Hantuchová bravúrja

Indian Wells. Óriási meglepetésre a 18 esztendős Daniela Hantuchová nyerte a 2,1 millió dollár összdíjazású női tenisztornát. A szlovák sportolónő a fináléban 6:3, 6:4 arányban legyőzte az első helyen kiemelt svájci Martina Hingist.

Daniela Hantuchová a győztesnek kijáró szobrocskávalTASR/AP-felvétel A szlovák tinédzser már a döntőbe jutással is pályafutása legjobb eredményét érte el, de nem elégedett meg ezzel. Hantuchová a mérkőzés elején elveszítette adogatását, majd gyorsan egyenlített, s át is vette az irányítást. Az esélyesebbnek tartott Hingist megzavarta a kemény ellenállás, 3:4-nél nem tudta megnyerni szerváját, s ez végzetesnek bizonyult. Hantuchová játszmaelőny-höz jutott, a folytatásban is remekül játszott, s 4:1-re elhúzott. Azonban Hingis sem adta fel, de a szépítés után ismét elveszítette adogatását. A szlovák hölgy 5:2-es állásnál már a tornagyőzelemért szervált, de ez „csupán“ 5:4 után sikerült.

Daniela Hantuchová életében elő-ször játszott döntőt WTA-tornán, pedig már kétszeres Grand Slam-győztesnek számít. Tavaly Wimbledonban a cseh Leoš Friedl, míg idén Melbourne-ben a zimbabwei Kevin Ullyett oldalán diadalmaskodott vegyes párosban.

„Rendkívül boldog vagyok, alig találok szavakat. Életem egyik legnagyobb álma teljesült ezzel a győzelemmel. Szinte nem tudom elhinni, hogy ez megtörtént. Nem tagadom, a finálé előtt bíztam benne, hogy legyőzhetem favorizált riválisomat. Kezdettől fogva jó formában játszottam a tornán, s örülök, hogy a döntőben nyújtottam a legjobb teljesítményt. Kevés teniszezőnek sikerül már az első fináléját megnyernie. A második játszmában 5:4-es állásnál tudtam, hogy most jön a sorsdöntő játék, ezért nagyon koncentráltam, és sikerült győznöm“ – mondta diadala után Daniela Hantuchová.

Martina Hingis: „Ellenfelem kiválóan játszott, szinte alig hibázott. Hantuchová hasonló stílusban játszik, mint az amerikai Lindsay Davenport, ám jóval gyorsabb és fiatalabb, mint a tengerentúli sportoló. Azt hiszem, sokat hallunk még a jövőben Danieláról.“

Hantuchová győzelméért 332 000 dollárt kapott, és a világranglistán feljött a 17. helyre. Ennél előkelőbb helyen csupán Karina Habšudová tanyázott a szlovákok közül, 1997-ben 10. volt a WTA-listán.

Mikuláš Dzurinda kormányfő dísztáviratot küldött a szlovák teniszezőnőnek, a sportot kedvelő miniszterelnök éjjel a tévében egyenes adásban látta a finálét.

SAJTÓVISSZHANGOK – DPA: „Daniela Hantuchovának hívják az új szlovák teniszcsillagot. A fiatal tehetség a döntőben szinte esélyt sem adott a favoritnak.“

USA Today: „A szlovák tinédzser egyáltalán nem ijedt meg neves ellenfelétől. Nem mindennapi bravúrnak számít, hogy hatszor elnyerte Martina Hingis adogatását, s ez döntötte el a finálé sorsát.“

ČTK: „Hantuchová Indiana Wellsben valamennyi ellenfelét sokkolta. A szlovák sportoló klasszisát igazolja, hogy 75 perc alatt elbánt Hingisszel.“

A szlovák Janette Husárová az orosz Jelena Gyementyijevával bejutott a női párosok fináléjába, ott azonban nem bírt az első helyen kiemelt Lisa Raymond, Rennae Stubbs duóval. Elsőként az ausztrál Lleyton Hewitt jutott a 2,95 millió dollár összdíjazású férfi tenisztorna döntőjébe Indiana Wellsben, miután két sima szettben nyert az amerikai Pete Sampras ellen. A második mérkőzésen a brit Tim Henman a vártnál könnyebben győzött az amerikai Todd Martin ellen. Henman eddig háromszor találkozott Hewittel, s mindössze egy játszmát nyert.

EREDMÉNYEK – női egyes, döntő: Daniela Hantuchová (szlovák, 18. kiemelt)–Martina Hingis (svájci, 2.) 6:3, 6:4.

Női páros döntő: Lisa Raymond, Rennae Stubbs (amerikai, ausztrál, 1.)–Jelena Gyementyijeva, Janette Husárová (orosz, szlovák) 7:5, 6:0.

Férfi egyes, elődöntő: Lleyton Hewitt (ausztrál, 1.)–Pete Sampras (amerikai, 10.) 6:2, 6:4; Tim Henman (brit, 9-)–Todd Martin (amerikai) 6:3, 6:3.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Korábbi cikkek a témában

Ezt olvasta már?