Hogy mondják magyarul: Hajnal a legjobb? (fotók)

Frankfurt |

<p>Már hónapokkal korábban kinéztük magunknak az Eintracht Frankfurt–Borussia Dortmund bajnokit a német labdarúgó Bundesligában. Vajon mire képes egymás ellen a korábban dunaszerdahelyi csodacsatár, Leony Kweuke, valamint a legjobb formában lévő magyar futballista, Hajnal Tamás?</p>

Frankfurtban voltunk, Kweuke sérülése miatt csak Hajnalért szorítottunk.

Oktoberfest május elején
Szombat délután egy óra tájban, nem messze a Majna partjától felszállunk a 21-es villamosra, ami az Erdei Stadionhoz (Waldstadion), hivatalos nevén a Commerzbank-Arénához visz bennünket. Nagy meglepetésünkre a villamoson frankfurti, illetve dortmundi szurkolók egyaránt utaznak. Mi több, nem csak utaznak, ismerkednek, söröznek is együtt! Vajon hogyan végződne egy ilyen „randevú” Szlovákiában?

Olyan gyakori a koccintgatás, hogy túlzás nélkül az Oktoberfesten, a müncheni sörfesztiválon érezzük magunkat. Leszállunk a végállomáson, s egy török úriemberbe botlunk – kezében egy kartonlap „Suche Karten” (Belépőket keresek) felirattal. A jegypénztárnál hiába is próbálkozna, hiszen már napokkal a bajnoki előtt jelezték, hogy minden jegy elkelt. A 2008/09-es Bundesliga-idényben ötödik alkalommal telt meg az 51 500 férőhelyes Commerzbank-Aréna.

Puskás und Détári
A meccs előtt még benéztünk a klubmúzeumba is. Kettőt sem léptünk, máris tátva maradt a szánk. Megdöbbentő, hogy még itt is Puskás Öcsi viszi a prímet… A frankfurtiak hihetetlenül büszkék arra, hogy 1960. május 18-án Glasgowban, a Real Madrid–Eintracht Frankfurt BEK-döntő minden idők egyik legjobb futballmérkőzéseként került a krónikákba. „Di Stefano und Puskas brennen auf Revanche!” (Di Stefano és Puskás égnek a visszavágás vágyától) – hirdeti egy 1960-ból származó újságcikk szemben a bejárattal. Az írásban kiemelik, hogy Puskás számára az 1954-es berni világbajnoki döntő miatt is fontos a német csapat elleni BEK-finálé… Puskásék Skóciában 135 ezer néző előtt 7:3-ra lesöpörték a germánokat. A Száguldó Őrnagy négy találattal járult hozzá a madridi sikerhez.

Milliós kérdés is lehetett volna Vágó István műsorában: Ki az Eintracht történetének legismertebb magyar játékosa? Segítsünk? A válasz: Détári Lajos, aki mindössze egy évet töltött a Majna partján, de neve így is aranybetűkkel került a klub történelemkönyvébe. Az együttes ugyanis Döme mesteri szabadrúgásgóljával hódította el 1988-ban a Német Kupát. A múzeum külön figyelmet szentel a Bochum elleni kupadöntőnek, három perces összefoglalót is láthattunk a fináléból. „Traumtor!” (Álomgól) – ordította az éterbe a kommentátor. Détári aztán rekordot jelentő 16 millió német márkáért (8,2 millió €) távozott a görög Olimpiakosz Pireuszhoz. Döme immár 21 éve az Eintracht történetének legjobb befektetése.

Attila on Tour
Röpke időutazásunk végeztével klubmagazint is vásárolunk (2 €), melyben 84 A4-es oldalon foglalkoznak a mérkőzéssel. Az újságban egy igazi különlegességre bukkanunk „Attila on Tour” címmel. Attila, az öt éves szirti sas, a csapat kabalaállata. Nem plüssfiguráról van szó, hanem egy kifejlett, négy kilós ragadozó madárról, mely a partvonal mellől idomárja karján „szurkolja” végig a mérkőzéseket. Attila pedig már ki is bérelhető (a bérleti díj 215 €). A madár és idomárja ellátogatnak iskolába, óvodába, családi ünnepségekre, de még vállalati bulira is – áll a felhívásban.

