Kapás Boglárka: A magyar szurkolókat nem lehet nem hallani

4x200.PN.KA.KB.MD

A budepesti vizes világbajnokság szerda esti döntőiben a magyar versenyzők egy 5., két 6. és egy 7. helyet szereztek, de a középdöntőkben is volt miért örülni.

Szerdán a délutáni programban rögtön az első számban szurkolhattunk magyar versenyzőnek. Kapás Boglárka a 200 méteres pillangóúszás döntőjében ugrott vízbe. A címvédő magyar úszó elhúzódó deréksérülése miatt fizikailag, húga halála után pedig lelkileg sem a legideálisabb körülmények között készülhetett az utóbbi időszakban. Kapás a finálé előtt azt szerette volna, hogy ne nyolcadikként érjen célba és ezt teljesítette is. Az első 150 méteren ugyan végig a nyolcadik helyen haladt, de az utolsó 50 méteren alaposan rákapcsolt és a közönség támogatását kihasználva holtversenyben a hetedik helyen csapott a célba. „Sosem szoktam hallani a közönséget miután beugrottunk a medencébe. Egyrészt azért, mert fókuszált állapotban vagyok, másrészt rajta van a sapka a fülemen, ami tele is van vízzel. A magyar közönséget viszont nem lehet nem hallani. Gondoltam is közben, mikor 100-nál megfordultam, hogyan is lehetséges, hogy hallom a szurkolókat. Nagyon sok erőt adtak” – válaszolta kérdésünkre Kapás.

Ezt a 100 méteres férfi gyorsúszás döntője követte, ahová Németh Nándor szétúszásban teljesített országos csúccsal jutott be. A magyar versenyző jól rajtolt, de 50-nél még csak 8-ik volt, 25 méterrel a cél előtt pedig leesett a sapkája is, de így is a hatodik helyen ért a falhoz. „Volt egy kis malőröm, 75-nél elhagytam a sapkám. Ez az egyetlen ami ebben az úszásban nagyon bosszant. Nyilván akkor sem nyertem volna, ha ez nincs, de 1-2 tized bennemaradt. Bosszantó volt, hogy először csak kicsit lecsúszott, nem tudtam hogy mi történik és aztán csúszott tovább. Nem foglalkoztam vele, főleg így a végén, amikor már jön a sav és a fáradtság, ilyenkor menni kell és nincs ilyenekre idő. Azon kívül meg vagyok elégedve az úszással, ebben most ennyi volt” – nyilatkozta a szemmel láthatóan fáradt Németh a mix zónában, aki kitért arra is, hogy Caeleb Dressel az 50 méter pillangón megszerzett aranyérme után visszalépett a világbajnokság hátralévő versenyeiről, így például a 100 méter gyorstól is. „Reméljük, hogy jól van és nincs nagyobb problémája. Nem hiszem, hogy ok nélkül lépett volna vissza mindentől. Fő az egészség” – utalt a hivatalos indoklásként megjelölt egészségügyi okokra a magyar úszó, aki hozzátette, hogy ezek után Milák Kristófnak be kell húznia a 100 méteres pillangót is.

A 200 méteres vegyesúszás döntőjében Kós Hubert remekül kezdett, az első 50 méteren 3., a második után 2. volt, majd a mellúszás után 5-nek fordult és végül a gyorson egy helyet rontva a 6. helyen zárt. A 19 éves sportoló annyira kiúszta magát a döntő után, hogy csak az M4 Sport kamerái előtt nyilatkozott, majd ugyan saját lábán, de orvosi felügyelett mellett hagyta el a mix zónát.

A 200 méteres mellúszás középdöntőiben Békési Eszter úszott és végül a 16. helyen zárt. Ugyan ezen a távon a férfiak mezőnyében a hátúszók versenyeztek a döntőbe jutásért és Telegdy Ádám mellett Kovács Benedek is tovább jutott. Előbbi csak megközeletítette, utóbbi viszont meg is döntötte szerdán az egyéni csúcsát.

A legnagyobb ováció az este utoljára érkező magyar női 4x200-as gyorsváltó tagjait fogadta. A délelőtti előfutamhoz képest Jakabos Zsuzsanna helyett Kapás Boglárka csatlakozott a Pádár Nikolett, Molnár Dóra, Késely Ajna hármashoz. A magyar lányok a döntő egyetlen európai egységeként remek versenyzéssel végül az 5. helyen zártak.

Nagyon jól éreztem magam, bár volt még bennem izgalom, de nagyon vártam a váltót és mindent beleadtam. Más volt, hogy most én indultam elsőként, de próbáltam menni a többiekkel és úgy láttam ez sikerült is, hiszen negyedik helyen adtam át a váltót. Ezzel elégedett vagyok” – kezdte a mosolygós versenyzők közül elsőként a mindössze 16 éves Pádár Nikolett.

Egyetlen európaiként nem volt ez rossz – reagált nevetve Késely Ajna. – Reális volt ez az ötödik hely, de ezért is meg kellett küzdeni. Sós Csaba hívta fel rá a figyelmünk, hogy mi vagyunk csak bent. A britek visszaléptek, nem tudjuk miért. Nem szoktam hangosan kimondani… remélem jó lesz” – válaszolta az augusztus 11-én Rómában rendezendő Európa-bajnokság esélyeit firtató kérdésünkre Késely. „Tavaly második, most előre” – szólt közbe vakmerően, a 2021-es budapesti Európa-bajnokságon még más összeállításban elért ezüstérme utalva Pádár.

Szem előtt kell tartanom, hogy nem volt olyan a felkészülésem, amilyennek szerettem volna. Ezt hajlamos vagyok elfelejteni, amikor itt vagyok egy versenyen. A világbajnoki 5. hely szerintem fantasztikus, nagyon büszke vagyok a lányokra. Az utolsó fordulónál láttam, hogy nagyjából két csapattal együtt vagyunk. De a végén nem feléjük vettem a levegőt, úgyhogy csak arra gondoltam, hogy mindent beleadok. Nagyon boldog vagyok, hogy sikerült megtartani ezt a helyezést” – zárta a sort Kapás Boglárka, aki kiemelte, hogy ebben a váltóban az utóbbi években mindenki boldogan úszik és ez most sem volt másként.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?