-kor kezdődik, és talán éjfélig is eltart. Még mindig rejtély, hogy ki lobbantja fel a lángot. Már csak órákat kell rá várni...

Szombaton indul a sportlövők versenye. Négy éve Sydneyben Igaly Diána révén hosszú böjtölés után szerzett érmet a magyar csapat. Vajon mire viszi Athénban? Hammerl László szövetségi kapitány az esélyekről nyilatkozott lapunknak.

Kapitánykodása hosszú évei alatt mindössze Varga Károlynak (1980, Moszkva) sikerült olimpiai aranyat nyernie. Athénban ki léphet a kiváló puskás örökébe?

Sidi Péter. Minden esélye megvan rá. Rettenetes energiával, borzasztó szorgalommal dolgozik, tehetséges, bírja a versenyeket, céltudatos, tudja, hogy mit akar, képes levezetni a verseny izgalmát. És háromszázas versenyző, hiszen a hatvan fekvő is már a sajátja. Légpuskával kezdett, abban vannak a legjobb eredményei, de 120 összetettben szerzett olimpiai kvótát, miután tavaly bronzérmes lett a lahti vb-n. Ezerszázhetven és fölötti eredményre képes. Térden kell még egy kicsit javítania, s ha ez sikerül, stabilan az ezerszázhetven fölé kerülhet. Jó döntőlövő.

Más is számításba jöhet a dobogón?

Én általában a csapatnak adok feladatot, mert több lábon áll a magyar sportlövészet. Nyolcan utaztak Athénba. Ezzel már eleget tettünk az első elvárásnak. A második: egy érem és hét-nyolc olimpiai pont. Hogy az érmet Igaly Diána hozza-e majd skeetben, vagy Sidi Péter puskában, esetleg Joó Éva női puskában, vagy Pálinkás Lajos gyorstüzelőben, netán Csonka Zsófia a női pisztoly valamelyik számában, ezt én nem rakom oda külön plusz hálózsáknak a versenyzőre. A csapatnak teszem oda, hogy egy érmet és hét-nyolc pontot gyűjtsenek, és tessék küzdeni érte, szurkolni a társakért is. „Ha nekem nem jön be, majd bejön a másiknak” alapon. ĺgy próbálom őket tehermentesíteni. Nem lehet csak az egyéneket megbízni feladatokkal. Mert olyan egzisztenciális előnye és hatalmas velejárója van már az olimpiai helyezésnek is, a bajnokságról és éremről nem is beszélve, hogy ha a sportlövő erre gondol a lőállásban, akkor biztosan nem tudja a kívánt eredményt elérni. Erejét ilyenkor nem vetheti be, neki fejben kell teljesen kikapcsolnia, és csak arra az egy dologra gondolni, hogy minden lövést maximális pontossággal adjon le ahhoz, hogy jó eredményt érjen el. Minden egyéb, ami ebből kizökkenti, az eredmény rovására megy.

Sydneyben Igaly Diána volt az egyetlen magyar éremszerző sportlövő. Tőle mit vár az ausztráliai skeetbronz után?

Kívánom neki, hogy ismételje meg az érmét, de legalább döntős legyen. Képes rá, mert jó formában van, robbanékony, erős.

Könyörtelen volt az ötkarikás selejtezők szűrője is. Önnek ki hiányzik a magyar csapatból?

Feltétlenül a céllövő Sike József. Hiába kértünk szabadkártyát, nem adtak neki. Európa-bajnok, világcsúcs körüli eredményekre képes, de nem volt kvótája, s így kiszorult a csapatból.

Mivel szereznének örömet Athénban a magyar sportlövők?

Mindenképpen az éremmel. Bármilyen lehet, csak legyen a sportág éremszerző. És ha olimpiai pontból is lesz elég, akkor teljesítjük az elvárásokat is.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?