Hossa vagy Chára duplázni fog

<p>Holnap hajnalban (2.00) megkezdődik a tengerentúli profi jégkorongbajnokság (NHL) nagydöntője, melyben a 2010-ben bajnok Chicago a tavalyelőtti győztes Boston gárdájával küzd meg a Stanley-kupáért.</p>

OROSKY TAMÁS

Szlovák szempontból történelmi a párosítás: most először három hazai hokis – Marián Hossa, Michal Handzuš, illetve Zdeno Chára – is ott lesz a jégen.

Chicago: erős támadósor

A chicagói duóból Hossa már rutinos finalistának mondható, a mostani lesz a negyedik nagydöntője – igaz, bajnoki aranygyűrűje csak egy van a 34 éves hokisnak. Handzuš pedig (azt követően, hogy az idény elején a San José együttesénél gyakran még a cserepadra sem fért oda) 36 évesen első bajnoki címét szerezheti az NHL-ben.

A Chicago kivételes formában játszott a lockout miatt csonka szezonban: megszerezte az alapszakasz legjobbjának járó Elnök-kupát, s a playoffban is végrehajtott egy kivételes bravúrt, a klubtörténetben először úgy jutott tovább a gárda, hogy az ellenfél (jelen esetben a Detroit) már 3:1-re vezetett a négy győzelemig tartó sorozatban. A Minnesota (4:1) és a tavalyi bajnok Los Angeles (4:1) búcsúztatása már könnyebb feladat volt a sólymoknak, akiknek Patrick Kane, Jonathan Toews, Patrick Sharp és Hossa személyében négy top támadójuk is van.

Boston: Chára a vezér

A bostoniaknál ellenben egy védő a legfontosabb játékos, a csapatát már 2011-ben is Stanley-kupához segítő Zdeno Chára. A 36 éves hokis meccsenként akár harminc percet is a jégen tölt – aminek az elődöntőben a pittsburghi nehéztüzérség (soraiban Crosbyval, Malkinnal, Iginlával) látta kárát, amely a négy meccsen összesen két gólra volt képes. Ráadásul a Boston is bizonyította már, hogy van tartása (a playoff első körének sorsdöntő, hetedik meccsén, a 49. percben még a Toronto vezetett ellene 4:1-re), emellett pedig a soraikban megbúvó Jaromír Jágr is megrázhatja magát (a cseh legenda eddig még góltalan a rájátszásban).

Ritka ellenfelek

Hogy melyik csapat örülhet a végén, azt a szakemberek sem tudják megtippelni – már csak azért sem, mert az idei „gyorsított” kiirás miatt csak most találkozik először egymással a Nyugati és a Keleti főcsoport egy-egy képviselője. A ligaalapító hat egyesület közé tartozó két klub egyébként sem gyakran kerül össze a playoffban, az eddigi hat párharcból (legutóbb 1978-ban) ötször a Boston jutott tovább. (TASR, SITA)

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?