Hamilton diadala Spában

A brit Lewis Hamilton győzelmével zárult a 60. Forma-1-es Belga Nagydíj. A dobogó második fokára csapattársa, Nico Rosberg állhatott fel.

A brit Lewis Hamilton győzelmével zárult a 60. Forma-1-es Belga Nagydíj. A dobogó második fokára csapattársa, Nico Rosberg állhatott fel. Harmadikként Romain Grosjean végzett, miután nem sokkal a leintés előtt a négyszeres világbajnok Vettel defektet kapott.

Egy hónap pihenő után a festői szépségű Ardennekben, a spái aszfaltcsíkon folytatódott a Száguldó Cirkusz. A versenyhétvége előtt eldőlt, hogy Kimi Räikkönen a 2016-os évben is a Ferrarinál versenyez majd. A finn pilóta ezzel pontot tett a találgatások végére.

A hosszú nyári szabadság után a pénteki két szabadedzésen Nico Rosberg volt a leggyorsabb, viszont a második edzést követően nem lehetett nyugodt, ugyanis 300 kilométer/órás sebesség felett defektet kapott. A Pirelli ezután egy közleményt adott ki, amelyből kiderült, hogy a balesetet egy külső tárgy okozhatta.

A szombat is a Mercedesről szólt, ám ezúttal Lewis Hamilton zárt az élen a harmadik szabadedzésen, ahogy az időmérőn is. A kvalifikáción közel fél másodperccel autózott gyorsabb időt, mint csapattársa, Rosberg, aki a második helyről várhatta a vasárnapi rajtot. Hamilton újabb rajtelsőségével, ami idén a tizedik, sorozatban hatodik, beállította Michael Schumacher rekordját. A harmadik leggyorsabb Valtteri Bottas volt, aki idén először fért be a legjobb háromba az időmérő edzésen. A szerződést hosszabbító Räikkönen alatt megállt a Ferrari a kvalifikáció második szakaszában.

A rajtrács, lassan már megszokottan, ismét nehezen állt össze a büntetések miatt. A McLaren csapat összesen 105 helyes (Alonso 55, Button 50) rajtbüntetést kapott, de a brit csapat szerencséje, hogy a szabályváltoztatások miatt a fennmaradó részt nem kellett letölteni a versenyen. Verstappent a hatodik motor használata miatt sorolták hátrébb, míg Räikkönen és Grosjean váltócsere miatt kapott öt rajthelyes büntetést.

A futam rajtja hasonlóképp, ahogy a Magyar Nagydíjon, ezúttal sem volt problémamentes. Hülkenbergnek szóltak rádión, hogy álljon ki a boxba, majd mégis a pályán maradásra biztatták. Hiba volt, hisz a Force India német pilótája nem tudott elrajtolni. A megismételt rajtot Rosberg elrontotta, Pérez elé tudott kerülni. Sőt, a mexikói az élről rajtoló Hamiltont is támadta a Les Combes kanyar előtti hosszú egyenesben, ám a brit külső ívről nem adott esélyt az előzésre. Érdekes helyzet állt elő az első kerékcseréknél. A Williams istállónál Bottas érkezett cserére lágy gumikért, azonban a szerelők hibát követtek el. Mint később kiderült, a jobb hátsó közepes keverékű volt, amiért a finn boxutca-áthajtásos büntetést kapott. Két körrel a vége előtt a harmadik helyen álló Vettel Ferrarija kapott jobb hátsó defektet.

Az extra felvezető kör miatt végül csak 43 körös Belga Nagydíj a brit Lewis Hamilton rajt-cél győzelmével ért véget, elsősége az egész futam ideje alatt nem forgott veszélyben. A brit versenyző idei hatodik, pályafutása harminckilencedik győzelmét aratta. A második helyen csapattársa, Nico Rosberg zárt, aki az első kerékcserék után foglalta vissza rajthelyét. A dobogó harmadik fokára a francia Romain Grosjean állhatott fel, aki kissé szerencsés körülmények között kaparintotta meg a harmadik pozíciót Vettel defektje után. A francia pilóta legutóbb 2013-ban állt dobogón. Pontszerző helyen ért célba még Kvjat, Pérez, Massa, Räikkönen, Verstappen, Bottas és Ericsson.

„Ez egy fantasztikus hétvége volt számomra és a csapat számára is. Újabb kettős győzelmet szereztünk, ami megmutatja, hogy milyen kemény és csodálatos munkát végez a csapat. Nagyon hálás vagyok nekik ezért. Várom a folytatást és azt, hogy újra autóba üljek. Ez egy fontos győzelem volt számomra, különösen Magyarország után, ahol nem jöttek össze a dolgaink, de most minden adott volt” – nyilatkozta a győztes Hamilton a dobogón.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?