Kétszer is halljuk a kanadai himnuszt?

<p>Az olimpiai kvótaszerzés is a tétje a ma kezdődő műkorcsolya- és jégtánc-világbajnokságnak a kanadai Londonban. A házigazdák két aranyéremben reménykednek.</p>

BŐD TITANILLA

Az ontariói London város női kórusa már hetek óta az éremesélyesek himnuszát gyakorolja. Az énekesek minden eshetőségre felkészülve számos ország himnuszát megtanulták. Leginkább mégis abban bíznak, hogy kétszer az „O Canadát” énekelhetik – a tavalyi nizzai vb-n a férfiaknál és a jégtáncosoknál is kanadai győzelem született.

Chan és kihívói

Patrick Chan Londonban sorozatban harmadik világbajnoki címét nyerheti, ez Alekszej Jagugyin óta senkinek nem sikerült a férfiak között. (Jagugyin 1998 és 2000 között győzött zsinórban háromszor.) Chant már az olimpiai átok sem riasztja – korábban évtizedekig érvényes volt, hogy a téli játékok előtti vb győztese az olimpián nem tud nyerni, Evan Lysacek azonban megtörte ezt a sorozatot: 2009-ben Los Angelesben a vb-n, majd egy év múlva Vancouverben az olimpián is diadalmaskodott. Chan fő célja is az olimpia, a tökéletes mentális felkészültség érdekében a hokis Sidney Crosby sportpszichológusával is együtt dolgozik.

A kanadai versenyző az elmúlt két évben legyőzhetetlennek tűnt (egyrészt remekül korcsolyázik, másrészt a bírók is imádják, amit csinál), idén viszont három korcsolyázó is kapott nála magasabb pontokat. A ranglista élén az idei Európa-bajnok spanyol Javier Fernandez áll 274,87 ponttal, őt követi a tavalyi vb-ezüstérmes japán Takahasi Daiszuke 269,40 ponttal, majd honfitársa, a tavalyi év felfedezettje, s idén rövidprogramjával világcsúcsot döntő Hanju Juzuru 264,29-cel. Csak ezután jön Chan, akinek 262,35 pont az idei legjobbja.

Az esélyesek sora azonban még hosszabb: a kanadai Kevin Reynolds februárban megnyerte a Négykontinens-versenyt, s rövidprogramjában és kűrjében összesen 5 négyfordulatossal próbálkozik, számolni kell a francia Florent Amodióval és Brian Joubert-rel, nem szabad elfeledkezni a cseh Michal Březináról, és ha Tomáš Verner fejben nem blokkol le úgy, mint a zágrábi Eb-n tette, akkor neki is összejöhet egy dobogóközeli helyezés.

Párok csatája

A párosoknál a német Aljona Savchenko és Robin Szolkowy az orosz Tatjana Voloszozsar, Makszim Trankov kettőssel csatázik majd az aranyéremért. A legutóbbi összecsapást a zágrábi Eb-n az oroszok nyerték, de tavaly Nizzában a németek voltak jobbak (ehhez azért kellett az is, hogy Trankovék ritkán látott módon elrontsák a halálforgást a rövidprogramban). Ebben a számban egyébként utoljára 2005-ben született orosz siker, pedig valamikor az orosz (szovjet) páros műkorcsolyázók uralták a világot, és a szocsi olimpiáig szeretnének visszatérni ebbe a pozícióba.

Jégtáncban a kanadai Tessa Virtue és Scott Moir, illetve az amerikai Meryl Davis és Charlie White óriási küzdelme várható. Egy éve a kanadaiak nyertek, az idei Grand Prix-döntőben, valamint a februári Négykontinens-bajnokságon azonban az amerikaiak győztek. Virtue-ék kűrjében viszont rengeteg a potenciál, s a hazai pálya is sokat jelenthet. A házigazdák bíznak a Kaitlyn Weaver, Andrew Poje kettős éremszerzésében is – tavaly negyedikek voltak, idén azonban a szezon nagy részét ki kellett hagyniuk Weaver bokatörése miatt. Sérülés után tér vissza a tavalyi bronzérmes francia Nathalie Pechalat, Fabian Bourzat pár is, az Eb-t Bourzat izomszakadása miatt kellett kihagyniuk.

Ju-Na Kim visszatér

A világbajnokság legnagyobb visszatérője azonban egyértelműen Ju-Na Kim. A dél-koreai olimpiai bajnok a 2011-es vb után (amelyen ezüstérmes lett) egy évet kihagyott, ebben a szezonban a dortmundi NRW Trophyn versenyzett először, s gond nélkül megszerezte a vb-induláshoz szükséges minimális technikai pontszámot. Ju-Na Kim legnagyobb ellenfele a japán Aszada Mao lehet, de az aranyért száll harcba a tavalyi győztes olasz Carolina Kostner is, aki januárban Zágrábban ötödik Európa-bajnoki címét nyerte. S hiba lenne leírni az orosz lányokat – az Eb-n ezüst-, illetve bronzérmes Adelina Szotnyikovát és Jelizaveta Tuktamisevát, az oroszok jövő évi olimpiai reménységeit.

A tét ugyanis Londonban nemcsak a dobogó, hanem az olimpiai kvótaszerzés is. Egy ország legfeljebb három ötkarikás helyet szerezhet. Londonban az egyéni számokban 24-24, párosban 16, jégtáncban 19 kvótát osztanak ki. Azon országok, amelyeknek a vb-n nem sikerül a kvótaszerzés, szeptemberben a Nebelhorn Trophyn harcolhatnak a fennmaradó helyekért (egyéniben 6-6, párosban 4, jégtáncban 5 kvóta talál még gazdára).

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?