Három angol–német párharc jön a BL-nyolcaddöntőben

Bajnokok Ligája

A címvédő Real Madrid az Ajaxszal, míg az előző szezonban döntős Liverpool a Bayern Münchennel került össze a labdarúgó Bajnokok Ligája nyolcaddöntőjében.

 

A csoportgyőzteseket hétfőn Nyonban a csoportmásodikokkal sorsolták össze úgy, hogy azonos nemzetbeliek és a korábban ugyanabban a négyesben szereplő együttesek nem kerülhettek össze.

A nyolc párharcból az egyaránt ötszörös győztes Liverpool és a Bayern küzdelme tűnik előzetesen talán a legkiélezettebbnek. Az angol csapat trénere a német Jürgen Klopp, aki korábban a Bayern nagy hazai riválisát, a Borussia Dortmundot irányította – többek között a két együttes 2013-as BL-döntőjében is, melyet a müncheniek nyertek meg.

Fortuna szeszélyes volt

A sorsolás szeszélye folytán mindhárom 16 közé került német együttes angol ellenfelet kapott: a Schalke a Manchester Cityvel, míg a Borussia Dortmund a Tottenham Hotspurrel találkozik majd. A párharcok közül kiemelkedik még az egyik nagy favoritnak tartott Juventusnak az Európa Liga-címvédő Atlético Madrid elleni csatája.

A nyolcaddöntő első mérkőzéseit február 12–13-án és 19–20-án rendezik, a visszavágókra március 5–6-án és 12–13-án kerül majd sor. A sorozat döntőjének június 1-én Madrid, az Atlético stadionja ad otthont.

 

Érdekes

BAJNOKOK LIGÁJA, NYOLCADDÖNTŐK

Február 12., kedd

21.00: Manchester United (angol)–Paris Saint-Germain (francia)

21.00: Roma (olasz)–Porto (portugál)

Február 13., szerda

21.00: Ajax (holland)–Real Madrid (spanyol)

21.00: Tottenham Hotspur (angol)–Borussia Dortmund (német)

Február 19., kedd

21.00: Liverpool (angol)–Bayern München (német) 

21.00: Lyon (francia)–Barcelona (spanyol)

Február 20., szerda

21.00: Schalke 04 (német)–Manchester City (angol)

21.00: Atlético Madrid (spanyol)–Juventus (olasz)

Nehéz, de izgalmas

„Nehéz sorsolást kaptunk, ugyanakkor izgalmasat is. Már a sorsolás előtt is tudtuk, hogy ezen a szinten csak nehéz ellenfelünk jöhet, és így is lett. Örülök, hogy visszatérhetek Németországba, mindig különleges érzés. Sok időnk van felkészülni, remélem, minden játékosom a rendelkezésemre áll majd. Kemény lesz, érdekes, alig várom” – kezdte értékelését Klopp, aki beszélt a Bayernről is.

„Kiváló csapat a Bayern München, bárkinek kemény diót jelentenek, a tapasztalat és a fiatalos lendület megfelelő keverékét alkotják. Annyiból jó, hogy legalább nem kell messzire repülnünk, és természetesen a német ligát is elég jól ismerem, de ez még nem lesz valami óriási előny a számunkra. Az elmúlt években mindenki a német futball fejlődéséről beszélt, mindenkit lenyűgöztek a németek, és a válogatott megnyerte a brazil vb-t is. Ne felejtsük el: a válogatott alapját a Bayern adja, és a bajorok dominálni tudják évek óta a bombaerős Bundesligát is” – hangsúlyozta Klopp, aki szerint nem lesz előnyben az ellenfél a téli szünet miatt.
„Megmondom őszintén, nem repesek az örömtől, hogy a Bayern ellen kell játszani, de nem is vagyok csalódott. Azt hiszem, egy csapat sem gondolkodott úgy a sorsolás előtt, hogy »Úristen, bárcsak a Liverpoolt kapnánk«, mint ahogy mi sem úgy vagyunk most vele, hogy »Hála Istennek, a Bayernt kaptuk«. A legmagasabb szinten futballozunk, mindenkit le kell győzni annak, aki a végső győzelemre hajt, és mi ezt tesszük” – mondta Jürgen Klopp.

Természetesen hasonlóan gondolkodnak a túloldalon is: kemény a párosítás, nagy meccsek jönnek – német továbbjutással.

 

Érdekes

VISSZAVÁGÓK

Március 5., kedd

21.00: Real Madrid (spanyol)–Ajax (holland)

21.00: Borussia Dortmund (német)–Tottenham Hotspur (angol)

Március 6., szerda

21.00: Paris Saint-Germain (francia)–Manchester United (angol)

21.00: Porto (portugál)–Roma (olasz)

Március 12., kedd

21.00: Manchester City (angol)–Schalke 04 (német)

21.00: Juventus (olasz)–Atlético Madrid (spanyol)

Március 13., szerda

21.00: Bayern München (német)–Liverpool (angol)

21.00: Barcelona (spanyol)–Lyon (francia) 

Kovac biztos a továbbjutásban

„Mindannyian csak örülhetünk, amikor ilyen nagy meccsek jönnek létre a Bajnokok Ligájában. Szerintem ennél keményebb sorsolást nem is kaphattunk volna, hiszen a Premier League listavezetőjével, a sorozat tavalyi döntősével játszunk. Ugyanakkor mi vagyunk az FC Bayern München, és abban is biztos vagyok, hogy a Liverpoolnak is átfutott már a fejében a gondolat, hogy Németországban, az oroszlánbarlangban lesz a visszavágó. 50-50 százalék esélyt adok a két csapatnak, mégis úgy gondolom, mi megyünk majd tovább” – jelentette ki Niko Kovac, a Bayern mestere.

