Húsz éve hunyt el Medgyes József

<p>Immár két évtizede nincs köztünk Medgyes József, a DAC egykori futballistája, aki súlyos betegség után, 35 évesen távozott az égi futballpályákra.</p>

A komáromi származású játékos legemlékezetesebb meccsének a Sparta elleni 1986-os hazai tavaszi bajnoki számított, amikor negyedórával a befejezés előtt 1:3-as állásnál lépett pályára, és két pazar bombagóllal kiegyenlített. Medgyes tagja volt a sárga-kékek 1987-es Csehszlovák Kupát és Szlovák Kupát nyert csapatának.

Pályafutását Komáromban kezdte, a nagyszombatiak korán felfigyeltek a jól fejelő, erőszakos csatárra, és leigazolták. Miután az ifiben zsinórban lőtte a gólokat, már 17 évesen bemutatkozhatott a felnőtt élvonalban. Ezután bekerült a csehszlovák ifjúsági, majd az utánpótlás-válogatottba. A főiskola befejezése (gyógypedagógiát tanult) után jött a katonai behívó. Egy évet Chebben töltött, olyan játékostársai voltak, mint Skuhravý, Bílek, Kadlec, Bertalan. A később a cseh válogatottal Eb-ezüstöt nyert Dušan Uhrín Medgyest balhátvédként szerepeltette. Leszerelése után az I. ligába feljutó dunaszerdahelyiek szerződtették. Közel hat évet töltött a DAC-nál, összesen 93 bajnokin lépett pályára és 7 gólt lőtt. Sokáig csatárként, később pedig középhátvédként szerepelt.

Aktív részese volt a klub legnagyobb sikerének, a Csehszlovák Kupa elhódításának. A Szlovák Kupa és a Csehszlovák Kupa döntőjét is büntetőpárbajban nyerte meg a DAC, Medgyes mindkét fináléban vállalta a tizenegyes elvégzését (Nagyszombatban belőtte, Kopřivnicén kihagyta).

1988 októberében szóhoz jutott a müncheni Olimpiai Stadionban a Bayern elleni emlékezetes UEFA-kupa-mérkőzésen, amely 3:1-es hazai sikerrel zárult.

Dunaszerdahelyről az akkori harmadik vonalban szereplő nagymagyariakhoz igazolt, ahol a titkári és a másodedzői teendőket is ellátta.

29 évesen valóra vált álma, külföldre szerződött, leigazolta a keletnémet II. ligás Aue. Tizenegy gólt lőtt, csapata csak rosszabb gólaránnyal maradt le a Bundesliga II-ről. Marasztalták, de a török élvonal újoncától, az Altay Izmirtől jobb ajánlatot kapott. „Nehéz kezdet után két hónap alatt megtanultam a nyelvet, sokat segített, hogy a családom is velem tarthatott. Életünk legszebb időszakát töltöttük Izmirben, a villanegyedben laktunk, 100 méterre a tengertől. Bravúrnak számított, hogy kilencedikként zártuk a pontvadászatot. Annyira a szívünkhöz nőtt Törökország, hogy legfiatalabb fiamat Sinannak neveztük el” – nyilatkozta egykoron lapunknak Medgyes József.

Ezután Bősön játszott, majd Bacsfán fejezte be pályafutását. Medgyes József a súlyos kór miatt korán távozott az égi futballpályára. Onnan figyeli gyermekeit, akiket szintén elbűvölt a sport szeretete: két fia, a 31 éves József, valamint a 23 esztendős Sinan futballista lett (az előbbi Nyárasdon, az utóbbi Győrben játszik), míg lánya, Renáta aktív atléta-pályafutása befejezése után saját klubjában, a MegySportban vezeti sikerre tanítványait – köztük lányát, a távolugró Vodnyánszká Renátát.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?