Kassa és Lausanne vonzereje

Még két maratont fut az idén: ősszel Kassán és Lausanne-ban. Ami addig történik vele, az mind a felkészülést szolgálja. Tömérdek edzés, versenyek sora. Švajda Gáborral beszélgettem.Időnként felbukkan az utcai futóversenyeken is.

Még két maratont fut az idén: ősszel Kassán és Lausanne-ban. Ami addig történik vele, az mind a felkészülést szolgálja. Tömérdek edzés, versenyek sora. Švajda Gáborral beszélgettem.

Időnként felbukkan az utcai futóversenyeken is. Ragaszkodik a korábbi évek hagyományaihoz?

Idén hivatalosan a nyitrai ŠOG versenyzője vagyok, de megegyeztem velük, hogy csak két versenyen futok a színeikben: a kassai országos maratoni bajnokságon és tíz kilométeren, szintén az országos bajnokságon. A többi, többnyire utcai futóversenyen a Ready2Run Dvory nad Žitavou kerül a nevem mellé. Udvardi származású vagyok, de már Pozsonyban élek. Egy ideje a Mizuno sportmárka reklámarca lettem, s mióta támogatnak, megjavultak edzéskörülményeim, aminek örülök.

Tavasszal azzal hívta fel magára a figyelmet, hogy a legjobb szlovákiai futó volt a pozsonyi maratonon. Hogyan jutott idáig?

Januártól újból keményen edzek. Az első megmérettetés a tizedik pozsonyi maraton volt, az elsőn is indultam, akkor félmaratonon. Idén a maratoni távot választottam, és sikerült 2:36:08 órás időt futnom. De rögtön hozzáteszem, hogy az utolsó nyolc kilométer szenvedés volt, mert leesett a cukorszintem, így nem tudtam jobb időt elérni. Bár ez is jó idő, hetedik lettem, a legjobb szlovákiai futó, ami számomra sokat jelentett, mert sok kiskapu kinyílt előttem. Megszólítottak a kis támogatók, és már nem én kerestem őket, hanem ők kerestek engem. Ez volt az ötödik maratonom.

Három héttel később Lipcsében még ennél is jobb időt futott…

Kis támogatóim összedobták a pénzt a nevezésre, az útiköltségre és a felkészülésre. Célba érésemkor 2:29:56-ot mutatott az óra, hat perc és 12 másodperccel jobb időt, mint Pozsonyban. Hatodik lettem, nagyon sokáig a harmadik helyen voltam. Egy etióp nyert, két-két lengyel és német futó végzett előttem. Huszonöt kilométertől egyedül futottam, vagyis tizenhét kilométeren csak magamra és az órámra voltam utalva. Ebben még van időtartalék.

Mire fókuszál az utcai versenyek és az eddigi maratoni versenyzés után 2015-ben?

Ha a Jóisten adja, nyáron háromszor három hétnyi edzésadag vár rám, vagyis a Kassai Nemzetközi Békemaratonig három hónap alatt kilenc hetet leszek edzőtáborban. A Balatonon három hétig a magyar válogatottal gyakorolok. Szeretnék jól felkészülni a kassai országos bajnokságra, hiszen lipcsei időmmel eddig a legjobb vagyok idén Szlovákiában, és az utóbbi két évben csak ketten futottak ennél jobb időt, azok is csak pár másodperccel kevesebbel értek célba.

Bajnoki címre tör Kassán?

Szeretnék jól szerepelni, de nagyon erős a mezőny. Célom: jó idővel érmet szerezni. Ha sikerülne a bajnoki cím, annak nagyon örülnék. Ha nem sikerül, akkor sem csüggedek el, mert október 25-én Svájcban futok még egy maratont, amit igen fontosnak tartok. Lausanne-ban az ottani tó körül több mint 15 ezer résztvevő áll rajthoz. Ott szeretnék az első háromban végezni. Erre és a kassai maratoni versenyre készülök. Ezeken szeretnék olyan időt elérni, hogy a szövetség is észrevegyen. Mert eddig mindenki észrevett, csak a szövetség nem. Az összes többi versenyem edzésnek számít.

2015-ben maratonfutóvá érett Švajda Gábor?

Lehet ezt így is mondani. Harmincéves vagyok, most kezdődnek a hosszútávfutó éveim. Mindig csak jobb időt szeretnék futni. És bízom abban, hogy egészséges maradok, lesznek támogatóim, lesznek emberek körülöttem, a szüleim, a barátnőm. S ha ez megmarad, valóban jöhetnek az eddiginél jobb idők.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?