Hat éve nem látott formában a zöld-fehérek

újvári hokisok
Érsekújvár |

Várakozáson felül teljesít eddig az élvonalbeli érsekújvári jégkorongcsapat, amely az első teljes kör (+ 1 forduló) után a második helyen áll a Tipos Extraligában, egyetlen ponttal a Slovan mögött.

Jó lehet az utóbbi hetekben a zöld-fehérek vezetőedzőjének lenni – dicsértük meg bevezetésképp a csapatot Majoross Gergelynek, akit telefonon értünk utol. „Mindíg így volt. Ha nem így lett volna az elmúlt szűk két évben, már nem lennék itt – vágta rá gondolkodás nélkül a magyarországi szakember, hozzátéve, érti a célzást és nem akar álszerény lenni. – Azt viszont nem szeretném, ha túlzottan elkötelezettek lennénk az eredmények iránt, nem lehet csak ez alapján megítélni egy csapatot. Fontos látni, hogy mi minden van emögött, mi tesz minket ilyen eredményessé, és ezeket a dolgokat, szokásokat kell megtartani és értékelni.

A visszafogottság már csak azért is érthető, mert hétéves élvonalbeli történetükben egyszer már kezdtek hasonlóan jól az érsekújváriak, a 2016/2017-es idény első 12 meccsén is hajszálra pontosan 27 pontot gyűjöttek be. Akkor végül az alapszakaszban az átlagon felüli 7. helyen zártak, de a playoffselejtezőben alulmaradtak a 10. Detvával szemben, így lemaradtak a rájátszásról.

Jelenlegi formájuk azonban tiszteletet parancsoló, eddig egyedül ők tudták legyőzni az éllovas Slovant a rendes játékidőben (nem mellesleg egy sima 5:0-lal küldték haza a pozsonyiakat). A Tipos Extraligában ők ütötték a legtöbb gólt (49), ők kapták a második legkevesebbet (25), és a tabellán a második helyen állnak, egyetlen ponttal a fővárosiak mögött.

A stábbal mindenféle számokat generálunk a rendelkésünkre álló adatokból, az analitika egy jó támaszt jelent. Megmutatja, hogy az előző idényben sántító hatékonyságunk kiváló lett, de azt is, ha a jégen nyújtottakhoz képest alul- vagy fölülteljesít a csapat. A liptószentmiklósi győzelmünk (3:1) például kirívó esete annak, amikor az ellenfél sokkal jobban játszott, mégis mi nyertünk – magyarázta Majoross.

Ez pedig annak (is) köszönhető, hogy az aktuális rivális sosem tudhatja, kitől kell a leginkább tartania. Mert bár a kanadai táblázaton az érsekújváriak észak-amerikai légiósai viszik a prímet – Robert Jackson a 2., Austin Farley a 3., Mike Lee a 4., Benjamin Johnson a 6. –, a többi sor is rendszeresen szállítja a gólokat, kivétel nélkül. „Nálunk nem nevezzük meg számokkal a sorokat, így sem sugallva semmiféle sorrendet köztük. Egy csapat akkor hatékony, ha vegyíteni tudja a különféle stílusú játékosokat minden sorában. Nem tartom célravezetőnek az úgynevezett romboló ötösöket – mondta Majoross. – A légiósoknál fontos az elhivatottság, hogy képesek legyenek meccseket eldönteni. És ha ehhez még egy kiváló személyiség is társul pluszban, az nagy segítség. De nem feledkezhetünk el a kapusról sem, a csapat sokat köszönhet Kantinak is, aki stabilitást hozott a védekezésbe.A cseh Pavol Kantor mellesleg második a hálóőrök rangsorában a védési hatékonyságot illetően.

Maga a csapat pedig a 12 tagú mezőnyben második. Telt házas Slovan-verés, majdnem telt házas rekordsiker (8:1) a nyitraiak ellen – hol lehet a (reális) határ a múlt heti sikerek és az első teljes kör után, tettük fel a kérdést zárásként a 43 éves edzőnek:

Igyekszem nem »pazarolni« az energiát a tabellán elfoglalt helyezésre, a másokkal való összehasonlításra. Nekünk az kell, hogy lebegjen a szemünk előtt, hogy egyre jobbá váljunk, hogy fejlődjünk. Nem szeretem az olyan megfogalmazást, hogy az első x-ben a helyünk, még nagyon sok van hátra az alapszakaszból.” 

Kapcsolódó cikkünk
Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?