Ismét országos bajnok a dunaszerdahelyi sakkcsapat

<p>Öt éve csak érmes helyen végez a dunaszerdahelyi sakkcsapat az extraligában. Idén másodszor lett bajnok, megismételve 2014-es elsőségét. Már a záróforduló előtt ünnepelhettek a csallóköziek. Petényi György klubelnök a második aranyszerzés világába kalauzol.</p>

Előtte volt két év, amikor apróságokon úszott el a bajnoki cím. Mit csináltak máshogy, hogy a végén ne csússzanak el a banánhéjon?

Mindent ugyanúgy tettünk, mint az előző két évadban. Kicsit erősítettünk, nálunk játszott, igaz, csak két partit a jelenlegi ukrán bajnok, Mihajlo Olekszijenko. Nagy erősítés volt Erdős Viktor magyar olimpikon. Éltáblásként játszott a modori zárótornán. A játékosok is nagyon akarták a bajnoki címet, már hagyományosan kiváló volt a csapatszellem, és nagyon erős felállásban sikerült asztalhoz ülnünk a hármas zárófordulóra.

Már szinte menetrendszerű, hogy minden évben legyőzik a pozsonyi Slovant. Idén Modorban szinte kiütötték a nagy fővárosi riválist. Annyira kijött a lépés ellenük?

Ellenfelünk megkönnyítette a dolgunkat, mert gyenge felállásban érkezett a pénteki játéknapra. Akkor zajlott az osztrák liga is, és a csapat magyar nagymesterei, valamint kulcsemberük, Štohl nagymester azt részesítette előnyben. Nem becsültük le, leléptük a Slovant, s ez önbizalmat adott a sorsdöntő meccs előtt.

Valóban sorsdöntő volt a homonniak elleni mérkőzés?

Igen, mert a Slovan megverése közben ők a kassaiakat győzték le, és péntek után két ponttal vezettünk előttük. A modori hétvége előtt a Slovan 19 ponttal állt az élen, nekünk eggyel, a kassaiaknak kettővel, a homonnaiaknak hárommal volt kevesebb pontjuk. Négyünkből bárki bajnok lehetett. Péntek után azonban már átvettük a vezetést.

Öt éve csak érmes helyen végez a dunaszerdahelyi csapat. Három második hely mellé megjött a második elsőség is. Mégpedig úgy, hogy a záróforduló előtt már bajnokok voltak. Az utóbbi évek izgalmas hajrái után számított valaki ilyen gyors befutóra?

Egyik nagymesterünk. Czebe Attila. Mikor azt mondta, hogy szombat után bajnokok leszünk, azt hittem, viccel. Végül mindhárom ellenfelünket legyőztük, és megérdemelten lettünk aranyérmesek. Ötpontos előnnyel. Nem volt ez azért annyira izgalommentes. Korábban akadt olyan évad is, amikor tíz győzelem és egy döntetlen sem volt elég a bajnoki címhez. Most viszont kétszer is kikaptunk, előbb otthon a modoriaktól, majd Dunajovban, mégis mi lettünk az elsők. És végül a homonnaiak elleni összecsapás döntött. Hat parti után egy ponttal veszítettünk, és további kettő még tartott. Varga Zoltán nagymesterünk, aki fantasztikus, 81 százalékos teljesítménnyel az utóbbi hét év legeredményesebb játékosa az extraligában, döntetlennek tűnő csatában addig nyúzta Erik Pintért, míg hibára nem késztette. Megvolt az egyenlítés. Hab volt a tortán a székelyudvarhelyi Vajda Levente diadala Ján Markoš szlovák ranglistavezető ellen. Mintegy húszan nézték közelről a partit a síri csendben, s amit Levente művelt, az geniális volt. S mivel a kassaiak döntetleneztek a Slovannal, győzelmünk után behozhatatlan előnyre tettünk szert. De az utolsó fordulóban sem fogták vissza magukat a fiúk. Sportszerűen játszva, 6:2-re lelépték a kassaiakat, hogy kétség se férjen bajnoki címükhöz.

Húsz név szerepel a bajnokcsapat nevezési listáján, de csak tizenöten ültek több-kevesebbszer asztalhoz, és csak ketten, Petényi Tamás és Bokros Albert játszott mind a 11 fordulóban. Bokros neve mellett van a legtöbb pont, pontosan 7,5. Ki volt a legerősebb figurája az ukrajnai–romániai– magyarországi–szlovákiai játékosokból álló bajnoki alakulatnak?

Nem emelnék ki senkit, mert tényleg a csapat nyerte meg a bajnokságot. Senki sem teljesített ötven százaléknál alacsonyabban. Hogy ki milyen mérleggel zárt, azt a mellékelt táblázat elárulja. Az utolsó meccsen jutalomból ismét játszott edzőnk, Ráchela József is.

Tavaly a bajnok ólublóiak helyett indultak a Klubcsapatok Európa Kupájában (KEK). Idén alanyi jogon vehetnének részt ezen a tornán. Élnek a lehetőséggel?

Még korai erre válaszolni, mert már elkészült ugyan a versenykiírás, de még csak nemrégen jutottam hozzá. Ezúttal a törökországi Antalya lesz a házigazda. Eddig két KEK-rajtunk volt, s mindkétszer nagyon sikeres: 2014-ban Bilbaóban 55 csapatból a 12., 2016-ban Újvidéken 62 indulóból a 15. helyen végeztünk. Harmadik rajtunk egyelőre még kérdéses.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?