Horváth Csaba titkos favoritjai a franciák

<p>Nyakunkon a fociőrület, megkezdődött a labdarúgó Európa-bajnokság. Az Új Szó Stúdió vendége Horváth Csaba, a Zaglebie Lubin futballistája volt.</p>

 

Milyen a hangulat Lengyelországban az Eb előtt?

A lengyelek nagyon felkészültek, gyönyörű stadionokat építettek.

Nem félnek a huligánoktól? Igaz, ők bejelentették, hogy bojkottálni fogják az Eb-t.

A lengyel huligánok nem angyalok, de szerintem az Eb alatt jól fognak viselkedni, és nem lesz velük probléma.

Mi a lengyelek véleménye az ukrán társrendezésről? Ukrajnával politikai problémák is vannak, nem tartják hibának, hogy pont őket választották társnak?

Szerintem nem. Egyedül nem tudták volna megrendezni az Eb-t, s a választásuk Ukrajnára esett. A politika pedig szerintem nem tartozik a focihoz, ezért szerintem inkább a futballra és a rendezésre kellene koncentrálni.

Nyolc csapat játssza a csoportmeccseit Ukrajnában, de csak három lakik ott. Ez azért valamit bizonyára jelent.

Lengyelországnak jobb az infrastruktúrája, az pedig a csapatok döntése, hol laknak, hol érzik magukat jobban.

Mit várnak a lengyel szurkolók a csapatuktól?

Biztos továbbjutást, bármi más kudarcnak számítana. Egy olyan csoportba kerültek a csehekkel, az oroszokkal és a görögökkel, ahonnan van esélyük továbblépni. Az oroszok a csoport favoritjai, de a lengyelek hazai csapatként élvezik a szurkolók támogatását.

Szerinted is továbbjuthatnak a lengyelek a csoportból?

A csehekkel fognak harcolni a második helyért. Két éve építik a csapatot, nagyon jó játékosaik vannak, sikerülhet nekik.

A lengyelek több futballistát is honosítottak az Eb előtt, például Franciaországból...

Sikerült begyűjteniük több jó játékost, akiknek vannak lengyel gyökereik, például a nagymamájuk lengyel volt. Az egyik francia Damien Perquis, a Sochaux középhátvédje, a másik Ludovic Obraniak, a Bordeaux játékosa, de ő már régóta válogatott. Egy németet is honosítottak az utolsó pillanatban: Eugen Polanskit a Mainzból.

Beszéljünk a csehekről. A felkészülési időszakban elég gyengén muzsikáltak.

Néztem a magyarok elleni találkozót, a csehek kikaptak, de nem játszottak rosszul, tartották a labdát. Szerintem oda tudnak érni a továbbjutó helyre. A cseh csapat tipikus tornacsapat, minden tornán jól szerepel, nagy csalódást még nem okoztak.

Az Új Szóban te leszel a B csoport szakértője. Ez a halálcsoport: németek, hollandok, portugálok, dánok.

Szerintem egyértelműen holland–német továbbjutás lesz. A portugáloknak drukkolnék, de a törökök elleni meccsüket elnézve nem sok esélyt adok nekik. Nagy támadóerőt képviselnek, de hátul vannak lyukak. Mindenki azt várja, hogy Cristiano Ronaldo minden meccsen rúg három gólt, de a foci azért nem erről szól.

A portugálok nagy hátránya lehet még Pepe: túlontúl fel tud pörögni, és lehet, hogy már az első meccsen kiállíttatja magát.

Pepe külön kategória, de szerintem van annyira tapasztalt játékos, hogy fékezni fogja magát.

Mi várható a németektől?

A német válogatott szintén egy tornacsapat, amely az utolsó percig harcol minden egyes labdáért, még ha vezet, akkor is. Támadófocit várok tőlük, mert ez már nem az a régi német gárda, amely csak harcolni tudott. Ezek a futballisták nagyon tudnak focizni is.

A dánokról mindenki elfeledkezik, pedig ők is beleszólhatnak a csoport alakulásába.

Dánia egyszer már meglepte egész Európát, de ebből a csoportból nagyon nehéz lesz a továbbjutás. Az lehet az előnyük, hogy senki nem vár tőlük semmi nagyot.

