Kapusok a középpontban: Száraz a megérzéseire hallgatott

oleles

A szerencse dönt a tizenegyeseknél vagy a felkészültség? Ilyen filozófiai kérdések is felmerültek a DAC–Trnava labdarúgó Slovnaft Cup-mérkőzés után, amelyet büntetőpárbajban nyertek meg a sárga-kékek. A nagyszombatiak stratégiai célból, a dunaszerdahelyiek kényszerűségből hozták be a cserekapusukat a tizenegyesekre, de végül nem a tizenegyesölő hírében álló Rusov, hanem Száraz védései döntöttek a továbbjutásról.

A DAC gól nélküli döntetlen után büntetőkkel ejtette ki a címvédő nagyszombatiakat a kupából. A Spartak a bajnokságban zsinórban három meccset elvesztett, a DAC sorozatban négyszer nyert, így a sárga-kékek várták jobb hangulatban a kupamérkőzést.

A MOL Arénába 7750 néző látogatott ki hétköznap, kora este, miközben ugyanezen a napon két olyan kupameccset is rendeztek (Szeredben, illetve Nyitrán), ahol a nézőszám nem érte el a háromszázat…

A drukkerek végül történelmi pillanat tanúi lehettek – az újjáépített dunaszerdahelyi stadionban ez volt az első tizenegyespárbaj. A 90 perc nem hozott döntést, bár a második félidőben egyértelműen a DAC volt a jobb, a nagyszombatiak a kontrákra vártak, és a 82. percben egy be is jött nekik: Tavares futott fel a bal oldalon, Jedlička egy picit későn mozdult ki a kapujából, a labdát már nem, csak a nagyszombati játékost vitte el – az eset még a 16-os előtt történt, de a piros lapot nem úszhatta meg a kapus. „Teljesen jogos volt a kiállítás. Későn értem oda a párharcba” - ismerte el a meccs után a DAC kapusa.

Jedlička jól védi a tizenegyeseket, erről például Andraz Sporar, a Slovan gólkirálya is beszélhetne, ezért nagy érvágásnak tűnt a kiválása, de a DAC kispadja végtelen nyugalmat sugárzott a krízishelyzetben.

A cserekapus Benjamín Száraz gyakorlatilag bemelegítés nélkül állt be, de nem látszott rajta az izgalom. A mindig impulzív Hyballa gesztusai is higgadtságról árulkodtak. „Bendzsi nagyon tehetséges kapus. A DAC-nak nagyszerű kapusai vannak, akikkel egy kiváló kapusedző foglalkozik. Bendzsi komoly sérülésből jött vissza, az utóbbi hetekben rendre remekelt Somorján, úgyhogy nem voltam ideges” – árulta el a mérkőzés utáni sajtótájékoztatón a DAC vezetőedzője.

Száraz múlt vasárnap is a meccs embere volt, amikor a II. ligában a somorjai STK 3:0-ra legyőzte a liptószentmiklósiakat – akik látták azt a meccset, azok szintén reménykedtek, hogy a kényszerű kapuscsere nem jelent szükségszerűen rosszat a DAC számára.

A nagyszombatiak eközben taktikai okokból cseréltek kapust – közvetlenül a lefújás előtt Boleket az a Dobrivoj Rusov váltotta, aki a kupadöntőben hasonló helyzetben állt be, és végül a védéseivel oroszlánrészt vállalt a Spartak diadalában.

„Nem arról van szó, hogy Bolek ne tudna tizenegyest védeni, ez inkább a pszichológiai hadviselés része. De azt gondolom, hogy igenis a tizenegyesekre is fel lehet készülni, és egy párbajban egyet-kettőt meg is foghat egy kapus, ha jól felkészült” – magyarázta Rusov, hozzátéve, hogy a DAC lövőinek eszén nehéz túljárni, mert váltogatják az oldalakat a büntetőknél.

Érdekes

Vida Máté: „Nem leszek jobb-bekk”

A DAC védelmének jobb oldalán a Pohronie elleni idegenbeli bajnoki második félidejéhez hasonlóan ismét Vida Máté kapott helyet. „Általában nem szoktuk az ellenfélhez igazítani a taktikánkat, de teljes mértékben tiszteljük a nagyszombatiak bal oldalát. Három héttel ezelőtt Nagyszombatban Blackmannek gondjai voltak a védekezésben velük szemben, Vida Máté pedig jól is fejel, ezért is döntöttem most Vida Máté mellett” – magyarázta Hyballa.

A magyar válogatott középpályás viszont nem tagadta, hogy nem ez az ideális posztja. „Nem vagyok jobb-bekk, sose voltam és nem is leszek, de az edző külön kérése volt, hogy ideiglenesen, ezen a meccsen játsszak a védelem jobb oldalán. A Trnava balszélsője elég jó, ezért szerette volna az edző, ha tehermentesítem a csapatot. Amit tudtam, elvégeztem. Nagy siker számunkra a továbbjutás” - mondta lapunknak Vida Máté.

A nagyszombatiakat irányító Ricardo Chéu (aki a sárga-kékeket már hagyományosan „DAK Streda” néven emlegeti) sem hisz abban, hogy a tizenegyespárbaj lutri lenne: „Nem szerencse kell, hanem munka, felkészülés és minőség.”

Chéu megjegyezte, örültek Jedlička kiállításánál, hogy nem ő lesz ott a büntetőpárbajnál, de nem jött be a stratégiájuk. „Én azért cseréltem kapust, mert ez volt a stratégiám, és veszítettünk. A DAC-nak muszáj volt kapust cserélnie, és továbbjutottak. Úgyhogy ezek szerint nem volt jó a stratégiám” – jegyezte meg Chéu, aki szerint a kupa ilyen korai szakaszában egyik csapat sem érdemelt kiesést.

A statisztikák szerint fél siker, ha egy csapat elsőként kezdi a tizenegyespárbajt, mert az esetek 60 százalékában ők nyerik meg a szétlövést. A MOL Arénában a nagyszombatiak kezdtek, és amikor a harmadik szériában Rusov kiütötte Fábry lövését, vezettek is.

A hátralévő két nagyszombati tizenegyest – Tavares és Halilovic lövését – viszont Száraz kivédte.

A dunaszerdahelyiek is készültek a nagyszombati tizenegyesrúgókra, Száraz is kapott instrukciókat az edzőktől, hogy ki hova rúgja a büntetőt. „Az elején ezeket a tanácsokat követtem – nyilatkozta Száraz. – Aztán viszont inkább a megérzéseimre hallgattam. Jó döntés volt, mert ezután már mind a két tizenegyest kivédtem.”

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?