Hamšík nélkül akadozott a gépezet

<p>A szlovák futballválogatott 3:1-re megnyerte a máltai vb-selejtezőt, így az F csoportban feljött a második helyre. Keservesen született meg a Kozák-legénység zsinórban harmadik kvalifikációs sikere (Skócia 3:0, Litvánia 4:0), az első félidőben nagyon hiányzott a sérüléssel bajlódó Marek&nbsp;Hamšík, aki a szünet után vállalta a játékot.&nbsp;</p>

Pedig remekül kezdődött a meccs a vendégek számára, Vladimír Weiss pazar lövésével már a 96. másodpercben vezetést szereztek – 0:1. A találkozó előtt szinte valamennyi szlovák játékos arról beszélt, hogy egy korai gól sokat segítene. Ezúttal nem segített. Sőt, feljöttek a máltaiak, az első negyedóra végén Milan Škriniar erőtlen hazaadására Farrugia lecsapott, és az elalvó Škrtel mellett a hálóba lőtt – 1:1. A bekapott gól megzavarta a szlovákokat, játékukba sok hiba csúszott, a túloldalon a korábban a Fradiban játszó Schembri néhányszor megkeverte a védőket. Már úgy tűnt, döntetlennel zárul a félidő, amikor Ján Greguš 18 méteres erőtlen lövése meglepetésre a kapus kezei között a hálóban landolt – 1:2. Igaz, hogy a labda kétszer is megpattant, de Hoggnak így is hárítania kellett volna. Ján Kozák látta, hogy akadozik a gépezet, ezért pályára küldte a combizomhúzódással bajlódó, és az egész héten nem edző Hamšíkot. Ezután rendezettebb lett a szlovákok játéka, de kapura nem voltak veszélyesek. A hajrában Farrugia a kapuba talált, de kézzel tette maga elé a labdát, s ezért megkapta második sárga lapját. Kihasználták az emberelőnyt a vendégek, Hamšík mesteri indítása után Adam Nemec állította be a végeredményt – 1:3. Ezután a gólszerző feleslegesen kakaskodott, így a vendégek is tíz játékossal fejezték be a meccset. 

Könnyen felejthető mérkőzésen a szlovák válogatott ezúttal hatékony volt, öt kapura lövésből három gólt szerzett. 

„A meccs előtt az utolsó percig arra vártunk, hogy Marek tudja-e vállalni a játékot. Mivel fájdalmai voltak, nem jelöltem a kezdőbe, de úgy egyeztünk meg, hogy ha kell, besegít. Szükség volt rá, és igazolta is a klasszisát – nyilatkozta Ján Kozák szövetségi kapitány az STV-nek. – Minden vb-selejtező nehéz, ezért nem is számítottam könnyű meccsre. Kiválóan kezdtünk, ám sajnos, egy védelmi szarvashiba után egyenlítettek a máltaiak. A második gólt követően végig mi irányítottuk a játékot, az a legfontosabb, hogy győztünk. Kár Nemec kiállításáért, érthetetlen, hogy a rutinos csatár a ráadásban ilyen butaságot követ el. Kucka begyűjtötte második sárgáját, így rá sem számíthatok a litvánok ellen. Messze még a kvalifikáció vége, de annak örülök, hogy a rossz rajt után sorozatban harmadszor nyertünk.” 

Mivel Skócia odahaza 1:0-ra legyőzte Szlovéniát, a 9 pontot gyűjtött Szlovákia feljött a második helyre a 13 pontos Anglia mögé. 

Ami az egyéni teljesítményeket illeti, Kozáčiknak kevés védeni valója akadt, de a gólnál beragadt. Pekarík bizonyult a védelem legjobbjának, a szélen felfutva a támadásokat is támogatta. Škrtel halványabban játszott a megszokottnál, a máltaiak találatában ő is ludas volt. A válogatottban először középhátvédként szóhoz jutó Škriniar a vártnál gyengébb volt, szarvashibáját követően eléggé bizonytalannak tűnt. Hubočan játékán nem érződött, hogy felépülése óta csak a marseille-i fakóban kap helyet. Hrošovský igyekezett, védekező középpályásként helytállt. Mak gyenge napot fogott ki, nem csoda, hogy lecserélték. Greguš bátran játszott, és szerencsés gólt lőtt, ez volt az első találata a válogatottban. Kucka küzdött, talán túlságosan is, Kozák attól tartva, hogy kiállítják, inkább lehozta. Weiss igazolta az elvárásokat, és parádés gólt lőtt. Nemec derekasan harcolt a máltai túlerővel, ráadásul szép gólt szerzett, ám feleslegesen kiállítatta magát. Kiderült, Hamšík pótolhatatlan, sérülten is játékmestere volt a válogatottnak, ezt a Nemecnek adott gólpassza is igazolta. Ďuriš negyedóra alatt nem tudott kibontakozni. A Salt Lake Cityben légióskodó Rusnák csak időhúzó csereként állt be. 
A szlovák válogatott legközelebb június tizedikén Litvániában lép pályára világbajnoki selejtezőn. 

Málta–Szlovákia 1:3 (1:2) 

Ta' Qali, 4280 néző.

Góllövők: Farrugia (14.), ill. Weiss (2.), Greguš (41.), Nemec (84.).

Sárga lap: Farrugia, Camilleri, ill. Škrtel, Nemec, Kucka. u Piros lap: Farrugia (78.), ill. Nemec (90.).

Játékvezető: Palabiyik (török).

MÁLTA: Hogg–Attard, Muscat, Magri, Camilleri (81. Baldacchino), Zerafa–Sciberras–P. Fenech, Schembri (90. Montebello), Gambin (73. Kristensen)–Farrugia.

SZLOVÁKIA: Kozáčik–Pekarík, Škrtel, Škriniar, Hubočan–Hrošovský–Mak (50. Hamšík), Kucka (74. Ďuriš), Greguš, Weiss (86. Rusnák)–Nemec. 

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?