Hét városban Eb-meccs

Budapest. Miskolcon, Debrecenben, Szegeden, Székesfehérvárott, Kaposvárott, Győrött és Budapeste – két stadionna – lennének a 2008-as labdarúgó Európa-bajnokság mérkőzései, ha az MLSZ kapná a rendezés jogát. A stadionok építése 100-120 milliárd forintba kerül, plusz az új Népstadion, amelyre a becslések szerint 30-50 milliárdot kell költeni.

Ötszázmilliárd forintos fejlesztési program indul, és ennek része lehet egyebek között a 2008-as labdarúgó Európa-bajnokság megrendezése. A program utak, repülőterek, szállodák, sportlétesítmények építését tűzi ki célul, és ha magyar lesz a futball Eb, hét városban szervezik a meccseket. Budapest, Győr, Debrecen és Székesfehérvár már a 2004-es Eb-re benyújtott pályázatban is szerepelt, akkor még az osztrákokkal közösen jelentkezett az MLSZ, így csak négy stadion jutott a magyarokra. Budapest vezető szerepe most is magától értetődő, Szeged és Miskolc is logikus döntésnek tűnik, kérdés viszont, hogy miért a labdarúgóéletéről kevésbé ismert Kaposvárra esett a pályázatot előkészítő bizottság választása, amikor például Pécs is a listán volt. Egyesek politikai döntésről beszélnek, s már korábban is mondogatták, hogy úgyis a kormánypárti Kaposvár lesz a befutó az ellenzéki irányítás alatt lévő Péccsel szemben. Bozóky Imre MLSZ-elnök szerint viszont az szólt Kaposvár mellett, hogy jó a megközelíthetősége, s a Balaton közelsége kedvező szálláslehetőségeket kínál, és különben sem a város jelenlegi futballéletét kell nézni, hanem a tervezettet. Egyébként Pécs mellett Kecskemét és Zalaegerszeg is kiesett. Csonka Gábor, a Stadion Invest Rt. vezérigazgatója hozzátette, hogy valamennyi jelentkező egyformán jó pályázatot nyújtott be az MLSZ-hez, a választásban döntő szempont volt az úthálózat, a légi és a vízi közlekedés, a szálláskapacitás, a vendéglátás, a szórakozási lehetőségek, a közbiztonság, az egészségügyi kapacitás. Ezek szerint tehát Kaposvár mindezekben felülmúlta a másik hármat, igaz, hogy Kecskemét megközelíthetősége például sokkal jobb, de az meg túl közel van Budapesthez.

Deutsch Tamás sportminiszter tegnap átnyújtotta a városok polgármestereinek vagy alpolgármestereinek a pályázat logójával díszített zászlókat. Budapestet nem képviselte senki, így a zászlót Bozóky Imre vette át, azzal az érveléssel, hogy a fővárosi stadionok úgyis állami tulajdonban vannak.

A sajtótájékoztatón kiderült, hogy Budapesten egy új arénát építenének az Örs vezér terétől nem messze, a Fehér úton. „Van ott egy közel tízhektáros állami terület - magyarázta Csonka Gábor. – Zöldmezős beruházással építenénk a stadiont, s körülbelül 6-8 hektárra lenne szükség a parkolók miatt.”

Egy darabig az FTC-stadion is szerepelt az elképzelésekben, de mint Csonka Gábor mondta, a viszonylag szűk terület miatt nagyon össze kellene zsúfolni a létesítményeket.

Mindegyik városban új stadion épülne – tehát sehol sem a meglevőt újítanák fel –, az összes költség 100-120 milliárd forintot tenne ki. Ehhez kell még számítani a szintén teljesen új Népstadiont – a mostani területen építik, 50 ezernél is több nézőt fogad majd be –, amely a becslések szerint 30-50 milliárd forintba kerül majd, s az Eb-től függetlenül, előbb-utóbb felépül.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?