Froome nyeregben, Nibaliék lapítanak

A mezőny végre a Pireneusokba érkezik, és most már tényleg jönnek a hegyi menők. Az összetettben Chris Froome áll a legjobban, és nagyon erősnek tűnik, a pontversenyben pedig Peter Sagan vezet, aki eddig ugyan még nem tudott etapot nyerni, de mindig ott ólálkodik a legjobbak között.

A mezőny végre a Pireneusokba érkezik, és most már tényleg jönnek a hegyi menők. Az összetettben Chris Froome áll a legjobban, és nagyon erősnek tűnik, a pontversenyben pedig Peter Sagan vezet, aki eddig ugyan még nem tudott etapot nyerni, de mindig ott ólálkodik a legjobbak között. Kezdjük mindjárt ez utóbbival.

Már megint Sagan

Sagan a tavalyi Touron úgy vitte el a legjobb sprinternek járó zöld trikót, hogy egyetlen szakaszt sem nyert. Könnyen lehet, hogy ez most is így lesz, annak ellenére, hogy a szervezők idén épp Sagan miatt változtattak a pontrendszeren. A győzelemért 50, a másodikért 30, a harmadikért 20 stb. egység jár, ami egyértelművé teszi, hogy aki sprintetapot nyer, az a győzelmi mámor és a pénzjutalom mellett pontokban is nagyot kaszál. Ezt a lehetőséget sokáig a Lotto színeiben tekerő német André Greipel használta ki a legjobban: két szakaszt is behúzott, de Sagan mindig ott volt a kerekén, és a szombati befutó után (Mur de Bretagne, egy rövid, de meredek kaptató), micsoda meglepetés, már ő volt zöldben. Sagannak természetesen lesz még esélye etapot nyerni (itt van pl. mindjárt a pénteki, Muret–Rodez közötti hepehupás szakasz). Más kérdés, hogy mennyi lehetőséget kap a csapattól (Tinkoff-Saxo), ahol egyértelműen kijelentették, hogy Alberto Contador győzelme a prioritás (ami ugye érthető), és minden mást ennek rendelnek alá.

Nagy esések

Ami az összetettet illeti: jó hír, hogy a „nagy négyes” (Froome, Contador, Quintana, Nibali) még versenyben van, a tavalyi körrel ellentétben túlélték a már hagyományosan hektikus első Tour-hetet. Tehát lesz verseny a hegyekben. Rossz hír, hogy nagyon sokan és nagyon csúnyán buktak az első felvonás alatt: William Bonnet, Tom Dumoulin, Simon Gerrans többek között, vagy a két kronózseni, Fabian Cancellara és Tony Martin (mindketten sárga trikóban pereceltek).

A négyesből Chris Froome, 2013 Tour-bajnoka van a legjobb helyzetben. Hogy övé a sárga trikó, a Tournak ebben a szakaszában még nincs nagy jelentősége. Viszont annak már igen, hogy Froome a legnagyobb riválisaival szemben egyik szakaszon sem veszített időt. Ráadásul, övé az egyik legjobb mancsaft a mezőnyben (ezt a vasárnapi csapatidőfutam is fényesen bizonyította): a brutálisan erős brit húzóemberek (Peter Kennaugh, Ian Stannard, Geraint Thomas) mellett, a kitettebb szakaszokon ott lesz a két „hegyi szupervízhordó”, a cseh Leopold König és a „tasmaniai ördög”, Richie Porte is. Froome-nak az első felvonás után Contadorral szemben bő egy, Quintanával szemben kettő, Nibalival szemben kettő és fél perc az előnye. Innen már csak elveszíteni lehet a Tourt, gondolhatnánk.

Rejtőzködő Quintana

A tavalyi Giro-győztes, 2013-as Tour-második kolumbiai szupertehetség, Nairo Quintana eddig csak lapított a mezőnyben. Magyarán, a pehelysúlyú indián fenegyerek semmit nem mutatott meg magából, de valójában nem is volt rá szüksége. A kolumbiai temperamentumát ismerve viszont biztosak lehetünk benne, hogy már az első alkalommal támadni fog. Ráadásul a csapata sem eldobnivaló: a Castroviejo–Dowsett–Malori-trió bármikor képes szétrázni a sort, a hegyekben meg ott lesz a minden hájjal megkent Alejandro Valverde.

Fogytán az erő?

Contador és Nibali. Az előbbivel kapcsolatban továbbra is az a kérdés, mennyi ereje maradt a győztes Giro után. És mennyi erő maradt a Tinkoff-Saxó-ban. A mostani gárdából öten (Contadoron kívül Roman Kreuziger, Ivan Basso, Matteo Tosatto és Michael Rogers) tekerték végig az olasz kört, és nyilván nem ők a legkipihentebbek a mezőnyben. Basso tegnap vissza is lépett a versenytől, igaz, jóval komolyabb ok miatt: hererákot fedeztek fel nála az ötödik szakaszon való esését követő orvosi vizsgálatokon.

A tavalyi Tour-győző Vincenzo Nibali viszont láthatóan szenved. Ahogy szombaton megrogyott a már említett Mur de Bretagne-on, az elég lehangoló volt. Nibali amúgy sem érkezett csúcsformában a Tourra, az olasz bajnoki címen kívül tavasszal semmit nem nyert. Csak remélni tudjuk, hogy a második hétre összekapja magát. Az a szűk két és fél perc, amivel Froome mögött áll, még nem kritikus, de már elég nyomasztó. Viszont tudjuk, hogy ez a szimpatikus talján mennyire jó lejtmenetekben, és hogy pl. Froome mennyire nem…

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?