Indul a Mediterrán Kupa!

<p>A negyeddöntő nyolc résztvevője közül hét a mediterrán térségből származik, a kontinens többi részét a Bayern képviseli. Utolsóként a Barcelona és a Juventus csatlakozott az elithez.</p>

KISS TIBOR NOÉ

Négyből négy vereség, ez a Manchester City mérlege a Barcelona ellen a Bajnokok Ligájában. Az angol csapat ezúttal is kettős vereséggel búcsúzott a spanyol együttessel szemben a nyolcaddöntőben – akárcsak tavaly. „Négyszer játszottunk a Barcával, négyféle taktikát próbáltunk ki” – mondta tehetetlenül Manuel Pellegrini, a Manchester City edzője, miután csapata a hazai 1:2 után Barcelonában 1:0-ra kapott ki. S bár a hajrában a City egyenlíthetett volna, ha Agüero értékesíti a tizenegyesét, valójában itt sem volt sansza az angol csapatnak. A meccs kulcsfigurája ugyanis Joe Hart volt, aki – az idei BL-rekordot megdöntve – tíz védést mutatott be a találkozón. Hart különösen a második félidőben nyújtott extraklasszis teljesítményt. Ezzel együtt a kapus nem volt boldog a mérkőzés végén: „Nagyon nehéz annak örülni, hogy ilyen jól védtem, mivel kikaptunk.”

Más súlycsoportban

A Barcelona győzelme menetrendszerű volt a Bajnokok Ligájában, a Juventus sikere – különösen annak aránya – azonban nem. A Zebrák a hazai 2:1-et követően 3:0-ra verték a Dortmundot a saját stadionjában. A találkozó hőse Carlos Tévez volt, aki két gólt is szerzett, emellett önzetlenül adott gólpasszt Álvaro Moratának. A meccset jelentősen befolyásolta, hogy az argentin csatár már a 3. percben bombagólt lőtt, s a Juventus túlélte azokat a nehéz perceket is, amelyek a sérült Paul Pogba lecserélése után vártak rá. Massimiliano Allegri a francia sztár cseréje után kényszerűségből állította át csapatát három belső védős rendszerre, és a kezdeti káosz után ez a taktika is bevált. A második félidőben a Juventus már-már gálázott, a két csapat nem volt egy súlycsoportban. „Mi tagadás, a Juventus ma jobb volt nálunk” – mondta a lefújás után Jürgen Klopp, a dortmundi tréner, aki szerint nincs semmi baj, a Dortmundon kívül más csapatok is búcsúztak a nyolcaddöntőben. Pedig baj van: 25 forduló után a Dortmund hátránya 8 pont az Európa Liga-indulást érő hatodik helyen álló Augsburggal szemben a Bundesligában.

Rémálom után vissza

a nagyok közé

A Juventus sikere nagyon fontos az olasz futball számára. Az Antonio Conte keze alatt újra olasz nagycsapattá fejlődő Juventus 2012 őszén tért vissza a Bajnokok Ligájába, de igazán jelentős sikert eddig nem ért el. Az első idényben az olaszok bravúrja az volt, hogy a csoportkörből a Chelsea-t megelőzve sikerült bejutniuk a legjobb tizenhat közé. Ott a Celtic nem jelentett komoly próbatételt (2:0, 3:0), a Bayern München viszont annál inkább, a bajorok 4:0-s összesítéssel nyerték meg a negyeddöntőt. Az előző szezon igazi rémálom volt az olaszok számára: a Galatasaray elleni hócsatából vesztesen kerültek ki 2013 decemberében, így a csoportból sem léptek tovább (majd az Európa Liga toronymagas favoritjaként sem jártak sikerrel, a Benfica az elődöntőben verte őket). Nyár óta Allegri vezeti a csapatot, de az őszi BL-forma is lehangoló volt, a Juve csak nagy szenvedések árán tudta megelőzni az Olimpiakoszt és a Malmőt. A Dortmund elleni győzelem azonban hatalmas fegyvertény, nem véletlen, hogy az olaszok ismét „nagy klubként” ünneplik magukat, azt is elismerve, hogy még nincsenek a Barcelona, a Real Madrid és a Bayern München szintjén.

Angol és német veszteségek

A BL-ből egyébként idén Mediterrán Kupa lett. Három spanyol (Atlético, Barcelona, Real Madrid) mellett két francia (Monaco, PSG), valamint egy-egy olasz (Juventus) és portugál (Porto) csapat képviseli Dél-Európát – igaz, a kupa egyik legnagyobb favoritja a német Bayern München.

A nyolcaddöntők az angol és német futball számára jelentettek hatalmas kudarcot: mindkét ország három-három klubot veszített el egy forduló alatt, amire korábban sem az angolok, sem a németek esetén nem volt példa. Főleg az angol klubfoci visszaesése feltűnő. A legjobb nyolc között 2013 tavasza után ismét angol csapat nélkül maradunk, a Manchester City Barcelona elleni kiesése pedig egy súlyos statisztikát erősít meg: az angol és spanyol klubok utolsó 16 nemzetközi párharcából 15 alkalommal a spanyolok kerültek ki győztesen.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?