Kaotikus melbourne-i autótemető

Melbourne. A huszonkét induló közül mindössze heten értek célba melbourne-i Forma–1-es idénynyitón. A forróság és az új szabályok megtizedelték a mezőnyt.

Massa és Coulthard ütközése után mindkét pilóta a verseny feladására kényszerültReuters-felvételRendkívül izgalmasra sikeredett a hétvégi Ausztrál Nagydíj, hiszen nagyon régen nem volt már ennyi kieső. A 37-38 fokos hőségben az aszfalt helyenként 50 fokosra is felhevült, ez nagyon megviselte a versenyzőket, akik hibát-hibára halmoztak. Egyedül Lewis Hamiltont kerülte a balszerencse, aki sima győzelmet aratott.

Háromszor kellett pályára küldeni a biztonsági autót. A Ferrari katasztrofális hétvégét tudhat maga mögött, hiszen mindkét autójuk motorhiba miatt feladni kényszerült a versenyt.

Vettel, Fisichella, Webber, Davidson, Button és Nakadzsima már az első, rajtautomatika nélküli indítást követően egymásra találtak, és csak Nakadzsima tudta folytatni. Ekkor a jól rajtoló Hamilton és Kubica álltak az élre. A pontszerzők sorrendje stabilizálódni látszott, az élen a már 12 másodperces előnyre szert tett Hamilton, őt Kubica, Kovalainen és Rosberg, követte .

Megkezdődött a kerékcserék első fázisa, amelyet azonban Coulhard és az őt megelőzni kívánó Massa balesete miatt ismét a biztonsági autó szakította félbe. Coulthard állítólag nem látta a mellé bebújó Massa autóját és bátran ráhúzta a kormányt, de összeakadtak és a skót veterán Red Bullja csúnyán összetört. Massa még folytatni tudta a versenyt, de pár kör múlva a Ferrari-motor megadta magát.

A boxutca megnyitása után az élmezőnyből Räikkönenen kívül mindenki abszolválta a feltankolást és kerékcserét, ekkor úgy látszott, hogy a finn pilótának áll a zászló, hiszen akár egy kiállással is megtehette volna a versenyt, ami minimum dobogós helyet jelentett volna számára. De hibázott, mikor kopott abroncsokon, hideg fékekkel próbálta megelőzni honfitársát, Kovalainent, így a kavicságyba csúszott és igy kénytelen volt kiállni a boxba ő is. Néhány körön belül Szato és Piquet is kiesett, így a verseny fél távját már csak a mezőny fele élte meg. A Ferrari kálváriáját tetőzendő Räikkönen ismét hibázott, mikor féktávon utolérte Glock Toyotáját, de hátsó kereke a fűre sodródott és megpördült.

A gyors ütemben fogyatkozó mezőny elején ekkor Hamilton, Kovalainen, Heidfeld, Rosberg, Barrichello, Bourdais, Kubica és Alonso volt a sorrend, ám ekkor történt a hétvége talán legijesztőbb balesete, amikor is Glock a nagy ívre vett 12-es kanyarban lesodródott a fűre, majd ott egy elválasztó szigeten megpattanva a levegőbe röpült és földet éréskor szinte atomjaira bontotta Toyotáját. Ráadásul az első másodpercekben semmi életjelet nem adott magáról, de szerencsére saját lábán hagyta el az összetört autót. Ismét pályára küldték a biztonsági autót és a peches Barrichellónak itt úszott el a jó eredménye. Benzin híján kénytelen volt a lezárt boxutcába beállni és tankolni. A boxutca kijárata zárva volt, így a brazil pilóta a piros lámpára fittyet hányva tért vissza a pályára, ráadásul magával rántotta a benzinbetöltő mechanikust is. A piros lámpa ignorálása miatt a futam után a 6. helyről kizárták.

A 48. körben a kitűnő negyedik helyen álló Bourdais háta mögött akadtak egymásra Räikkönen, Kovalainen és Alonso. Kovalainennek sikerült kifékeznie Räikkönenent, de kissé túlcsúszott és Alonso nevető harmadikként ment el mindkettejük mellett. Nem sokkal később a vb-címvédő Ferrarijának motorja rendetlenkedni kezdett, és egy kör után kénytelen volt feladni a versenyt. Rossz ómen a maranellóiaknak, hogy pár percre rá Bourdais Toro Rossója is elfüstölt, ebben szintén Ferrari motor dolgozott. Nagy kár, hiszen a négyszeres Champ Car bajnok élete első Forma–1-es versenyét így nem fejezhette be. Nem maradt azonban pontok nélkül, mivel a versenytáv 90 százalékát teljesítette, így Barrichello kizárása után két pontot írtak neki jóvá, és Räikkönen is egy ponttal vigasztalódhat. A dobogóra a tökéletes versenyt futó Hamilton, mellé Heidfeld és életében először Rosberg állhatott fel.

Így kezdődött el a 2008-as Forma–1-es idény. Világosan kitűnik, az erőviszonyok messze nem tisztázottak még. A Ferrari várhatóan mindent megtesz azért, hogy a hétvégi Malajziai Nagydíjon elégtételt vegyen legfőbb riválisán.

MELBOURNE-I KRÓNIKA

AUSZTRÁL NAGYDÍJ: 1. Hamilton (brit, McLaren-Mercedes) 1:34:50,616; 2. Heidfeld (német, BMW-Sauber) + 5,478; 3. Rosberg (német, Williams) + 8,163; 4. Alonso (spanyol, Renault) + 17,181; 5. Kovalainen (finn, McLaren-Mercedes) + 18,014; 6. Nakadzsima (japán, Williams) + 1 kör; 7. Bourdais (francia, Toro Rosso) + 3 kör; 8. Räikkönen (finn, Ferrari) + 5 kör. A vb állása: 1. Hamilton 10 pont; 2. Heidfeld 8; 3. Rosberg 6; 4. Alonso 5; 5. Kovalainen 4; 6. Nakadzsima 3; 7. Bourdais 2; 8. Räikkönen 1. Csapatban: 1. McLaren-Mercedes 14; 2. Williams 9; 3. BMW-Sauber 8; 4. (mti)

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Korábbi cikkek a témában

Ezt olvasta már?