Gombosék 2:0 után kezdtek el izgulni Szerbiában

Davis-kupa
Pozsony |

Élménybeszámolót tartott hétfőn Pozsonyban a szlovák tenisz Davis-kupa-válogatott, amely a hétvégén Szerbiában kivívta a továbbjutást a világ 16 legjobb csapata közé.

A sajtótájékoztatót Miloslav Mečíř, a Szlovák Teniszszövetség elnöke nyitotta, aki elmondta, megvizsgálják annak a lehetőségét, hogy megpályázzák az egyik szeptemberi négyestorna rendezését (ezekről két-két csapat jut a tényleges novemberi, málagai nagydöntőbe, ahol már kieséses rendszerben zajlanak a küzdelmek).

A szót aztán Tóth Tibor szövetségi kapitány kapta meg, aki betegsége miatt csak a hotelszobájából nézhette védencei kraljevói 4:0-ás győzelmét. „Nehezebb volt így kibírni a meccset, mert a pályán lereagálhatom a történéseket. 2:0-nál, a páros első szettje után izgalmamban dőlt rólam a víz, de a második szett második brékje után már megnyugodtam, mert láttam Igor különös mozgásán, hogy a rá jellemző transzban van – mondta Tóth, akit a pálya mellett Ľubomír Kurhajec helyettesített.

Az említett Zelenay is vidám hangulatban folytatta. „Amikor a meccsért adogattam, csak arra gondoltam, hogy legyen meg ez a pont is, mert ha Luky fog szerválni, bármi megtörténhet – szúrt oda nevetve párosbéli társának a veterán játékos. „Nem is tudtam, hogy ennyire »megbízol« bennem – reagált szintén mosolyogva Lukáš Klein, aki Alex Molčan mellett szintén hozta az egyesét is.

Azt pedig, hogy mit éreztek a főszereplők a 3:0 (illetve a Györe László gyors meccsfeladása miatti 4:0) után, szavakba sem tudták önteni. Ezért Gombos Norbertet is megkérdeztük erről, aki ugyan csuklóműtétje után még nem állt készen a játékra, a kispadról azonban végig drukkolt válogatottbeli társainak Szerbiában.

Nagyon ott akartam lenni a fiúkkal, mert szeretem a válogatott szereplést. Igyekeztem nekik segíteni mindenben edzéseken, és a kispadon pedig megmutatni, mennyire drukkolok nekik. Hatalmas dolgot vittek véghez, nagyon örülök és büszke vagyok rájuk. Amikor én is játszottam, többször is volt lehetőségünk bejutni a legjobbak közé, most végre sikerült. Nagyon nagy volt az öröm, erős csapatot győztünk le – mondta lapunknak Gombos. – Ez nekem is nagy motiváció, hogy minél gyorsabban visszatérhessek a pályára és majd szeptemberben akár játszhassak is a négyestornán.

A nádszegi származású teniszezőnek a tavalyi éve nem tartozott a legjobbak közé, az Australian Open után átesett egy műtéten is. A jobb csuklója viszont a visszatérése után is fájt, az orvosok pedig közölték vele, hogy ha továbbra is a legmagasabb szinten szeretne teniszezni, ahhoz újra kés alá kell feküdnie. – December közepén voltam az operáción, és most, a Davis-kupára való felkészülés során, még Pozsonyban edzettem először. Kipróbáltam az adogatást is, olyan 90%-osnak éreztem magam. Még egy-két hétig csak edzeni fogok, az utánra pedig bejelentkeztem egy kisebb franciaországi tornára, de még meglátjuk, hogyan fogom magam érezni.

A szerbiai meccshez visszatérve: különleges, kemény borításra szórt salakon játszottak Kraljevóban. Hogyan változtatta ez meg a felkészülést? – kérdeztük meg ezt már Olasz Dávidtól, a válogatott erőnléti edzőjétől.

A salak és a kemény pályás borítás szokatlan kombinációját készítették el a hazaiak, gyors volt a pálya, de csúszott is. Ezért próbáltuk összekombinálni a két mozgásfajtát, de egy kicsit nagyobb szerepet szántunk a kemény pályás jellemzőknek – magyarázta a szakember, aki elárulta, sokkal idegesebbé váltak a némileg váratlan, 2:0-ás vezetésük után. – Előzetesen, a játékosok formája alapján úgy számoltunk, hogy Luky akár két pontot is szerezhetne, és akkor a párossal meglehetne a harmadik pont. De ezt nem akartuk nagy dobra verni, mert nem mi voltunk a favoritok. Az első nap után nagyon stresszeltünk, sokkal jobban, mint az egész párharc előtt. Próbáltunk taktikázni, elolvasni az ellenfél taktikáját, hogy kit fognak játszatni. Órákat beszélgettünk, de szombaton reggel végül változtattunk, és Jozef Kovalík helyett Kleint jelöltük a párosra Zelenayjal. Hál Istennek ez bejött, sikerült lezárunk a meccset. Egy fél óráig nem is hittük el, hogy nyertünk, csak utána tudatosítottuk, hogy a rengeteg munka beérett. Ünnepeltünk, de olyan fáradtak voltunk, hogy gyorsan mentünk is aludni – mesélte az Új Szónak a pozsonyi szakember.

A négyes csoportokat és a tornák helyszíneit később jelöli ki a nemzetközi szövetség.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?