Jó véget ért Cibulková hullámvasutazós szezonja

Pozsony |

<p>Kilenc évvel Daniela Hantuchová sikere után Dominika Cibulková személyében ismét lesz szlovák teniszező a közelgő WTA-vb-n.&nbsp;</p>

A szezon nyolc legjobb játékosának tornáján is jó eredményt akar elérni a friss linzi tornagyőztes, aki tegnap – némileg kihívó öltözetben – sajtótájékoztató keretében válaszolt az újságírók kérdéseire.

Hogyan élte meg az elmúlt egy hetet Linzben, ahol a vb-szereplése is volt a tét?

Alighanem többször kell engem olyan nyomás alá helyezni, hogy csak a tornagyőzelem elfogadható tőlem, mert ez most nagyon jól sikerült. Nagyon felspanolt állapotban voltam, egyetlen célom volt. Először voltam ilyen helyzetben, és százszázalékosan megoldottam. Egyetlen szettet sem vesztettem a tornán, fantasztikusan éreztem magam. Minden meccsre érkezett valaki a szakmai stábból vagy otthonról, remek hét volt.

Valószínűleg januárban eszébe sem jutott, hogy ott lehetne a legjobb nyolc teniszező év végi szupertornáján...

Amikor az ausztráliai tornák után a 70. hely környékére csúsztam a világranglistán, ilyen irányban egyáltalán nem gondolkodtam. Az igazat megvallva sosem volt kimondott vágyam, hogy benne legyek egy adott évben a legjobb nyolcban. Jól szerepelni a Grand Slameken, nyerni néhány tornát, ilyen céljaim voltak. Ahogy egyre közelebb kerültem a részvételhez, egyre inkább hittem is benne, hogy sikerülhet, az edzőmnek is köszönhetően, aki felnyitotta a szemem, és biztatott, hogy képes vagyok rá.

Mikortól kezdte figyelni, hogy áll a 2016-os teljesítmény alapján felállított rangsorban?

Amikor Cincinnatibe, majd a US Openre mentünk, már tudatosítottam, hogy ezért is teniszezek. Az a sorozat nem sikerült túl fényesen, akkor elbizonytalanodtam, de Vuhan után azt mondtam, úgy néz ki, hogy kijutok a vb-re, Peking után meg újra azt, hogy ez a dolog már felejtős. Érzelmileg is hullámvasúton ültem, Linz szerencsére hab lett a tortán a győzelmemmel.

Már tudja, milyen program várja majd Szingapúrban?

Kedd este repülünk, mert minden kvalifikált teniszezőnek csütörtökön kell jelentkeznie a helyszínen, a sorsolás pénteken lesz. A médiakötelezettségekről még nem kaptunk hivatalos információt, de a hírek szerint sok lesz az elfoglaltság.

Megnyugodott már a kezdeti eufória után?

Abban az értelemben igen, hogy Szingapúrért már nem kell tovább küzdenem, de még vár rám egy újabb nagy hét. Karrierem során először fogom ezt megélni, de nemcsak ott akarok lenni, hanem kihasználva a jó formámat, koncentráltan teniszezni. Kiegyenlített lesz a mezőny, jó eredményt akarok elérni.

Bár a 2016-os év hét legjobb teniszezője lesz az ellenfele, azért biztosan van, akivel jobban szeretne találkozni, aki ellen kedvezőbb a mérlege...

Ilyen szempontból nem mérlegeltem a dolgot. Ma (hétfőn – a szerk. megj.) jelentette be Serena Williams, hogy nem indul a vb-n, így a legnehezebb ellenfelek közül egy kiesett, de hagyom magam meglepni, mindig csak a következő meccsre fogok összpontosítani.

Hova sorolható be a WTA-vb a Grand Slamekhez és más rangos tornákhoz képest?

Nehéz megmondani. De mindenképpen mérföldkő lesz a pályafutásomban a szingapúri vb. Remélem, utána azt mondhatom majd, hogy újra át akarom élni mindezt.

Mennyi erőtartalék maradt még önben a szezon végére? Vagy ilyenkor már fejben dől el minden?

Főleg a pszichés állapoton múlik. Linzbe sem úgy mentem, hogy jaj, de szuper, hogy ilyen nehéz tornán játszhatok, hogy legalább döntőbe kell jutnom, ha pluszpontokat akarok szerezni. Nem volt túl jó így elindulni oda, de Maťo Lipták edző remekül motivált. Fejben kell jónak lenni, szerintem más játékosok is inkább pszichésen fáradtak, semmint fizikailag.

Mennyire érezte meg a lelátón Linzben, hogy a város viszonylag közel van Szlovákiához?

Az első fordulók munkanapokon zajlottak, ami érezhető volt, de péntektől szuper volt a hangulat. Sok ismerős, rokon és barát jött el drukkolni, nevettünk is, hogy a döntőre csak mi ötven jegyet vettünk. Már majdnem úgy éreztem magam, mint egy Fed-kupa-meccsen.

Játszmaveszteség nélkül abszolválta a tornát, ami elég ritka dolog...

És főleg olyan nyomás mellett, amit az jelentett, hogy tudtam, a brit Johanna Konta megelőzött a szezonlistán, és ahhoz, hogy legalább behozzam a ranglistapontjait, döntőznöm kell.

A Viktorija Golubic elleni fináléban viszont úgy tűnt, elveszt egy szettet, de négy szettlabdát is hárítani tudott.

Nagy közhely, hogy a meccsek egy-két labdameneten múlhatnak, pedig tényleg így van. Elég egy kis hiba, és máris megtörik a lendület. A szettlabdáknál nem pánikoltam, arra összpontosítottam, mit kell tennem, és így tudtam nyerni.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?