Ján Kozák az új kapitány

<p>Pozsony. Ján Kozák lett a szlovák futballválogatott új szövetségi kapitánya. Az 59 éves kassai szakember a júniusban menesztett Stanislav Griga–Michal Hipp duót váltja fel. Kozák a jövő héten 2015. november 30-ig szóló szerződést ír alá a Szlovák Labdarúgó-szövetséggel.</p>

ÖSSZEÁLLÍTÁS

A kassai trénert ellenszavazat nélkül választották meg, a végrehajtó bizottság tíz tagja rá szavazott, egy pedig tartózkodott. Dušan Tittel és Ivan Nemečkay szabadság miatt hiányzott az ülésről. Tehát még a Ľubomír Moravčíkot javasló Juraj Jánošík sem voksolt az érvényes edzői licenccel nem rendelkező egykori Celtic-játékosra.

„Miután Ján Kozák bizalmat kapott, azonnal felhívtam őt. A tapasztalt tréner megköszönte a végrehajtó bizottság bizalmát, és nagy kihívásnak tartja a feladatot” – jelentette ki Ján Kováčik, a SFZ elnöke – A jövő héten aláírjuk a megállapodást és az új kapitány sajtótájékoztatót tart. Egyelőre még bizonytalan a szakmai stáb összetétele, de Kozák szava lesz a döntő. Az már biztos, hogy első számú segítője a kassai Štefan Tarkovič lesz.”

„Vegyes érzelmekkel távozom a kassai csapattól, de minden edző vágya, hogy a nemzeti együttest irányítsa. Óriási megtiszteltetésnek tartom, hogy én lettem a szövetségi kapitány, és annak is örülök, hogy a szövetség vezérkarából senki sem szavazott ellenem. Most már rajtam a sor, hogy igazoljam az elvárásokat” – szögezte le Ján Kozák. – Az elsődleges célom az, hogy jó és eredményes játékkal visszacsalogassuk a szurkolókat, ha telt ház előtt fogunk játszani, az már azt jelenti, hogy jó úton haladunk. Szlovákia nem rendelkezik annyi kiváló futballistával, hogy kicserélhetnénk az egész válogatottat, ezért a csapat gerince marad. Azonban szükség van a vérfrissítésre, így több újonc is lehetőséget kap. Az biztos, hogy nagyobb lesz a fegyelem, mert e nélkül nem lehetünk sikeresek.”

Ján Kozák eddig kizárólag Szlovákiában edzősködött – Lokomotíva Košice, 1. FC Košice, Michalovce, Ličartovce, MFK Košice –, az 1. FC-vel 1997-ben és 1998-ban bajnok, 2009-ben pedig az MFK-val kupagyőztes lett. Kíváncsian várjuk, hogy miként boldogul kapitányként.

Az egykori 55-szörös csehszlovák válogatott eléggé lobbanékony természetű, edzőként is sok konfliktusa volt. Ján Kováčik SFZ-elnök szerint Kozák már lehiggadt, de szerződésében állítólag lesz egy kitétel, amely az ilyen helyzeteket kezeli.

„Kozákot eddigi edzői munkássága elismeréseként választották meg. Igazi győztes típus, aki mindig nyerni akar – nyilatkozta Martin Škrtel, a válogatott csapatkapitánya.

„Nem a mi tisztünk eldönteni, hogy ki legyen a kapitány. Szerintem jól választott a végrehajtó bizottság, mert Ján Kozák igen tapasztalt tréner, biztosra veszem, hogy vezetésével sikeres lesz a válogatott” – mondta lapunknak Saláta Kornél, a Rosztov légiósa, aki eddig 25-ször öltötte magára a szlovák címeres mezt.

Az új kapitány augusztus 14-én Bukarestben a románok elleni barátságos meccsen mutatkozik be. (TASR, sz. z.)

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?