FC Hollywood
A kilencven perc során fantasztikus hangulat uralkodik a lelátón. A hazai 10 ezres B-közép összekapaszkodva énekel, s buzdítja a kedvenceket. Szép számmal érkeztek Dortmundból is. A hivatalos előrejelzések szerint 4700 sárga-fekete szimpatizánsra számítottak, de az on-line jegyrendelésnek köszönhetően nem csak a vendégszektorban voltak dortmundiak, így akár 7-8 ezren is lehettek. Gondoljunk csak bele, hogy a Corgoň Liga hétvégi mérkőzéseit átlagban 2420-an látták a helyszínen…

Félelmetes látvány, amint a játéktér fölé egy kocka alakú óriáskivetítő van kifeszítve. A stadionban is nyomon követhető a párhuzamosan futó mérkőzések alakulása. Gongszó figyelmeztet a találatra, majd a „kockán is megjelenik” a párosítás, az állás és a gólszerző. A meccs 30. percében szinte felrobbant a lelátó. Félreértés ne essék, nem az Eintracht szerzett vezetést, hanem Münchenben egalizált a kiesés elől menekülő Mönchengladbach… „Scheisse Bayern” (Szaros Bayern) – ordítják többen is. „FC Hollywoodot még a bajorok sem szeretik, máshol egyenesen utálják” – halljuk szomszédunk érzelemmel túlfűtött magyarázatát.

Hajnal gólpasszai
A végig fölényben játszó Borussia (mely idén ünnepli megalakulásának 100. évfordulóját) a hajrában bedarálta a frankfurtiakat. Hajnal először az egyiptomi Zidannak adott gólpasszt, nem sokkal később ismét a magyar középpályás fogadhatta a gratulációkat: éles szögből leadott lövése egy védőről vágódott a hálóba. A magyar csatár négy gólja mellett már 11 asszisztot jegyez, amivel feljött a gólpassz-ranglista 4. helyére. Hajnalék zsinórban hatodik bajnoki mérkőzésüket nyerték meg (2:0), amire a 2001/02-es idény óta nem volt példa. Hét évvel ezelőtt bajnoki címet ünnepelhetett a BVB, idén azonban az 5. hely megszerzésére maradt reális esély.

Nem csak Dortmundban sztár
A stadionból kifele menet nem mindennapi látványra lettünk figyelmesek. Egy férfi két kisfiúval sétált a tömegben. A férfi és az egyik kisrác Eintracht-mezt viselt, a másik fiúcskán azonban Borussia-mez lógott, Hajnal felirattal és harmincas számmal. Megszólítottuk az édesapát. „Frankfurtiak vagyunk és ők a gyermekeim” – árulta el a családfő. De akkor mit keres a fián Hajnal-mez? – kérdeztük. „Ősszel elvittem a fiaimat Dortmundba, a BVB–Eintracht meccsre. Azon a találkozón 4:1-re ütött ki bennünket a Borussia – mesélte az édesapa a kellemetlen emlékeket. – Hajnal akkor egyszer betalált, s három gólpasszt is adott. A fiam ott szeretett bele a magyar játékába. Azóta már egy eredeti Hajnal-mezt is be kellett hajtanom” – mondja kicsit megilletődötten, mire eláruljuk, hogy szlovákiai magyarok vagyunk. Erre a 10 éves Jakobnak felcsillan a szeme. „Magyar? Mondja már el, hogy mit jelent magyarul: Hajnal a legjobb?” Jakob azóta már a „Hajrá Hajnalt” is kívülről fújja…

(A szerző felvételei)

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?