Hasonlóan vélekedett  Arjen Robben is

„Gigászi meccs, legendás párosítás. A Liverpool nagyszerű csapat, félelmetesen erős, gyorsak, agresszívek a játékosaik, és a klub rengeteget fejlődött az elmúlt években. Ezért is gondolom, hogy fantasztikus lehetőség ez a mi számunkra is, hogy megmutassuk, mennyit érünk. Minden játékos ilyen összecsapásokról álmodik” – lelkendezett a holland sztár.
Február 19-én kiderül, mire megy egymással a két gigász.  

 

Érdekes

EURÓPA LIGA

Kieséses szakasz, 1. forduló (a 16 közé jutásért, az első meccseken az elöl állók lesznek a házigazdák)

Viktoria Plzeň (cseh)–Dinamo Zagreb (horvát)

FC Bruges (belga)–Salzburg (osztrák)

Rapid Wien (osztrák)–Internazionale (olasz)

Slavia Praha (cseh)–Genk (belga)

Krasznodar (orosz)–Bayer Leverkusen (német) 

Zürich (svájci)–Napoli (olasz)

Malmö (svéd)–Chelsea (angol)

Sahtar Donyeck (ukrán)–Eintracht Frankfurt (német)

Celtic Glasgow (skót)–Valencia (spanyol)

Rennes (francia)–Real Betis (spanyol)

Olimpiakosz Pireusz (görög)–Dinamo Kijev (ukrán)

SS Lazio (olasz)–Sevilla (spanyol)

Fenerbahce (török)–Zenit (orosz)

Sporting Lisboa (portugál)–Villarreal (spanyol)

BATE Boriszov (fehérorosz)–Arsenal (angol)

Galatasaray (török)–Benfica (portugál)

Az Európa Liga sorsolása

Ami a kisebbik európai kupasorozatot illeti: a Vidi csoportjából továbbjutott csapatok közül a Chelsea a svéd Malmőt, a fehérorosz BATE Boriszov pedig az Arsenalt kapta ellenfélnek a labdarúgó Európa-Liga kieséses szakaszának hétfői, nyoni sorsolásán. Érdekesség, hogy a mostani szezonban a Vidi is találkozott már a malmői együttessel, s a Bajnokok Ligája selejtezőjében meg is nyerte ellene a párharcot. A magyar válogatott Kádár Tamás csapata, az ukrán Dinamo Kijev a görög Olimpiakosz Pireusszal kerül szembe, a slágerpárosítást pedig a Lazio–Sevilla és a Galatasaray–Benfica párharc jelenti.   

A 16 közé jutásért rendezendő csaták első mérkőzéseit február 12–én és 14–én játsszák, a visszavágókra pedig február 20–21–én kerül sor.

A sorozat döntőjén május 29–én rendezik Bakuban.

 

Érdekes

SZÁMHÁBORÚ

1 A PSG először csap majd össze a Manchester Uniteddel az európai kupaporondon.  

1 Az Inter és a Rapid Wien eddig egyetlen alkalommal csapott össze, az UEFA-kupa 1990/1991-es kiírásában, amikor a kék-feketék a végső győzelmet is megszerezték a sorozatban.  

2 A Tottenham mindkét korábbi BL-összecsapását megnyerte a Borussia Dortmund ellen, ezeken a meccseken öt gólt is szereztek: Harry Kane (3) és Szon Hung Min (2).  

3 A történelemben még sosem fordult elő, hogy a Bajnokok Ligája nyol-caddöntőiben három angol–német összecsapás is legyen.

4 A Porto négy meccse veretlen az AS Romával szemben, és a legutóbbi két, egyenes kieséses párharcukat is a portugálok nyerték.   

22  Cristiano Ronaldo összesen 22 gólt szerzett az Atlético Madrid ellen pályafutása során, ennél csak a Getafe (23) és a Sevilla (27) ellen volt többször eredményes.  

47 Leroy Sane 47 alkalommal viselte a Bundesligában a Schalke 04 mezét, ezeken az összecsapásokon 11 gólt szerzett. 

1970 A Schalke és a Manchester City csak egyetlen alkalommal találkozott az európai kupaporondon: a KEK 1969–1970-es kiírásában, amikor az angolok a végső győzelmet is megszerezték a sorozatban – a mai napig ez a City egyetlen nagy európai serlege. 

1973 A Real Madrid megnyerte az utolsó hat mérkőzését az Ajax ellen, de elvesztette azt az egyet, amikor egyenes kieséses párharcot vívtak – erre az 1973-as BEK-elődöntőben került sor.   

1994 Az Ajax volt az első csapat, amelyik győzni tudott a Santiago Bernabéuban a Bajnokok Ligája jelenlegi lebonyolítási formája alatt: az 1994/1995-ös szezonban nyertek a hollandok 2–0-ra Madridban. 

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?