Ki az Eb fő esélyese?

A spanyolok a címvédők, rajtuk kívül még három csapat jut eszembe: a németek, a hollandok, és a titkos favoritjaim, a franciák. Rájuk férne, hogy hosszú idő után mutassanak valamit.

S kik fognak szerinted leégni?

Nem tudom, hogy áll most az olasz foci, a bundabotrány rányomhatja a bélyegét a teljesítményükre. A felkészülésük sem sikerült a legjobban, az oroszoktól hármat kaptak, ami nagyon sok.

Néztem az angol–belga mérkőzést, s az angolok harmatgyengén játszottak. Ők is kokettálnak a leégéssel.

Angliára is ráférne, hogy végre bizonyítsák Európában, nemcsak a bajnokságuk jó, hanem a válogatottjuk is. Az angol liga az egyik legjobb, ha nem a legjobb a világon, de a válogatott mindig hagy maga után kívánnivalót. Remélhetőleg az új edzővel jó teljesítményt nyújtanak, de nehéz lesz, mert Lampard megsérült, és én Rio Ferdinandot is hiányolom a csapatból. Rooney hiánya pedig óriási lesz. Az az első két meccs, amelyen nem játszhat, sok mindent eldönthet.

Játszottál Hollandiában is, az ADO Den Haag együttesében is. Mit vársz a hollandoktól?

Figyelem a holland focit, naprakész vagyok, próbálom a nyelvet sem elfelejteni. Azt várom, hogy a hollandok bejutnak a legjobb négy közé, erre képesek is lehetnek, hisz az északíreket felkészülési meccsen lemosták a pályáról. Nagyon jó generáció jött össze ebben a csapatban.

Miért ilyen jó a holland foci? Csaknem negyven éve, az 1974-es vb óta szinte folyamatosan a topon vannak.

A játékosok fiatal korban jó nevelést kapnak, az egésznek alapja a holland focisuli. A legjobb játékosok mégsem Hollandiában játszanak, hanem Európa élcsapataiban, ahová már fiatalon, 18-20 éves korukban kikerülnek. Ott bizonyíthatnak, ott edződnek, aztán pedig a válogatottban is képesek ugyanerre a teljesítményre.

Másként bánnak Hollandiában az ifikkel, mint Szlovákiában?

Persze. Voltam az Ajax focisulijában, láttam azt az edzőkomplexumot, ahol minden be van biztosítva a gyerekeknek, éjjel-nappal a focira tudnak koncentrálni. Emellett az iskolát sem szabad elhanyagolniuk, ott is teljesíteniük kell.

Te Szlovákiában kezdtél, aztán játszottál Hollandiában, most Lengyelországban vagy. Összehasonlíthatóak-e a körülmények ezekben az országokban?

Hollandia kicsit más kategória, a lengyel és a szlovák viszonyok összehasonlíthatók, de a lengyelek most nagyon megléptek Szlovákiától. Szlovákiában nincs egyetlen olyan stadion, mint amilyen a miénk a Zaglebie Lubinban, az Eb-re pedig négy olyan stadiont építettek a lengyelek, hogy tátott szájjal néztem őket. Focitudásban nem állnak olyan messze tőlünk, de a körülményeket sokkal jobban meg tudják teremteni.

Egy évvel ezelőtt a Lubin arra készült, hogy kiharcolja az európai kupaszereplést. Ehhez képest a 9. helyen végzett a táblázaton. Hogy éltétek ezt meg, nagy volt a csalódás?

A szezon előtt mindenkinek nagy elvárásai voltak, a klub nagy neveket igazolt, s az európai kupaszereplés volt a célkitűzés. Csakhogy egy nagyon rossz rajt után hullámvölgybe került a csapat, amiből nem tudott kikászálódni, s erre ráment az egész őszi szezon, végül a szégyenteljes utolsó helyen álltunk. A tavaszi idény sokkal jobban alakult, mi lettünk a tavaszi bajnokok, nagyon sok meccset megnyertünk, volt, hogy ötöt zsinórban, abból hármat idegenben… A 16. helyről sikerült feljönnünk a kilencedik helyre, így mindenki elégedett. A kiesés szélén álltunk, ehhez viszonyítva a kilencedik hely jó eredmény, s egyben azt is mutatja, hogy jövőre lehet esélyünk az európai kupaszereplésre.

