Jégkorong-vb: Finnországban is minden adott egy kiugró szlovák eredményhez

slafk

Pénteken az eltiltott Oroszország és Fehéroroszország nélkül, de egy rendkívül bizakodó szlovák válogatottal elkezdődik a 2022-es jégkorong-világbajnokság Finnországban.

A sportvilág az elmúlt hónapban már hozzászokott, hogy orosz és fehérorosz sportolók/csapatok nélkül rendezik meg a nemzetközi versenyeket – ez a finnországi világbajnokságon sem lesz másképp. A mezőny a két hagyományos résztvevő hiánya miatt első ránézésre kissé felhígultnak tűnhet, a szlovákokat is tartalmazó A csoportban például igazán erős ellenfelek híján Kanada egyenesen szuperfavoritnak számít.

Összejön a duplázás?

Az A csoport mérkőzéseire a 8200 férőhelyes Helsinki Jégcsarnokban kerül sor. Eredeti helyszínként a több mint másfélszer nagyobb kapacitású Helsinki Halli volt kijelölve, de az arénától elvették a rendezés jogát, mivel a létesítmény orosz oligarchák tulajdonában áll.

A B csoport küzdelmei Tamperében lesznek, a teljesen új, 13 455 férőhelyes Nokia Arenában. A 2021 végén átadott csarnok a legszigorúbb előírásoknak is megfelel, a finnek szerint az egyik legmodernebb létesítmény lett a műfajban.

A hazai pálya miatt alapból a finnek a torna legnagyobb esélyesei, Jukka Jalonen legénysége ráadásul aranyérmes lett a pekingi téli olimpián februárban, tehát a házigazda számára a végső győzelmen kívül minden más eredmény garantáltan csalódás lenne. Az olimpia utáni vb-győzelem ugyanakkor finoman szólva sem egy egyszerű feladat: amióta 1968-ban különvált az olimpiai hokitorna és a világbajnokság, csak egyetlen válogatott volt képes a duplázásra: Svédország, még 2006-ban.

A házigazda legnagyobb riválisa a címvédő Kanada lesz, amely a kellemesnek ígérkező csoportkör miatt valószínűleg jó pozícióból kerül majd a negyeddöntőbe. A fogadóirodák Finnország és Kanada után a svédeket és a cseheket tartják a legesélyesebbnek a győzelemre, míg a szlovák válogatott jellemzően hetedik vagy nyolcadik az erősorrendben.

Kitart a varázs?

A tornára előzetesen 17 fős névsort kellett leadnia a csapatoknak, de a végső keret  akár 25 fős is lehet, azaz nyolc játékos is csatlakozhat menet közben a válogatotthoz.

A szlovák válogatott átlagéletkora 24 és fél év, ilyen fiatal csapattal még sosem vett részt a válogatott világbajnokságon. Miroslav Šatan, a válogatott menedzsere és a Szlovák Jégkorongszövetség elnöke szerint viszont nem az volt a cél, hogy rekordot döntsenek a fiatal kerettel. „Ez az egész nem erről szól. A generációváltás és a fiatalítás magától értetődően, természetesen történik. Rengeteg sikerre éhes fiatal játékosunk van, és hiszek benne, hogy ez meglátszódik majd a teljesítményünkönˮ – fogalmazott.

Craig Ramsay szövetségi kapitány keretében egyetlen NHL-ben szereplő játékos  található: a New Jersey támadója, Tomáš Tatar, de csapatuk kiesése esetén Erik Černák (Tampa Bay) és Martin Fehérváry (Washington) is a válogatott segítségére érkezhet. Utóbbi ráadásul már csak egyetlen vereségre van attól, hogy véget érjen számára az NHL-es szezon.

A szlovák keret nagyobbik részét a hazai és a cseh bajnokságban szereplő játékosok alkotják, a legnépesebb, háromtagú delegáció a Kometa Brno együtteséből érkezik. A keretben jelenleg csak egy-két játékos bajlódik kisebb sérüléssel, és jó hír, hogy eddig a koronavírus is megkímélte a csapatot.

A kapitányi karszalagot az előzetes információk szerint Tomáš Tatar viseli majd, akit az első formációban a pekingi téli olimpia legértékesebb játékosának választott Juraj Slafkofský támogathat. „Fiatalok vagyunk és harcosak. A hokit, amit játszunk, élvezetes nézniˮ – mondta a New Jersey játékosa.

A szlovák csapatra, amellyel szemben ezúttal minimális elvárás lehet a negyeddöntő, elsőként a francia válogatott vár. A gallokat a torna előtti felkészülés során 2:0-ra legyőztek Ramsayék. Philippe Bozon, a franciák szövetségi kapitánya tisztában van az erőviszonyokkal, de leszögezte: csapata harapni fog minden mérkőzésen. „Ha meg tudjuk mutatni a bennünk rejlő potenciált, akkor a favoritok is szenvedni fognak ellenünkˮ – mondta.

A csoportkörben mindenkire hét mérkőzés vár, a két csoport első négy helyezettje jut a negyeddöntőbe. Az 5–7. helyezettek számára a csoportkör után véget ér a torna, a két nyolcadik kiesik a divízió I-be. A döntőre május 29-én kerül sor Tamperében.

Érdekes

Csoportbeosztás

A csoport (Helsinki): Kanada, Németország, Svájc, Szlovákia, Dánia, Kazahsztán, Franciaország, Olaszország

B csoport (Tampere): Finnország, USA, Csehország, Svédország, Lettország, Norvégia, Nagy-Britannia, Ausztria

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?