Gránitkő a felsöpört házban

curling

A szerdai négy meccsel elkezdődtek a pekingi téli olimpia curlingversenyei. A jégen csúszó „gombafejeket” és az előttük „söprögetőket” már szinte mindenki ismeri – a sportág szabályaival és céljaival ellentétben. Kérdés-válasz formában foglaltuk őket össze.

Honnan származik a curling?

A források általában ősi skót sportágként jellemzik, első írásos feljegyzései a 16. századi Skóciából származnak. Viszont Pieter Bruegel festményein is megörökítette a curling kezdeti formáit, azaz Hollandia (Németalföld) is esélyes a megtisztelő címre.

Mi a játék célja?

Egy 45 méter hosszú jégpályán kijelölt kör alakú mezőhöz (ház) kell minél közelebb eljuttatni a 30 centis, majdnem 20 kilós gránitköveket. Az egyes játékrészeket (end) az a csapat nyeri, amelyiknek a kövei közelebb esnek ehhez a leginkább céltáblához hasonlító, felfestett felülethez. A csapat annyi pontot kap, ahány köve közelebb van a ház középpontjához, mint az ellenfél legközelebbi köve.

Meddig tart egy meccs?

A lebonyolítástól függően egy meccs 8-10 endből áll, Egy end során a csapatok felváltva csúsztatnak 8-8 követ a házba. A játékosok mindegyike 2-2 követ csúsztat endenként (vegyes párosban 4-4-et), Csapatonként 38 perc gondolkodási idő áll rendelkezésre.

Érdekes
snowboard

Pekingi sportági kisokos

Síakrobatika és snowboard

ugrás – egy rámpáról elugorva kell trükköket bemutatni a levegőben, A bírók pontozzák a trükkök nehézségét, a versenyzők stílusát, hogy mennyire simán kötik össze egyik ugrást a másikkal.

big air – más típusú ugratóról történik az ugrás

mogul – a pálya minél gyorsabb teljesítése mellett az is számít, hogy az ugratókon milyen trükköket mutatnak be a versenyzők

krossz – egyszerre négy sportoló csúszik le egy technikás, kanyargós pályán, és az elsőként célba érő nyer

félcső – a két szélén felfelé hajlított pályán síelve kell ugrásokat bemutatni

slopestyle – az ugratók mellett rámpákon és csöveken is kell trükközni

Hányan játsszák a curlinget?

A a férfi és a női csapatok is négytagúak, vegyespárosban értelemszerűen ketten alkotnak egy csapatot. A csapatok mindig felváltva csúsztatnak.

Mire jó a söprés?

A kő útjának irányán és hosszán is lehet módosítani azzal, ha a mellette haladó két játékos erősen söpri előtte a jégfelületet. (Ezáltal bizonyos hő termelődik, ez tudja némileg módosítani az alapból kissé dudoros jégfelületet.) Fontos, hogy a játékosok a söprűkkel nem érhetnek hozzá a kőhöz.

Miért nincs magyar neve?

A curlinget kezdetben próbálták magyarosítani. A „jégtekétazért vetették el, mert a tekéhez nem sok köze van, a „csúszókorongpedig egy kicsit más, általában nem jégen űzött sportágat jelöl. Költőien a jég sakkjának is szokás nevezni, mivel a taktika nagyon fontos része; ennek alakítása a csapatkapitány feladata.

Mi kell hozzá?

A felszerelésen kívül hidegtűrő képesség – a változatlan feltételek biztosítása végett 4 Celsius-fokos hőmérsékletben kell zajlania a meccseknek. A játékosok speciális cipőben curlingeznek: a csúszó láb talpa teflonbevonatú műanyag, a hajtó lábé a jégen tapadó gumianyag.

Érdekes
szkeleton

Pekingi sportági kisokos

Szkeleton

A versenyző hason, fejjel előre fekszik a szánkóhoz hasonló, alacsony építésű szánon, így siklik a jégcsatornában, irányító és fékező eszközök nélkül. Az első fémszerkezet az 1800-as évekből hasonlított az emberi csontvázra (angolul skeleton), innen kapta nevét a sportág. 1928-tól 1948-ig szerepelt az olimpián, de azután lekerült a műsorról és csak 2002-ben, Salt Lake Cityben jutott újra lehetőséghez. Szkeletonban még sosem volt magyar vagy szlovák induló az olimpián, ahol általában a brit, kanadai és amerikai versenyzők viszik a prímet.

 

Kik a legjobbak?

Az 1924-es olimpia után csak 1998-ban tért vissza a sportág a játékok programjába, teljes kanadai uralommal: 11 éremnél tartanak a juharlevelesek, ebből 6 aranynál. Legkomolyabb riválisaiknak a svédek ígérkeznek, soraikban Anna Hasselborggal, az első curlingessel a világon, aki Európa-bajnoknak, világbajnoknak és olimpiai bajnoknak is mondhatja magát. A dobogóra mindkét nemben esélyes az USA, Svájc, esetleg a japán–koreai páros és az orosz csapat.

Vannak hazai curlingesek?

Magyarországon több mint 200 igazolt versenyző űzi a sportágat, világbajnokságon vegyes párosban már háromszor szerzett érmet magyar duó. Szlovákiában 50 körüli a létszámuk. Sem magyar, sem szlovák curlinges nem szerepelt még olimpián.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?