Húsz honosítható játékos listáját adta le az MLSZ-nek

<p>A peredi Darázs Tamás másfél éve az ETO FC Győr futballklub technikai vezetője, ezt megelőzően a Rába-parti egyesület futsalszakosztályánál tevékenykedett hasonló beosztásban. A 26 esztendős ambiciózus sportvezetővel beszélgettünk.</p>

Miként kezdődött a sportvezetői pályafutása?

Kiskoromtól kezdve futballista akartam lenni, de az is nagyon érdekelt, mi van a kulisszák mögött, például milyen a klubok felépítése. Ifijátékosként statisztikákat készítettem, társaim gyakran megmosolyogtak miatta. Térdműtétem után nyilvánvalóvá vált, hogy nem lesz belőlem profi futballista. Miután leérettségiztem, egy galántai cégnél dolgoztam, 12 órás műszakokra jártam. De gyorsan rájöttem, hogy ez nem az én világom. Felépítettem egy stratégiai célt, elhatároztam, hogy sportvezető leszek Magyarországon.

Mit tett ennek az érdekében?

Jelentkeztem a Budapesti Kommunikációs és Üzleti Főiskolára, azért oda, mert tudtam, hogy ott nem zajlik különösebb sportélet. Barátaimmal alakítottunk egy főiskolai kispályás futballcsapatot, és megszerveztük az Egyetemek Kupáját. Sikerült szponzorokat találnunk, így egyre népszerűbb lett a küzdelemsorozat, amelyen az egész országot képviselve már 32 főiskolai együttes indult. Felkerestük a Budapesti Labdarúgó-szövetség vezetőit, akik biztosították az Egyetemek Kupája pénzügyi hátterét. Külön öröm számomra, hogy csapatunk, a BKF Farkasok, amely korábban az alsóházba tartozott, 2014-ben egy tökéletes tavasszal, 10 meccsen 10 győzelemmel megszerezte a bronzérmet a bajnokságban.

Ezután a győri futsalcsapathoz került.

2014 áprilisában Facebook-üzenetet kaptam az ETO elnökétől, hogy technikai vezetőként alkalmaznának. Elfogadtam az ajánlatot. Fantasztikus két évet töltöttem a futsalosoknál, két bajnokságot, két Magyar Kupát és két Szuperkupát nyertünk. Az UEFA Futsal-kupában (ez a futsal Bajnokok Ligája) pedig a nyolcaddöntőig jutottunk.

Hogyan került át a futballcsapathoz?

Miután becsődölt a győri futballklub, Dr. Drucskó Zoltán, az ETO futsalelnöke átvette a labdarúgó-szakosztályt is. A kérésére 2016. január elsejétől technikai vezetőként dolgozom az NB III-as csapatnál, és Soós Imre sportigazgató munkáját segítem. Sajnos, tavaly nem sikerült feljutnunk, de idén ezt bepótoljuk. A zsinórban aratott 16 győzelem után már csak három pontra vagyunk a bajnoki címtől, bízom benne, hogy szombaton nyerünk a Csorna ellen, és lesz okunk az ünneplésre.

A csapatban szlovákiai játékosok is szerepelnek.

Jelenleg ketten vannak, a vágsellyei Lukáš Szabó és a dunaszerdahelyi Medgyes Sinan. Szabó az egyik legeredményesebb játékosunk, eddig 9 gólt és 17 gólpasszt jegyzett. Mindketten magyar felmenőkkel rendelkeznek, tehát az MLSZ szerint nem számítanak légiósnak, s így jogosultak vagyunk a szövetség 30 millió forintos támogatására. A 21 éves Pongrácz Viktor Nagymegyerről származik, de ő már magyar állampolgár, és részt vett az U20-as világbajnokságon is. Korábban a DAC-ban futballozó Kontár Zoltán és a Jihlaván légióskodó Urblík József szerződtetése is felmerült.

Az ETO nagy hangsúlyt helyez az utánpótlás-nevelésre, másfél éve együttműködnek a felsőszeli futballakadémiával is.

Az utóbbi években megcsappant a dél-szlovákiai tehetségek száma Győrben, ezért lépnünk kellett. Felsőszeliben már több mint három esztendeje működik az anyagilag stabil futballklubon belül az akadémia. Eddig gyümölcsöző az együttműködés, tanácsokkal és edzéstervekkel látjuk el őket, a legtehetségesebb játékosok pedig átkerülnek hozzánk. A közeljövőben újabb négy szlovákiai akadémiával szeretnénk együttműködési szerződést kötni.

Igaz, hogy az MLSZ is megkereste?

Igen, Zacsovics Zoltánnak, a szövetség csapatmenedzserének a felkérésére feltérképeztem azokat a tehetséges dél-szlovákiai futballistákat, akiket honosítani lehet. Kaptam egy listát, de ezen olyan futballisták is szerepeltek, akiknek magyaros hangzású neveik ellenére semmi közük nincs a magyar nemzethez. Így aztán munkához láttam, megszólítottam a játékosokat, aztán leadtam a közel húsz labdarúgó jegyzékét az MLSZ-nek. A többi már nem rajtam múlik.

Elmagyarázná, milyen kritériumokat figyelnek a honosítás során?

A FIFA szabályai szerint, ha a játékos szülei vagy nagyszülei a Magyar Labdarúgó-szövetség területén születtek, akkor a futballista jogosult a magyar válogatottságra. Egyszerűsített honosítási eljárásban nem kellett az ország területén születni, de a válogatottság miatt igen. Mivel Dél-Szlovákia nagy része a második világháború előtt Magyarországhoz tartozott, ennek a kritériumnak rengeteg futballista megfelel. Hacsak előtte nem játszott tétmeccsen más ország színeiben az A vagy az utánpótlás-válogatottban. Ha utánpótlásban tétmeccsen pályára lép, akkor felnőttben még válthat, azonban utánpótlásban más ország válogatottjában már nem szerepelhet. Például Marek Střeštík egy barátságos meccsen cseh válogatott volt, de már magyar állampolgár. A DAC-ban futballozó Szépe János pedig magyar, szlovák és szerb válogatott is lehetne, mert nagyszülei Szerbiában születtek. Az is felöltheti a címeres mezt, aki 18 éves kora óta az MLSZ kötelékében játszó csapatban szerepel, vagy öt éve él Magyarországon.

Önnek mik a további tervei, céljai?

Elégedett vagyok az ETO-nál, bízom benne, hogy rövid időn belül visszakerülünk az élvonalba. Később viszont szeretném kipróbálni magam egy külföldi klubnál.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?