Kettős Ferrari-siker az idényzárón

Szuzuka. Michael Schumacher nyerte a Forma–1-es idényzáró Japán Nagydíjat, mögötte csapattársa, Rubens Barrichello végzett. A kettős győzelemmel a Ferrari ugyanannyi pontot szerzett a világbajnokságon, mint az összes többi csapat együttvéve. A hazaiak kedvence, Szato Takuma ötödik lett Jordanjével.

A két ferraris sztár, Michael Schumacher (jobbra) és Rubens BarrichelloTASR/EPA-felvételA rajtnál a pole pozícióból induló Michael Schumacher simán eljött, hátrébb Ralf Schumacher Kimi Räikkönen elé vágott, így az első hat sorrendje a következőképpen alakult: M. Schumacher, Rubens Barrichello, David Coulthard, R. Schumacher, Räikkönen, Juan Pablo Montoya. Az élen álló Schumacher rohamtempóban kezdte növelni előnyét: a harmadik körben már közel öt másodperc választotta el Coulthardtól. Még ebben a körben Felipe Massa Sauberje csapódott neki a falnak, a hetedik körben Coulthard feladta a versenyt, Olivier Panis autóját pedig a bokszban próbálták meg magához téríteni – sikertelenül. A hazai szurkolók legnagyobb örömére ezzel pontszerző helyre lépett elő Szato Takuma.

Coulthard kiesésével Ralf Schumacher találta magát dobogós helyen, a kilencedik kör végén azonban 15 mp-cel járt előtte testvére, aki egy 1:36,709-es idővel új körrekordot állított fel a tizedik menetben. Egy időre unalom telepedett a nagydíjra, amit csak Schumacher újabb (1:36,477) rekordja enyhített a 14. körben.

Minden autót kényelmes különbség választott el egymástól, előzésre tehát esély sem volt az utolsó tíz körben. Mindössze hat kör volt hátra, mikor a századik futamán végig dobogós helyen autózó Ralf Schumacher Williamsében lefulladt a BMW-motor. Button ezáltal pontszerző lett. Az utolsó körökben mindenki a biztonságra törekedett, még a Ferrari sem szórakozott a befutónál, Michael Schumacher nyerte a futamot, s így 64. futamgyőzelmét aratta, míg Barrichello második helyének köszönhetően a Ferrari idei kilencedik, sorozatban ötödik kettős sikerét ünnepelhette.

„Nem hiszem, hogy sok mindent kellene mondanom, az eredmények magukért beszélnek. A jó megbízhatóság mutatja, milyen szintű munkát végeztek a szerelőink. Külön öröm, hogy a hazai szurkolók két győztest is kaptak. A verseny elején növeltem a különbséget, így később már csak figyelnem kellett. A szünetben alaposan kipihenem magam, szeretnék jövőre is erősen visszatérni” – mondta az idényt mesterhármassal (futamgyőzelem, pole pozíció, leggyorsabb kör) záró Michael Schumacher. A kerpeni zárásként hozzátette: „Télen pihenhetünk, míg az új autó el nem készül. Itt szeretném elmondani, mennyire sajnálom, hogy Ross Brawn (a futamtól hátfájdalmai miatt távol maradt technikai igazgató) nem lehet velünk.” S miközben Schumachert pásztázta a kamera, Barrichello is behajolt a képbe és integetni kezdett.

„Olyan boldog vagyok, öröm egy ilyen csapatban versenyezni. A kocsira kicsit vigyáznom kellett az első két-három körben, és Michael sem könnyítette meg a dolgunk. A Bridgestone-nal nagyon sokat és keményen dolgoztunk együtt, ami kifizetődött a századik nagydíjukun is” – emlékezett meg a Ferrari japán gumiszállítójáról Rubens Barrichello.

„A vége felé egy időre lelassult az autóm, utána viszont minden helyreállt. Ralf kocsijával valami baj volt, kis szerencsével kerültem a dobogóra, de egyszer egy évben szerencsém is lehet” – mosolygott Räikkönen.

A Japán Nagydíj végeredménye: 1. Michael Schumacher (Ferrari) 1:26:59,698 óra; 2. Rubens Barrichello (Ferrari) +0,506 mp; 3. Kimi Räikkönen (McLaren-Mercedes) +23.292; 4. Juan Pablo Montoya (BMW-Williams) +36.275; 5. Szato Takuma (Jordan-Honda) +1:22,694 perc; 6. Jenson Button (Renault) +1 kör.

Az 53. Forma–1-es világbajnokság végeredménye 17 futam után – PILÓTÁK: 1. M. Schumacher (német, Ferrari) 144 pont, 2. Barrichello (brazil, Ferrari) 77, 3. Montoya (kolumbiai, BMW-Williams) 50, 4. R. Schumacher (német, BMW-Williams) 42, 5. Coulthard (skót, McLaren-Mercedes) 41, 6. Räikkönen (finn, McLaren-Mercedes) 24, 7. Button (angol, Renault) 14, 8. Trulli (olasz, Renault) 9, 9. Irvine (ír, Jaguar) 8, 10. Heidfeld (német, Sauber-Petronas) 7, 11. Fisichella (olasz, Jordan-Honda) 7, 12. Villeneuve (kanadai, BAR-Honda) 4, 13. Massa (brazil, Sauber-Petronas) 4, 14. Panis (francia, BAR-Honda) 3, 15. Szato (japán, Jordan-Honda) 2, 16. Webber (ausztrál, Minardi) 2, 17. Salo (finn, Toyota) 2, 18. Frentzen (német, Arrows) 2.

Nem szerzett pontot: McNish (skót, Toyota), Yoong (malajziai, Minardi), De la Rosa (spanyol, Jaguar), Bernoldi (brazil, Arrows).

KONSTRUKTŐRÖK: 1. Ferrari 221 pont, 2. BMW-Williams 92, 3. McLaren-Mercedes 65, 4. Renault 23, 5. Sauber-Petronas 11, 6. Jordan-Honda 9, 7. Jaguar 8, 8. BAR-Honda 7, 9. Minardi 2, 10. Toyota 2, 11. Arrows 2.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Korábbi cikkek a témában

Ezt olvasta már?