Gavel már nem szlovák állampolgár

ÖSSZEÁLLÍTÁSA szlovák férfi-kosárlabda-válogatott a jövőben nem számolhat Anton Gavellel, akit 2012-ben az év legjobb kosarasának választottak.

ÖSSZEÁLLÍTÁS

A szlovák férfi-kosárlabda-válogatott a jövőben nem számolhat Anton Gavellel, akit 2012-ben az év legjobb kosarasának választottak. A Brose Basket Bamberg 28 éves irányítója év elején megkapta a német állampolgárságot, így a hatályos szlovák törvények alapján elveszítette a szlovákot.

Gavel német állampolgársága főleg a klub számára előnyös, mivel így eggyel több külföldi játékos játszhat a csapatban. Maga Gavel egy évvel ezelőtt – amikor még csak lehetőségként merült fel a német állampolgársága – így nyilatkozott ezzel kapcsolatban: „Nem én erőltetem a német állampolgárságot, azért merült fel az ötlet, mert így felszabadulna a hely egy másik külföldi játékos számára. Ez előny volna, de a kezdeményezés a klubtól jött.”

A júliusi Eb-előselejtezőkre készülő férfi-kosárlabdaválogatott szövetségi kapitánya, Miroslav Grznár Gavel ügyével kapcsolatban megjegyezte: „Tono felvette a német állampolgárságot, ezzel automatikusan elvesztette a szlovákot. A helyzetet az oktatásügyi minisztérium segítségével is próbáltuk megoldani, ez a probléma ugyanis nem csak Gavelt érinti, de sajnos, a törvény nem ismer kompromisszumot. Tono pedig szívesen lenne válogatott, de ez az előselejtező már esett. Főleg azért nagy veszteség ez számunkra, mert igazi példakép lenne a fiatalok számára. Kiváló sportember, aki megmutatta, hogy a sikerhez a profi hozzáálláson keresztül vezet az út” – mondta Grznár a basket.sk oldalnak.

Gavel nem az első olyan szlovák sportoló, aki az előző Fico-kormány 2010-es állampolgársági törvénye miatt veszíti el szlovák állampolgárságát: hasonló sorsra jutott Ladislav Sikorčin jégkorongozó is, aki felvette a magyar állampolgárságot, hogy a magyar válogatottban szerepelhessen. Sikorčin esete annyiban különbözik Gavelétól, hogy ő már nem kívánt a szlovák nemzeti csapatban pályára lépni. (bt)

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?