Pavel Hapal edző érkezése mennyiben változtatott a csapaton vagy esetleg a te pozíciódon?

Hapal edző október végén érkezett, neki is meg kellett ismernie a lengyel bajnokságot, a játékoskeretünket, s a munkát, ami a klubban folyik. Kemény edzései voltak az elején, ami akkor nem biztos, hogy jót tett, fáradtak voltunk, nem jöttek az eredmények, s az utolsó helyen kötöttünk ki. A téli felkészülés viszont nagyon jó volt, Lengyelországban és Törökországban is készültünk, s kiváló tavaszt produkáltunk. Nemcsak eredményesek voltunk, hanem nagyon jól is játszottunk, a focinkra mindenki odafigyelt. Senki sem mondhatta, hogy csak a szerencsének köszönhettük a helyezésünket.

Közben Lengyelországban dúl a bundabotrány, több száz futballista állt bíróság előtt, többek között a válogatott Piszczek is. Ezt lehet érzékelni a lengyel fociban?

Lehet, de az biztató, hogy a lengyelek legalább harcolnak ez ellen, minden fronton, még ilyen játékossal szemben is, mint Piszczek. Az ő esete azért érdekes, mert ő maga jött elő vele. Az egész ország melléállt, mert fiatal játékosként keveredett bele valamibe, s azt mondta, hogy a többiek csinálták, neki is hozzá kellett járulnia. Végül kimosták valahogy az ügyből, mert a lengyeleknek nagy szükségük van rá. De az ügyek folytatódnak, a 2005-ös idény kapcsán most húsz játékos kapott idézést, s több mint 30 meccs bundagyanús.

Miért van az, hogy Szlovákiában meg sem említik, hogy létezhet ilyesmi?

Nem tudom. Ez mentalitás kérdése is. Vagy nem akarjuk látni a rosszat, s inkább a homokba dugjuk a fejünket, vagy úgy gondolják egyesek, hogy ez reménytelen harc. Pedig nem az, láthatjuk az olasz vagy éppen a lengyel foci példáján. Igaz, hogy ez nem vet jó fényt a futballra, de tisztulási folyamat.

A beszélgetés végén beszéljünk a szlovák válogatottról. Egy meccsen szerepeltél eddig, 2009 augusztusában, Izland ellen, 1:1 lett. Szerintem jól játszottál, utána valahogy mégsem kaptál szerepet a csapatban. Miért?

A mai napig nagyon hálás vagyok Vladimír Weiss edzőnek, hogy esélyt kaptam tőle. Szerintem sem játszottam rosszul, utána még kétszer behívtak, itthon a csehek elleni, illetve az észak-írországi vb-selejtezőkre. Egyik alkalommal sem kaptam játéklehetőséget, aztán fokozatosan megfeledkeztek rólam.

Ez Weiss miatt történt így, vagy a csapattársak nem fogadtak be?

Nem éreztem ilyet. Nagyon jól éreztem magam velük, nem volt semmi probléma. Ez lehet edzői filozófia, hiszen minden edzőnek megvan a saját elképzelése, és ezt tiszteletben is tartom.

Hipp-pel akkor hogy jöttél ki?

Jól. Kellemes ember, akivel el lehet beszélgetni. Vérprofi, aki minden apró nüanszra odafigyel.

A szlovák válogatottat most új edzőpáros irányítja, Griga és Hipp. Számítasz rá, hogy tőlük meghívót kapsz?

Jó jel, hogy bekerültem a tartalékok közé, ez nagyon jó visszajelzés, hogy figyelemmel kísérik a munkámat, örültem is. A jövő megmutatja, hogyan alakul ez, legfőképpen rajtam múlik, hogy milyen teljesítményt nyújtok a klubcsapatomban, s milyen eredményeket fogunk elérni. Mégiscsak könnyebb egy olyan csapatból bekerülni a válogatottba, amely a bajnokság felső pozícióiért játszik, mint egy olyanból, amely a kiesés ellen harcol.

 

 

 

 

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?